pages

Thursday, August 9, 2018

Perjuangan Melayu Islam SUDAH TERLAMBAT??Buat YAB Tun Mahathir, Perdana Menteri Malaysia ke 7

Bersama-sama ini saya panjangkan untuk perhatian YAB Tun 25 Tuntutan Tuntutan Orang Melayu Terhadap Kerajaan Sempena Sambutan ke 70 tahun penubuhan Persekutuan Tanah Melayu (Malaya).

Wahai Orang-orang Melayu.Seringkali kita mendengar pelbagai tuntutan di buat oleh kaum-kaum minoriti.

Seringkali juga kita melihat kerajaan kita menunaikan segala permintaan yg di buat oleh kaum minoriti berkenaan atas alasan kompromi politik.

Seringkali juga kita melihat satu demi satu hak agama, hak bangsa dan hak tanahair kita terpaksa di korbankan sedikit demi sedikit oleh kerajaan semata2 bagi memenuhi tuntutan kaum minoriti kerana sumber yg semakin terhad itulah yg terpaksa kita kongsi dengan kaum lain.

Istilahnya "berkongsi" namun hakikatnya kita memberi lagi dan lagi hak kita kepada mereka sehingga akhirnya apa yg tinggal tak cukup untuk anak cucu kita sendiri.

Realitinya, mereka tidak pernah memberi apa-apa kepada kita, sedang mereka meminta lagi dan lagi, dan pemimpin kita memberi dan terus memberi.

Wahai Melayu sekelian, demi kelangsungan hidup bernegara yg berterusan untuk anak cucu kita, marilah kita bersama-sama menuntut kembali hak kita yg sememangnya telah termaktub lama dalam Perlembagaan Persekutuan sejak Malaya merdeka tahun 1957 dahulu.

Sebab generasi bapa dan datuk kita tak pernah membuat tuntutan ini, maka walaupun ianya termaktub dalam Perlembagaan, ianya semakin di lupakan oleh kerajaan atas alasan kita tidak pernah menuntut untuk undang-undang hak kita tersebut di kuatkuasakan.

Maka dengan lafas Bismillahirahmanirahim, demi masa depan anak cucu waris Melayu yang belum lahir,

ORANG MELAYU DENGAN INI MENUNTUT DARIPADA KERAJAAN PERSEKUTUAN 25 PERKARA BERIKUT:-

1. Memperkukuhkan Islam sebagai Agama Persekutuan menurut Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan.

2. Menuntut Institusi Kebajikan Islam di berikan peruntukan lebih besar untuk kerja-kerja kebajikan umat Islam di Malaysia.

3. Menuntut Institusi Wakaf di pengerusikan oleh Raja-Raja Melayu di perkasakan.

4. Menuntut peruntukan hak pendidikan untuk umat Islam menurut perkara 12(2) Perlembagaan di tambah bagi menambah bilangan Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Pendidikan KAFA dan Kelas-kelas bimbingan keagamaan di semua masjid di setiap daerah di Malaysia.

5. Menuntut hak untuk bersolat Jumaat untuk semua kakitangan sektor swasta dan menghukum semua majikan yang sengaja menghadkan masa rehat bagi membolehkan pekerja beragama Islam menunaikan solat jumaat.

6. Menuntut agar semua aktiviti di jabatan kerajaan di hentikan selama 10 minit pada waktu solat Zohor dan Asar dan waktu bekerja di tambah 20 minit bagi menggantikan semula 20 minit yang di peruntukkan untuk waktu solat sewaktu jam bekerja berkenaan.

7. Menuntut di hentikan penggunaan istilah Semenanjung Malaysia kerana istilah berkenaan tidak wujud dalam Perlembagaan Persekutuan.

8. Menuntut di kembalikan penggunaan istilah Negeri-Negeri Tanah Melayu seperti yang termaktub dalam Perkara 113(6), 116(2), 121(1)(a) dan 161E(1) Perlembagaan Persekutuan.

9. Menuntut Mana-mana tanah di sesuatu Negeri yang pada masa ini bukan tanah simpanan Melayu mengikut undang-undang yang sedia ada dan yang belum dibangunkan atau dicucuk tanam agar segera diisytiharkan sebagai tanah simpanan Melayu menurut Perkara 89(2) Perlembagaan Persekutuan.

10. Menuntut mana-mana tanah simpanan Melayu yang di ambil untuk tujuan pembangunan berbilang kaum di gantikan dengan tanah lain dengan keluasan yang sama dengan komersil yang sama menurut Perkara 89(3) Perlembagaan Persekutuan.

11. Menuntut di mansuhkan fasal 66 (4A) Perlembagaan Persekutuan bagi memberikan kuasa mutlak kepada Yang Di Pertuan Agung untuk meluluskan sesuatu Rang undang-undang sebelum di wartakan selaras dengan kedudukan YDPA sebagai Kepala Utama Negara menurut Perkara 32 Perlembagaan Persekutuan.

12. Menuntut di kuatkuasakan Perkara 18(1) Perlembagaan Persekutuan yang mewajibkan mana-mana permohonan untuk menjadi warganegara adalah wajib menangkat ikrar taat setia kepada Raja dan Negara mengikut Jadual 1 Perlembagaan Persekutuan.

13. Menuntut Kerajaan mendedahkan samada 7.3 juta kewarganegaraan terhadap kaum-kaum lain yang di berikan di antara tahun 1957 hingga 1970 telah melalui proses mengangkat ikrar ini atau tidak.

14. Menuntut di hapuskan penggunaan istilah Bahasa Malaysia kerana istilah berkenaan tidak wujud dalam perlembagaan.

15. Menuntut di gunakan kembali istilah Bahasa Melayu seperti yang di peruntukkan dalam perkara 152 Perlembagaan Persekutuan.

16. Menuntut fasal wajib untuk menggunakan Bahasa Melayu dalam setiap urusan rasmi kerajaan termasuk mesyuarat, sidang media, kertas kerja dan pembentangan serta meminda Akta Bahasa Kebangsaan 1963/1967 bagi mendakwa mana-mana pihak yang tidak menggunakan Bahasa Melayu dalam urusan rasmi.

17. Menuntut semua papantanda jalan/perniagaan/bangunan menggunakan istilah Bahasa Melayu yang di luluskan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka serta memberikan kuasa pendakwaan dan penyitaan kepada DBP terhadap mana-mana pihak yang melanggar undang-undang berkaitan Bahasa Melayu ini.

18. Menuntut agar semua prosiding di Mahkamah menggunakan Bahasa Melayu dan hanya kebenaran khas ketua Hakim Negara sahaja membolehkan selain dari Bahasa Melayu di gunakan. Untuk perbicaraan di mahkamah.

19. Menuntut kerajaan tidak lagi meluluskan permohonan dan pembinaan sekolah jenis kebangsaan kerana sekolah vernakular baru selepas Hari Merdeka tidak di benarkan dalam Perlembagaan.

20. Menuntut sistem persekolahan 1 aliran kebangsaan bagi memupuk perpaduan dan keharmonian kaum.

21. Menuntut Perizaban quota berkenaan perkhidmatan awam, biasiswa, keistimewaan pendidikan, latihan, kemudahan khas, lesen, permit perniagaan dan pertukangan untuk orang Melayu mengikut Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

22. Menuntut agar Dasar Ekonomi Baru di laksanakan kembali dan pemilikan ekuiti 30% Orang Melayu di kembalikan menjadi dasar utama kerajaan dan di tingkatkan kepada 40% pegangan ekuiti individu Melayu dalam kek ekonomi negara menjelang 2040.

23. Menuntut agar sebuah Suruhanjaya Hak Istimewa Melayu di tubuhkan di bawah Parlimen khusus utk menasihati YDPA untuk menjalankan kuasa Baginda menurut perkara 153 Perlembagaan dan memantau pelaksanaan dasar kerajaan samada menepati semangat perkara 153 Perlembagaan atau tidak.

24. Menuntut agar Akta Keselamatan Dalam Negeri di kembalikan.

25. Menuntut agar titah Majlis Raja2 berkaitan isu2 negara di berikan perhatian dan tindakan segera oleh Kerajaan di bawah Perkara 38(3) Perlembagaan Persekutuan.

PERJUANGAN INI DAH TERLAMBAT UNTUK KITA TETAPI MASIH TERLALU AWAL UNTUK CICIT2 KITA YG BELUM LAHIR. SEMOGA MEREKA AKAN SENTIASA MENDOAKAN RAHMAT UNTUK KITA ALMARHUM DATUK2 DAN MOYANG2 MEREKA, INSYAALLAH

8 comments:

 1. Luahan melayu yg klh pru lalu..jadilah pembangkang yg baikk..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dulu zaman Najib dan BN memerintah tak pulak berani buat tuntutan sedemikian,,ini haprak punya cerita.

   Delete
 2. Pebedooh je tuntutan kentut

  ReplyDelete
 3. Elok pandang pendapat tu dr luar kotak politik baru nmpk betul ke tidak..bg aku hak melayu telah trgadai masa kerajaan BN dulu lagi tetapi sekarang disambong plk oleh kerajaan PH..dua2 kerajaan ini memang jahanam..

  ReplyDelete
 4. umno menjahanam melayu sejak madey jd pm 4
  habis dia jarah kroni cina kenyang
  billionaire cina kaya tahun bila? kuok, vincent, franciss yeoh, phek king, anada paria etc? zaman najib kah zaman tun razak kah?

  cuba jadi pemikir dan pengingat yang kuat sikit.. asyik lupa mcm kutty.itu sbb kena tipu berkali2..

  ReplyDelete
 5. perjuangan Melayu Islam sudah terlambat dan tertipu sejak PM4 munafik jadi presiden UMNO. itu titik sebenar melayu rosak!

  mufti halang pertandingan ratu cantik terus kena pecat.. zaman siapa? skrg buat pertandingan bogel pun sape pun tk kisah dah.. sbb itulah titik kerosakan telah berlaku

  ReplyDelete
 6. Kerajaan dulu menjahanamkan..dgn dasar2 memberi kerakyatan kepada kaum pendatang...kerajaan tu dari tengku..tun abd razak..tun husin..mahadir(cerdik ckit..dr kaya kan cina..dia kaya kan juga anak2 dia## pm tunggal yg kaya kan ànak dan keluarga)tun abdulah..najib razak bijak cikit..perbicaraan akan diadakan..titik

  Kerajaan sekarang menTelingkup kan dan menjahanamkan..dgn memberi kuasa pada kaum pendatang yg tk sedar di untung..pru 15 kita undi kerajaan yg menaikkan org melayu dan bumiputra..titik....

  ReplyDelete
 7. Melayu mesti bersatu kembali... Tak Kira spa fahaman politik....kaum minoriti mula menunjukkan belang mereka. . Perlu disekat... Perlu dibanteras sebelum nasi menjadi bubur....
  Pemimpin melayu dlm kerajaan ph sekarang tidak akan mampu mengembalikan kegemilangan melayu kerana tangan mereka terikat dan mulut mereka terkunci. ..saya tak yakin lagi dengan pemimpin melayu sekarang. ..
  Maaf... Buat pemimpin melayu dlm ph. ..kamu semua telah menjadi penderhaka kepada bumi melayu bangsa melayu dan agama islam. ..kerana kamu tidak bersuara dlm menentang keceluparan kaum minoriti menghina melayu dan islam...
  Inikah perjuangan asas kamu?
  Kamu sudah berjaya menjatuhkan pemerintahan najib yg kejam.. .Saya setuju bila kerajaan najib yg korup berjaya dijatuhkan... Tetapi saya sedih bila kamu semua sekarang ini mengiyakan saja apa yg kaum minoriti minta dan kata...
  Mana dia pejuang hebat melayu pkr... Mana dia pendekar amanah... Mana dia bentara guru bersatu..? Yg nampak sekarang semuanya sedang leka dibuai kemenangan. ..menjulang kemenagan yg tak disangka sangka. .
  Sedarlah wahai pemimpin melayu ph... Perjuangan kamu masih jauh. . Kamu masih belum berjaya bila kemenangan ph sudah mula membungakan resah dikalangan melayu dan islam... Jgn biarkan kepercayaan melayu dan islam terhadap kamu hilang... Jika sudah hilang...
  Bangsa melayu ada rumah tidak berbumbung...
  Ada tanah tidak memberi untung....
  Negara merdeka kebebasan dipasung...
  Dimana lagi bumi nak dipijak dan langit nak dijunjung...?

  Harapkan pegar..pegar makan padi...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Total Pageviews