pages

Saturday, August 11, 2018

MCA lupa diri, selama ni harapkan undi Melayu, Cina undi DAP


BANGI, 29 Zulkaedah 1439H, Sabtu – Pendakwah bebas, Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah menegur parti perkauman MCA supaya tidak terlalu sombong menggunakan logo sendiri untuk bertanding Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Balakong, 8 September depan.
Beliau yang juga bekas ahli seumur hidup MCA berkata, selama ini kemenangan parti itu dalam pilihan raya hanya bergantung kepada undi Melayu dan UMNO semata-mata.
Majoriti Cina takkan undi MCA. Jadi pada saya, MCA tak perlu bertanding PRK Balakong kalau tidak mahu hilang deposit. Sebab MCA memang takkan menang. Buat habis beras saja.
“Saya cadangkan, duit yang MCA nak gunakan untuk bertanding dan berkempen itu diberi kepada ibu tunggal. Ada juga faedahnya daripada hilang terus wang deposit,” katanya kepada Ismaweb.net.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Presiden MCA, Liow Tiong Lai bahawa parti itu akan menggunakan logo sendiri dalam PRK Balakong, sekaligus menolak untuk menggunakan logo Barisan Nasional (BN).
Tiong Lai berkata, jawatankuasa pusat parti itu telah membuat keputusan untuk menentukan halu tuju sendiri dalam pilihan raya berkenaan.
Ridhuan Tee yang juga Pensyarah Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) itu berkata, MCA perlu sedar diri dan jangan bercakap sedap mulut kerana parti itu pernah jadi kuat dengan bantuan sekutunya, BN.
Jangan terlalu sombong kata tak mahu guna logo BN. Guna logo sendiri lagi kalah teruk sebenarnya. Jika UMNO tak undi MCA, makin ‘terpelecok’ MCA.
“Jika UMNO tak undi MCA, nak harapkan siapa undi mereka? Jika BN dah jadi sejarah, MCA lepas ini pun  akan jadi begitu. Jadi , jangan bercakap dan terlebih-lebih sindir BN seolah-olah MCA kuat, sedangkan hakikatnya MCA apa pun tak ada,” katanya.

16 comments:

  1. Kalau melayu tk keluar mengundi PRK Balakong, aku yakin MCA hilang wang deposit

    Aku setuju kita bubar saja BN, kita wujudkn Pakatan Ummah di bawahnya UMNO, PAS, PPBM, AMANAH, PKR yg Islam,

    Biar kafir dan munafik lawan Islam,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tlg jgn bersikap rasis..ko beli barang keperluan dikedai cina juga..cina baik dari mca dap bila kepentingan kaum mereka terancam mereka bersatu..

      Delete
    2. Baru sedar ka depa bersatu jika terancam... tak yah le nak nampak mcm pejuang bangsa. Hentikan le berpolitik. Kini masa bantu kerajaan ke arah Malaysia Baharu

      Delete
    3. Ted, tokey cina dah start kontrol barang, 1 sept ni barang akan naik seiring dgn perlaksanaan sst.
      Gst 0% harga barang tak turun pun. Bila SST bermula, barang akan naik lagi.

      Rupanya kera jaan yg rakyat malaysia pilih ni kerajaan setan, celaka, babi dan beruk.

      Delete
    4. Apa boleh buat..nii semua slh kerajaan terdahulu yg melaksanakan gst..dulu kata dgn gst peniaga boleh claim balik tapi najib dh guna duit tuu byr hutang 1mdb..celako betul najib nii..klau lps sst barang nAik kita maki jerr aad maslan..😸😹

      Delete
    5. Kalau slps SST dilaksanakan, harga barang akan naik, maka lebih baik kekalkan GST. Darp maki kerajaan dahulu lebih Afdhal ludah muka Guan eng.

      Tak gitu Ted?

      Delete
    6. Tak yah layn la Ted ni agen abang besor DAP.

      Delete
  2. Pas akan bantu demi kalahkan ph.

    ReplyDelete
  3. Hidup tanpa perjuangan tiada makna. Aku sokong PH tapi biar mca lawan. Ini sebelum lawan sudah perlekehkan. Kau kata kau penceramah agama. Agama suruh rakyatnya terima bulat2 takdir ke? Tak payah berusaha? Cuma di sini nak minta pembangkang main isu relevan. Isu penting. Bukan kutip tulisan murahan entah datang dari mana dan viralkan..anda akan nampak bodoh jika buat demikian. Bukan juga ulang kaedah yang rakyat tolak...iaitu main sentimen kaum. Meluat...hari2 merepek soal kaum. Hak bumiputera tetap terpelihara dalam perlembagaan.

    ReplyDelete
  4. Elok la tuuu... Kurang kurang tahu la tinggi rendah nilainya

    ReplyDelete
  5. BN ibarat sudah mati hanya pada nama saja kata presiden mca. jadi elok sangatlah mca keluar saja dari bn. Adanya mca dalam bn bukan membawa untung malah merugikan umno sahaja.

    ReplyDelete
  6. biar MCA yg buat kerja lebih.. selama ni harap menang pengundi melayu..

    melayu tak perlu kempen lantak la melayu nak undi sapa.. klu bole buat undi rosak sebanyak mungkin...

    ReplyDelete
  7. Macai kuttytaek ph bg hujah mcm tgh pekena air ketom campur ubat gegat..BANGANG.. !!!

    ReplyDelete
  8. Jgnle menggatal bertahaluf umno-pas dengan parti 2 pengkhianat melayu bersatoo pan babi ni..
    Bubar je parti babi sondol dapig dua beradik ni.. Singkirkan mahdey dn mokeris botak, haramkan dua ekor ni dhn jidin join. Mat baboon boleh sertai tapi sebagai ajk jaga tandas di bangunan pas atau umno.

    ReplyDelete
  9. Insya Allah prk langkawi sekepas prk pagoh.
    Pengkhianat akan terhapus seorang demi seorang..Amiin


    Muhyiddin mungkin perlu jalani kemoterapi
    Share

    Tweet

    Share
    KUALA LUMPUR: Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin semakin pulih kesihatannya tetapi mungkin perlu menjalani kemoterapi sebagai sebahagian daripada rawatan susulan untuk dirinya.

    “Saya pergi bertemu beliau dan beliau dalam keadaan baik tapi perlu menjalani rawatan susulan.

    “Beliau mungkin perlu jalani rawatan kemoterapi. Tempoh rawatan untuk jenis penyakit begini adalah panjang,” kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ditanya mengenai kesihatan Muhyiddin.

    ReplyDelete
  10. Hampir semua kerusi yg mereka menang adalah majoriti melayu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Total Pageviews