pages

Monday, August 6, 2018

(PENDATANG MUKA TAK MALU) Siapa pendatang sebenarnya?


SAYA membaca dengan teliti terjemahan ucapan pemimpin India ultra kiasu, antaranya berbunyi:

Ramai orang, apabila ditanya tentang sejarah kita (mereka kata) sejarah (kita) bermula 120 hingga 130 tahun lalu. “Tak betul. Kita datang ke sini (ialah) 2,500 tahun lalu. Buktinya ada di Lembah Bujang. Ada kuil di sana…. tertanam. “Mereka yang pendatang, bukan kita pendatang. Mereka dan kita adalah sama.”

Siapakah yang dirujukkan sebagai ‘mereka’ jika bukan orang Melayu? Tidak mungkin sama sekali merujuk kepada orang Cina atau Bumiputera Sabah Sarawak. Sudah terang lagi bersuluh, mereka yang dimaksudkan adalah orang Melayu.
Jika orang Melayu pendatang? Bagaimana dengan bangsa lain? Sudah tentu lagi jelas pendatang sebab wajah dan rupa fizikal mereka jauh berbeza dalam kalangan bangsa asal yang tinggal di alam kepulauan Melayu.
Lihat rupa Melayu di Kepulauan Melayu, bandingkan dengan rupa India dan Cina. Jauh sekali berbeza. Satu berkulit gelap, satu lagi berkulit putih. Melayu di tengah-tengah tidak gelap dan tidak putih. Inilah rata-rata orang yang tinggal di Kepulauan Melayu merangkumi Malaysia, Indonesia, Thailand, Filipina dan yang berdekatan. Justeru, siapa sebenar pendatang? Siapa pula yang mendatang sesama mereka?
Saya tidak pernah dengar lagi rantau Nusantara ini dikenali sebagai kepulauan Hindu, kepulauan India, atau kepulauan apa. Jika ada pun nama Laut China Selatan, bukan Laut India Selatan. Yang saya tahu, seantero dunia mengenali kepulauan ini sebagai kepulauan Melayu atau Malay Archipelago.
Sebab itu, saya sangat pelik apabila ada ekstremis LTTE boleh mengatakan bahawa ‘ini tanah kita bersama dari segi asal-usul’. Saya tidak menafikan jika dilihat dari sudut agama, kerana agama Hindu lebih lama bertapak di kepulauan ini, tetapi bukan bangsa.
Sejarah setiap bangsa ada tanahnya sendiri, bangsa Cina membentuk negara China. Bangsa India membentuk negara India. Begitu juga dengan negara-negara Arab dan negara-negara lain di dunia. Raut wajah mereka membentuk bangsa dan negara mereka.
Tiba-tiba rantau yang sudah dikenali dunia sebagai Nusantara atau kepulauan Melayu, ultra kiasu tidak mahu mengiktiraf sebagai kawasan kepunyaan bangsa Melayu. Malah, sanggup merujuk Melayu sebagai pendatang. Cubalah tukar DNAnya.
Lebih jahil lagi ada yang berkata Sarawak atau Sabah tidak termasuk dalam rumpun kepulauan Melayu. Memang asal usul Melayu majoritinya beragama Hindu, tetapi apabila Islam datang, rajanya memeluk Islam, diikuti seluruhnya rakyat jelata, maka senyaplah legasi agama Hindu yang bertapak di Alam Melayu.
Jika lihat dari segi pengaruh dan tinggalan arkeologi, ajaran Buddha lebih mendapat sambutan di kepulauan Melayu, bukan Hindu. Dalam sejarah kami diajar pengaruh Buddha-Hindu, bukan Hindu-Buddha. Contohnya di Thailand dan negara berjiran, boleh dikatakan semuanya berfahaman Buddha. Begitu juga di Indonesia.
Saya tidak mahu terlibat dalam polimik asal usul Melayu sebagaimana yang diceritakan oleh pakar sejarah Melayu seperti Profesor Nik Hasan Shuhaimi dan antropologi, Profesor Wan Hashim Wan Teh. Sebab kedua-duanya orang Melayu. Ultra kiasu tidak teruja.
Lebih molek jika saya merujuk kepada sarjana berkulit putih, yang lebih meyakinkan ultra kiasu seperti Dr Steven Oppenheimer (1999), pakar Paleontologi dalam bukunya bertajuk, Eden in the East, The Drowned Continent of Southeast Asia. Beliau yang juga tenaga pengajar di Universiti Oxford turut mengemukakan teori bahawa migrasi moyang kepada rumpun Melayu daripada kabilah Negrito, Asli Semang dan Senoi adalah secara terus menerus dari benua Afrika melalui Timur Tengah ke benua Melayu Sunda.
Secara umumnya terdapat beberapa teori mengenai asal usul Melayu. Pertama, asal usul orang Melayu adalah berdasarkan teori penghijrahan beramai-ramai orang Melayu daripada Yunan, selatan China dan keluar melalui Sungai Mekong ke Laut Cina Selatan, yang dikenali sebagai “Teori Keluar Dari Yunnan” (1890).
Kedua, Melayu lahir akibat kahwin campur antara Cina, India dan Arab. Orang Melayu dikatakan bekerja sebagai kelasi kapal dan buruh kepada pedagang antarabangsa yang terdiri daripada orang Arab, China dan India lebih kurang 2,000 tahun lalu, dikenali sebagai teori “Keluar Dari New Guinea” (1965).
Interaksi dan perkahwinan campur dengan bangsa India, China dan Arab, menghasilkan sebuah bangsa baharu yang dikenali sebagai bangsa Melayu. Teori ini agak keterlaluan kerana mengandungi unsur penghinaan.
Ketiga, berdasarkan teori lingustik oleh Peter Bellwood dan disokong bukti arkeologi oleh pakar arkeologi, Eusibio Dizon, menerusi buku, The Austronesian (1997), dikenali sebagai “Teori Keluar dari Taiwan” dan juga “Teori Keretapi Ekpress ke Polynesia”.
Teori ini mengatakan bahawa orang Melayu-Polynesian atau Astronesian atau rumpun Melayu berasal daripada Taiwan. Orang Melayu, telah keluar daripada Taiwan sejak 6,000 tahun dahulu, dan kemudiannya merantau ke serata dunia. Mereka dikatakan merantau dari Pulau Madagascar di Timur sehingga ke Pulau Easter di Barat. Seterusnya merentas Jepun di utara sehingga ke New Zealand di selatan.
Lanjutan daripada itu, Oppenheimer, Wilhelm G Solheim dan Arysio Nunes dos Santos (1999) menggunakan bukti-bukti geologi dan mitologi, dan digabungkan dengan bukti arkeologi, genetik dan linguistik. Mereka bersetuju orang Melayu sebenarnya berasal dari sebuah tamadun yang hilang, yang dinamakan Benua Melayu Sunda atau Tamadun Sunda. Bangsa ini hakikatnya telah wujud sejak 15,000 tahun Sebelum Masihi.
Menurut mereka lagi, Asia Tenggara kuno disatukan oleh Pentas Sunda yang menghubungkan Sumatera, Semenanjung Tanah Melayu, Jawa, Borneo dan Filipina. Asia Tenggara ketika itu bercantum sebagai satu benua dengan tanah besar Asia dan Pentas Sahul iaitu pentas benua Australia-New Guinea.
Kawasan perairannya yang cetek dan mudah dilalui telah menghubungkan beberapa laluan penghijrahan bebas untuk manusia dan haiwan di tanah besar Asia, yang dikenali sebagai Gugusan Kepulauan Melayu Nusantara. Keluasan gugusan ini atau Benua Sunda adalah dua kali lebih besar daripada Benua India. Kawasan laut Champa, Teluk Siam dan Laut Jawa, pada ketika itu kering kontang dan menjadi dataran pelantar bagi menghubungkan beberapa bahagian benua tersebut.
Menurut Oppenheimer lagi, Benua Sunda inilah bermulanya tamadun manusia yang menyuburkan budaya-budaya hebat di China, India, Mesopotamia, Mesir dan Kepulauan Crete (Greek) lebih kurang 6,000 tahun lampau.
Ini bermakna, bangsa Melayu itu bukan bangsa baharu yang selalu dikaitkan bermula selepas penjajahan Barat. Secara tidak langsung bukti ini menolak dakwaan Anthony Reid yang mengatakan bangsa Melayu hanya berpusat di Selat Melaka. Sekali gus menolak “Teori Keluar Dari Taiwan” dan “Teori Dari New Guinea”.
Dalam erti kata lain, Jawa adalah Melayu, Siam adalah Melayu, Moro adalah Melayu, Minang adalah Melayu, Dusun adalah Melayu, Iban adalah Melayu, Filipina adalah Melayu dan Dayak adalah juga Melayu. Suku kaum kepada etnik bangsa Melayu adalah sebaka dan serumpun.
Bermakna, Melayu Asli (orang asal) bukanlah berasal dari Yunnan atau Taiwan. Sebaliknya orang Taiwan dan Yunnan itu sebahagian besarnya adalah berasal dari Asia Tenggara.
Nyata sekali bahawa kelima-lima teori ini (enam termasuk oleh sejarahwan Melayu) tidak ada langsung kaitan dengan India. Paling kuat pun dengan Cina. Justeru, apakah justifikasi ultra kiasu India tersebut mengatakan bahawa orang Melayu dan India adalah sama iaitu pendatang.
Paling menarik membaca buku John Russell Denyes bertajuk Malaysia, terbitan tahun 1919, yang terdapat di perpustakaan, University of Illinois. Muka pertama tertulis “Malaysia is off the southeast corner of Asia, 1500 miles south of China, 1500 miles east of India. It includes the Malay Peninsula and the islands of Sumatra, Java, Borneo, Celebes, Timor, the Moluccas, New Guinea, and a thousand smaller islands. The country gets its name from the Malay people who live there.”
Pendapat beliau mengenai India: “the Indians who come to Malaysia are mostly Tamils from Madras Presidency and Ceylon. Bishop Oldham describes them as “noisy, exceedingly talkative, faithful, devout, obedient to order, capable of patiently bearing much hardship”.
Justeru, atas landasan apakah dan rujukan apakah ultra kiasu mengatakan Melayu itu pendatang? Semua teori di atas saya boleh terima. Tetapi saya sama sekali menolak bahawa Melayu, Cina dan India sama-sama pendatang. Jika ditakdirkan semua itu pendatang, siapakah yang mula-mula membentuk kerajaan di alam Melayu. Orang Indiakah?
Hairan sungguh saya apabila seorang yang bergelar peguam tidak dapat menerima hakikat ini.
Ini belum dibuktikan lagi dengan bangsa apakah yang begitu lantang menentang penjajahan British di Tanah Melayu. Cinakah? Indiakah? Wajah-wajah bukan Melayu hanya muncul menjelang kemerdekaan, sebelum itu wajah siapa? Wajah Parti Komunis Malaya? Wajah MPAJA? Wajah siapa lagi?
Tidak lain dan tidak bukan wajah Melayu, seperti Tok Janggut, Dato Maharaja Lela, Abdul Rahman Limbung dan lain-lain lagi. Ini tidak termasuk Melayu yang berhaluan kiri, seperti Ahmad Boestaman, Burhanuddin Helmi, Pak Sako, Pendeta Zaaba, Ibrahim Yaakub dan ramai lagi.
Tidak perlulah dibincangkan lagi peranan Dato Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman dan lain-lain lagi. Wajah-wajah hanya muncul menjelang kemerdekaan, apabila British mensyaratkan bahawa kemerdekaan hanya diberikan jika semua kaum dapat disatukan melalui persetujuan pemimpin mereka yang dikenali sebagai kontrak sosial. Maka muncullah nama-nama seperti Tan Cheng Lock, Tun Sambanthan dan lain-lain.
Sebab itu saya mohon ultra kiasu menghentikan provokasi sebegini kerana ia tidak baik untuk pembangunan negara bangsa. Provokasi ini hanya akan meninggalkan luka yang amat mendalam. Ingatlah! Dengan Islam, Melayu itu lembut orangnya, bersopan santun dan berbudi bahasa. Melayu bersedia menerima orang lain meskipun warna berbeza. Justeru, jangan keterlaluan, celupar dan kurang ajar, dibimbangi kelembutan dan kesantunan itu hilang
Akhirnya, saya ingin simpulkan bahawa sejarah manusia bukan bermula daripada keturunan beruk menjadi manusia. Sebaliknya manusia berasal dari Nabi Adam. Nabi Adam diturunkan ke bumi sekitar 4000 hingga 5000 SM.
Apa yang berlaku ialah penyongsangan fakta untuk membenarkan idea Darwinisme iaitu manusia daripada beruk. Ini dibuktikan bahawa DNA manusia hari ini berbeza dengan manusia beruk seperti Cro Magnon, Neoderhenthal, Perak Man, Peking Man dan sebagainya. Perbezaan DNA adalah 85 peratus iaitu kromoson manusia Adam tidak sama dengan manusia asal beruk.
Lalu, saya pun mengharap supaya ultra kiasu menerima bahawa asal manusia daripada Adam, bukan beruk seperti teori Darwin. Itupun jika masih mahu menjadi ‘beruk’ silakan mengatakan bahawa Melayu, Cina dan India sama-sama pendatang di Malaysia.
Menurut Hamka, manusia daripada Nabi Adam seperti yang dinyatakan dalam al-Quran. Tetapi manusia yang dijumpai seakan-akan beruk itu adalah penciptaan genetik awal dan belum sempurna. Maka tidak layak dipanggil manusia kerana lebih mirip haiwan daripada manusia Adam. Jadi, saya noktahkan di sini bahawa Melayu asal dari bani Nabi Ibrahim.
Justeru, saya menyeru Melayu agar dapat menjaga kemuliaan keturunan ini dengan berakhlak mulia. Hindari perkara yang boleh menjatuhkan maruah seperti melakukan kemungkaran dan kemaksiatan, bersubahat dengan musuh dalam perkara mungkar, dan sebagainya.
Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah
Profesor Fakulti Pengajian Umum dan Pendidikan Lanjutan (FUPL)
Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)
Penafian: Artikel ini adalah pandangan penulis

41 comments:

 1. PrOoTtttπŸ’¨πŸ’¨πŸ’¨πŸ’¦....arghhhhh leganya...πŸ’₯πŸ’₯πŸ’₯πŸ’₯πŸ’₯

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini anjing mintiri keling paria

   Delete
  2. Macam itu MP keling yang suka taruh bedak sejuk atas dahi, rakyat tengok sudah macam samy, sangat kuat cakap bahasa kasar "kepala bapak dia". Memang samy2 suka cakap bahasa kasar, bahasa kesat agaknya?

   Delete
  3. Bukan bedak sejuk. Tahi lembu digaul dgn kapur sireh. Mcm pegawai peribadi Watiyamoorthy yg ikut masuk dlm parlimen tu. Pada mulanya, ramai ingatkan hantu saka.

   Delete
  4. Cina Ted dah tercirit cirit baca penjelasan Cerdik pandai Islam. Sikalang Ted sudah susah mau cari makan, tuan besarnya DAP marah, sebab tak boleh tipu melayu lagi.

   Delete
 2. Satu artikal ilmiah berfakta yang sangat bagus!

  ReplyDelete
 3. Iblis dn syaiton akn sentiasa memechbelahkn kesatuan islam dgn berbagai cara hgga akhir zmn..jgn jadi kaum kafir itu sebagai pimimpin atau ikutan..allh telh mmberi ingatan kpd manusia tetapi sekarang islm dgn islam bergasak kerana ingkar dgn perinth allh yg brbnyi kembalilh kpd alqurn jika ada berbeza pndngn dn jgnla berpecah belah

  ReplyDelete
 4. Allh brfrmn dgn maksod' wahai manusia jgnla dijadikn kaum kafir itu pemimpin atau ikutan kamu..dan kembalilh kpd alqran jika ada perbezaan pndngn dn jgn sesekali brpech belah..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ramai orang2 Melayu sudah tidak lagi mengetahui yang org Islam tidak boleh menjadikan orang kafir sebagai pemimpin!!!

   Delete
 5. Keling hindu paria barua pendatang bangsat menumpang tu bukan tahu beza antara bangsa dan agama.

  Cuba dia pergi ke Bali, Indonesia, di situ majoriti adalah Hindu tapi mereka bukan pendatang, mereka adalah Melayu, penduduk asal yg beragama Hindu.

  Tapi di Malaysia, yg dulu namanya Tanah Melayu, minoriti adalah Hindu dan mereka bukan penduduk asal di sini, mereka adalah keling paria bangsat pendatang yg British bawa ke sini untuk jadi kuli estet, buruh binaan jalan dan rel keretapi.

  Kini mereka nak besar kepala, kononnya mereka penduduk asal dan kita Melayu pendatang.

  Yenna dey thamby... ini asalnya Tanah Melayu tau, bukan Tanah Keling Hindu Paria... Dekat India boleh lah korang samseng sampai bakar masjid, tapi di sini korang jgn cuba nak main api...
  Yenna sholey... poodachitt... poodahh...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bagus komen ini, cuma nak tambah, minta kerajaan rule of law dengan segera meruntuhkan kuil2 yang dibina secara haram dan mengambil semula tanah2 kerajaan. Bergitu juga halnya kuil2 yang dibina secara haram ditanah2 GLC seperti tanah Sime Darby dsb. Harap2 bertindak dengan segera sebeum BARAH INI MENJADI LEBIH PARAH!!!!!

   Delete
 6. Ted murtad
  pr00ttt.

  ReplyDelete
 7. Ini Ipoh Kula jangan jadi bodoh. Yang sebaik nya jangan lagi kemukakan andaian salah fakta. Mula2 belajar bahasa Melayu (orang Melayu tak kesah kalau nak panggil Bahasa Malaysia pun) sampai boleh bertutur dengan betul serta faham maksud yang ditutur. Lepas tu belajar sejarah dan faham kan betul2. Sepatutnya 2 perkara ini mendahului penerimaan kerakyatan Persekutuan Malaysia (Persekutuan Tanah Melayu or Malaya serta Sabah & Sarawak). In the US if one can't converse effectively, one remains an illegal alien. See the difference ! Rakyat Sultan Negeri-Negeri Melayu terima kerakyatan bangsa-bangsa lain dengan baik dan mereka sudah hidup aman-damai, beranak-pinak, mencari rezeki dan harta TANPA sebarang gangguan daripada rakyat Sultan negeri-negeri Melayu yang sudi berkongsi tanahair mereka dengan bangsa asing yang bukan berasal dari Tanah Melayu. Jadi jangan jadi kacang lupa kulit. Ini sejarah yang tak boleh diubah.

  ReplyDelete
 8. Paria nak jadi raja. Pengotor berak atas rel keretapi

  ReplyDelete
 9. 4 ekor mintri keling paria yg anti Melayu

  Kulakuranggaram
  Tok Sami LTTE
  Sivakurangrasa
  Watiyamoortipu

  Tapi mereka sentiasa dibela oleh Melayu2 bingai munafiq...

  ReplyDelete
 10. Tak habis2 lagii kerr..apalagii puak2 melayu harbi mau..dibagii kuasa rasuah kuat..dh hilang kuasa jadi bangsat plk..bagi ruang utk ph buktikn kemampuan jgn diganggu..

  ReplyDelete
 11. Itu menteri2 MUNAFIK akan berbuat apa sahaja untuk terus berkuasa, abaikan mereka kerana mereka tidak memperjuangkan apa2. Kita golongan marhaen teruskan bersuara demi Islam dan hak kita hak2 orang Melayu...

  ReplyDelete
 12. bila Islam mai depa mengecil
  ini tm
  penjajah tak suruh bagi kerakyatan kat melayu tapi kat india china
  yyyyy
  walau ditukar nama tm tetap tm
  jnagan biarkan ada melayu nak gadai lagi hak tm
  ada usaha nak lenyapkan kemeriahan melayu
  tengok lani nama nama bangunan tempat perniagaann taman perumahan
  dah makin banyak guna nama penjajah
  apa amno pakatan dbkl buat
  bahaya ni

  jepun maju tanpa gadai bahasa jepun

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pigidah,itu najib jual tanah pada china kenapa cai diam?forest city jadi bandar cina kenapa diam?

   Delete
  2. Tanah mana yg Najib jual anjing DAP ooi

   Delete
  3. Tanah milik arwah atuk kau yg najib jual! Kenapa kau bodo sangat?

   Delete
  4. Teruk nya gila babi kau ni. Menyondol tak kira tempat. Jenis keling paria berak atas rel keretapi

   Delete
 13. Dah mintak maaf pun.. .. Ada melayu islam. .. Jadi pemimpin .. . Pencuri ... Khianat melayu .... Tak jaga orang bawahan rasuah. . . Berjoget di pentas. . . . Tak tahu isteri beremas. ... Menipu orang melayu felda. ... Ada yang tak amanah dalam tabung haji. .. Baitumal. .. Kwsp .... Melayu islam yang meneraju nya .... Melayu islam tak amanah bila diberi urusan .... Isu nie lagi penting .. . Aku melayu islam ... Tak melulu. ... Siasat. ... Nota ... Berdakwah dengan mendekati bukan membenci aplagi memaki ....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minta maaf?
   Piiraahh...itu pun setelah ditekan dan dipaksa...
   Jenis keling hindu paria bangsat asal tahi tok adam ini tak akan serik, dia akan buat lagi..

   Delete
  2. Hutang Felda bila nak hapuskan?
   Dari kecik dah menipu, tua nak mampus pun masih menipu

   Delete
 14. Kulahitamlegam Tanah Melayu mari janji toreh getah juga kerja. Bukan itu cikgu sejarah punya kerja. Cit tambi ada paham ka?

  ReplyDelete
 15. KUALA LUMPUR: Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu berasa teruja apabila kerajaan Indonesia memutuskan untuk menyerahkan kapal layar mewah “Equanimity” yang dikaitkan dengan skandal 1MDB kepada kerajaan Malaysia.

  Mohamad berkata, beliau tidak menolak kemungkinan merasai pengalaman menaiki kapal dianggarkan bernilai AS$250 juta, yang ditahan di Bali, Indonesia pada awal tahun ini.

  “Ya, saya sangat berbangga harta 1MDB akan kembali semula ke Malaysia dan saya harap polis dan pihak berkuasa akan mengambil tindakan mengikut undang-undang negara.

  “Saya juga mahu merasai pengalaman berada di atasnya kerana saya tidak memiliki kapal mewah, jadi saya mahu ke sana (kapal),” katanya sewaktu ditemui pemberita di Parlimen, hari ini.  Sebelum ini, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Indonesia, pimpinan Joko Widodo atas keputusan republik berkenaan menyerahkan kapal berkenaan kepada pihak berkuasa Malaysia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itu mintiri torpedo kapla tumpol ka..
   Ini kali tarak selfie laga dada dgn amoi ka...

   Delete
  2. Ni hasil samun najib razak,pemimpin ulung org melayooooooo.

   Delete
  3. Samun dan penyamun sebenar ialah mahathir mohamed kutty iskander, perompak di 3 zaman.. Org melayoo kena tipu dengan mahathir paria..

   Pura2 bercakap pasal orang laun, dialah sebenarnya kepala perompak!!

   Delete
  4. Kapal mewah itu tiada kena mengena dengan Najib, ianya kapal persendirian milik anak cina Jo lo. Jadi kerajaan PH boleh buat apa saja, boleh jual kalau tak laku jual kat kedai besi buruk, kalau tak laku lagi ELOKLAH SANGAT KALAU DILETUPKAN BUAT TUKUN UNTUK DIJADIKAN HABITAT 3 BILLION IKAN2 KEMBONG!!! NAJIB DAN RAKYAT YANG TAK ADA KENA MENGENA DENGAN KAPAL TERSEBUT TAK RUGI APA2...

   Delete
  5. Itu mintiri tropedo mau naik itu kapal, elok satu kali bawa dia punya girlfrends2 la itu za za, makcik2 mas...

   Delete
 16. Artikel terbaik..penuh dgn fakta...boleh dijadikan sbg bahan rujukan anak bangsa supaya tidak tertipu dgn penipu2 kerajaan PH...

  ReplyDelete
 17. Madey sbnrnya paria..

  Ted tahap kufur dh..jgn lyn komen dia lg..biar dia alone..pulaukan syaitan bertubuh manusia ni nescaya dia akan tertekan.

  Jgn bls sepatah pun komen dia, buat mcm die tak wujud..Insya Allah.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ekk elleh..porahhhh..ada aku kisahhh kerr..😝😝

   Delete
 18. Menteri sumber manusia... Kementerian nadi negara... Patutnya lantiklah orang yg layak... Aku dah lama bentang isu ni.. .tapi sampai sekarang nothing happen...
  Cuba semak dengan perkeso... Kaum mana yg paling banyak menikmati pencen ilat? Korang akan terperanjat.
  Kesian kawan2 bangsa melayu kita yg bekerja kilang..ada sesetengah kilang langsung tidak dilengkapi surau. . Solatlah kawan kawan kita dicelah celah kotak.. Tepi longkang dan sebagainya... Solat jumaat lgsg tak diizinkan... Demi nak cari rezeki.. .terpaksa akur...
  Rata rata pengurus human resource kaum dorang... Tak cina.. India.. Kalau pun ada melayu keputusan dirantai atasan...
  Kementerian sumber manusia... Skg mana nak peduli tentang hak pekerja islam... Sedangkan majoriti operator adalah melayu beragama islam.
  Lepas ni pulak berduyun2 lah bangsa india dari negara india masuk malaysia.... Sbb bos besar kaum mereka....
  Cina dari china tak payah cakaplah setiap hari masuk beribu org melalui tour... Lps tour tamat tak balik dah... Salah guna pas lawatan... Masuk malaysia mudah sbb ada sistem VOA visa on arrival... Sampai klia terus apply terus dapat... Larat ke immigresen nak pergi cari. . nak pantau... Oas lawatan tamat tak balik... Kerja tukang urut.. Gro... Pelacur.... Ingatkan buat sistem VOA nak kaut keuntungan dari pelancung... Rupanya rugi... Berbilion duit kita pulak yg mereka ambil... Hasil dari tukang urut... Gro dan melacur....
  Kena tangkap masukkan kat pusat tahanan... Dah kena tanggung makan minum dan tempat tinggal.... Rugi lagi... kerajaan....
  Mcm tu lah akibatnya kalau lantik sidungu jadi ketua. . .kaduk dah naik junjung. ..
  Dia nak buat mcm menteri atau ketua menteri dlm filem tamil... Berkuasa.
  Ntah apa jadi dgn kabinet skg... .Ingatkan bila dah jadi kerajaan ni berubah...rupanya sama mcm kerajaan dulu juga....
  Kesian menteri dan timbalan lantikkan sekarang. ...tak pandai buat kerja.... Dulu masa pembangkang makan tak cukup... Skg dah jadi menteri makan tak habis.... Tunggu dan lihat sajalah isu baru pulak apa lagi yg menteri nak cakap.. ..kesian malaysia ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Apa yg ko ckp tuu brlaku semasa bn perintahh..ph baru 2 bln lebih saja..cara ko ckp nmpk sgt dh ko nii macaii yg xfhm isu..kikiki..πŸ˜ŽπŸ˜‹

   Delete
  2. Ramai pelacur dari china melacur dengan guna pas lawatan, bila dah cukup tempoh keluar negara sekejap kemudian masuk balik untuk terus MELACUR. Minta pihak POLIS lipatgadakan usaha membenteras RUMAH2 SARANG2 PELACUR YG BERCAMBAH DENGAN BERGITU BANYAK SEKALI!!!!!

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Total Pageviews