SILA KLIK

pages

Thursday, August 9, 2018

Kes Bawa Balik KAPAL Equanimity, Ini Penjelasan Guna Bahasa Kampung



Kapt Azizan Adam (B)
Jom saya terangkan dalam bahasa kampung jer. Supaya semua rakyat pelbagai peringkat faham.
BAB 1

The EQUANIMITY adalah sebuah kapal mewah yang disita *secara tidak sah* oleh kerajaan Indonesia. Namun apabila peguam2 empunya kapal tersebut iaitu *EQUAMINITY (Cayman) Ltd.* membantah penyitaan tersebut sebagai tidak sah dan ianya *tiada kaitan dengan 1MDB* , maka Mahkamah Daerah Jakarta Selatan Indonesia, melepaskan penyitaan atas alasan kukuh ianya memang tiada kaitan dengan *1MDB*, faham tak setakat ini?

Namun usaha gigih KERA jaan Puunah Harapan cuba mengaitkan bahawa kapal itu dipunyai oleh Jho Low dan dibeli dengan wang 1MDB. Maka bertungkus lumus lah para pemimpin dan mahamacai Puunah Harapan mencipta reka cerita fitnah tanpa fakta agar rakyat yang kelas bangang percaya bahawa ianya milik Jho Low dan dibeli dengan wang 1MDB. Bukan setakat itu sahaja, usaha keras mahacai pemfitnah tersebut untuk mengaitkan Jho Low dengan DS Najib.

BAB 2
Bertahun-tahun lamanya mereka berusaha dan cuba kaitkan Jho Low dengan DS Najib. Yang kelakarnya ayahnda Jho Low adalah kroni rapat kepada PM ke 4 dan PM ke 7. Ayahnda kepada Jho Low telah mengumpul kekayaan sejak zaman PM ke 4 lagi.
Faham tak setakat ini?
BAB 3
Persoalannya, Bagaimana kapal mewah THE EQUANIMITY boleh dibawa ke Malaysia oleh *PM ke 7?* Sedangkan ianya telah diisytihar oleh Mahkamah Selatan Jakarta bahawa kapal tersebut adalah kepunyaan sebuah syarikat luar negara iaitu EQUAMUNITY (Cayman) Ltd dan tidak ada kena mengena dengan 1MDB. Penjelasan paling logik adalah jika PM ke 7 adalah pemilik syarikat EQUAMUNITY (Cayman) Ltd.
BAB 4
Persoalan seterusnya *Mengapa pula setelah dibawa ke Malaysia baharu hendak siasat siapa Tuanpunya kapal ni?* Kalau tidak tahu Tuanpunya kapal ni, mengapa pulak di bawa ke Malaysia? Kenapa tak bawa ke United Nation ke? Bermakna reka cerita yang mengatakan ianya kepunyaan Jho Low yang dibeli dengan wang 1MDB adalah fitnah semata-mata ke?
*Kenapa nak siasat sampai 6-9 bulan hanya untuk nak tahu empunya kapal?*
Yg ni lagi pelik erk. Dalam dunia berteknologi tinggi yg mana capaian data hanya dihujung jari, perlukah 6-9 bulan?
BAB 5
Apakah harta yg disita oleh kerajaan, menjadi tanggungjawab kerajaan menangung kos selenggaraan. Tak logikkan? Adakah kereta anda yang disita oleh JPJ atau PDRM ditanggung kos selenggarannya oleh kerajaan? Adakah kapal ini perlu diselenggara? Siapa yang nak gunakannya? Setahu saya telah banyak kapal yang disita oleh kerajaan dan ianya menjadi besi buruk di dockyard di mana ia di simpan.
Terlalu banyak misteri yang disorokkan oleh KERA jaan Puunah Harapan yang telus mulus tentang EQUAMINITY
Dah faham?.... Haaaaaa... Tepuk lah👏🏻👏🏻 





10 comments:

  1. Bangang punya azizan..dasar macaii yg xtau apa pun..bukti berlambak dpn mata tapi buat xnmpk..elok ko mampos lAgi baik..kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kau bnyk taik azizan sbb tu kau bodoh.

      Delete
  2. Anjenggg krohhh..krohhh.. Tersepit sudah.. Cepatlah mamposss...

    #prklangkawi

    ReplyDelete
  3. Dr awal lg segala tindak tanduk kera jaan dajal kutty taik sangat curiga, pelik dan bermotif gangsterisme..untuk balas dendam.

    Haaa Tepokkk...

    "Tersenyum si pemilik kasut baby comel berharga RM 2.6 billiun melihat semua ini..semoga Allah SWT memeliharanya..melndunginya dan mengembalikan kedudukannya ke Putrajaya..Insya Allah..Amiin"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib tersenyum lebar kata macaii..kikiki..senyum dlm tangisan..kahkahhh..sungai buloh menanti..kikiki..😂😂😂😭😭😭

      Delete
    2. Awal-awallll... dulu lagi dah saya tegaskan dlm video...DS NAJIB BUKAN PENYAMUNNNN!... Tapi orang yg "maradulmaut" jugalah jadi ikutan pakatan hipokrit!!!

      Delete
  4. Azizan ni Captain team Bola sepak kampong atau captain coffee house??

    ReplyDelete
  5. Faham tuan

    Dulu kata cucu 93 ada sebuah kapal mewah, tapi cucu yang lain belum ada....mungkin kapal ini nak dilelongkan dan akan di beli untuk cucu yang lain kut.

    ReplyDelete
  6. Apa yang susah sangat...Jho Lo cina Malaysia....bila bila masa ajer boleh balik buat tuntutan amacam, ada brani?

    Lagi satu....kalau kata CAPTAIN guna bahasa kampung...di Singapura saya tahu ada DREBAR BUS yang senior diberi pangkat BUS CAPTAIN.....captain jugak tuh!

    Wei, temberang NAJIB tonggang terbalik lebih kurang 4-5 tahun selepas 1MDB's scandal came out, nih kan pulak captain apa apa jer sedangkan Johari mantan menteri kewangan II dan Anuar Musa pun dah SAILANG si najibugis....apa lagi boleh digadaikan untuk Najib nih ah?

    ReplyDelete
  7. Peduli kan kan pasal kapal tu
    Barang bila nak turun harga tol bila nak di kurang kan

    ReplyDelete

Sila Klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com