pages

Tuesday, August 7, 2018

Kerjasama dengan IRI: PH cuba menutup bangkai gajah


24 Zulkaedah 1439H, Isnin– Pemimpin Pakatan Harapan (PH) tidak perlu lagi menafikan hubungan kerjasama dengan tokoh kanan parti Republikan dan bekas pegawai tinggi perisikan Amerika Syarikat (AS) untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) lalu.
Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman berkata, penafian beberapa pemimpin PH bahawa hubungan kerja antara parti itu dengan dengan International Republican Institute (IRI), kononnya hanya membabitkan sesi latihan kepimpinan, ibarat ‘menutup bangkai gajah dengan sehelai daun’.
Beliau berkata, rakyat sudah lama memerhati tindak-tanduk pemimpin PH yang mendapat latihan pihak asing yang berkepentingan, seperti IRI.
“Ini jelas daripada agenda yang dibawa oleh pemimpin PH, serta istilah-istilah yang mereka gunakan.
“Liberty (kebebasan), equality (persamaan) dan fraternity (persaudaraan) amat jelas dalam ucapan pemimpin PH, bahkan melatari agenda reformasi itu sendiri,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.
Beliau berkata demikian mengulas kenyataan beberapa pemimpin PH, termasuk Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar yang menafikan dakwaan, bahawa parti itu menjalin kerjasama dengan IRI untuk menjatuhkan BN pada PRU14 lalu.
Ia susulan dakwaan IRI sebelum ini, bahawa usahanya di Malaysia telah membuahkan hasil melalui keputusan PRU14 lalu dan ia menguntungkan AS dari segi saingannya dengan China ketika ini.
Presiden IRI, Daniel Twining dalam sebuah forum anjuran Center for Strategic & International Studies (CSIS), bulan lalu memberitahu, Washington mendapat manfaat daripada kerajaan baharu Putrajaya sejak mula lagi.
Bagaimanapun, perkara itu dinafikan Nurul Izzah, dan mendakwa bahawa IRI tidak hanya mengadakan latihan kepimpinan untuk PH sahaja, malah turut melatih BN dan Gerakan.
Mengulas perkara itu, Abdullah Zaik meluahkan kebimbangannya terhadap nilai kepimpinan yang ditonjolkan kerajaan sekarang ekoran pemikiran asing yang dibawa masuk PH ke negara ini.
“Ajaran asing itu membuka luas ruang kemusnahan dan mencabut akar budaya Islam yang berakar umbi dalam peradaban bangsa selama ini,” katanya.
IRI mempunyai kaitan dengan Parti Republikan dan diasaskan sebagai salah satu daripada empat pertubuhan prodemokrasi yang ditaja Jabatan Negara AS dan National Endowment for Democracy (NED) – sebuah pertubuhan bermatlamatkan pengukuhan institusi demokrasi di seluruh dunia, termasuk kesatuan sekerja dan kuasa pasaran bebas.
Berdasarkan video yang dimuat naik oleh CSIS di laman sesawang Youtube pada 17 Julai lalu, Presiden IRI, Twining berkata, pihaknya bekerjasama dengan parti pembangkang sejak tahun 2002 bagi mengukuhkan lagi kedudukan parti itu.
Beliau bagaimanapun berkata, pihaknya bukanlah faktor utama parti itu menang pada PRU14 lalu, tetapi kerana salah guna kuasa parti pemerintah yang keterlaluan.
Di dalam video itu juga, Twining memuji langkah kerajaan PH membeku pelaburan infrastruktur China kerana wujud transaksi kewangan yang mencurigakan.


PERINGATAN:

# JANGAN GUNA BAHASA KESAT DI RUANGAN KOMEN - Admin CG

18 comments:

  1. Bukti mana buktii..sudah2lah tuu isma..isma sejak terputus dedak terus meroyan..kalau betul sila buat laporan jgn menyalak saja..

    ReplyDelete
  2. Kita perlu ingat kuasa tun terbatas sekarang..segala keputusan kena bincang dgn 4 parti..

    ReplyDelete
  3. Toktaik mahababi..paria perompak paling besar tipu melayu di tanah melayu

    Kapal mewah haramjadah mana punya..entah mirzan ke mokzani punya..bikin wayang mcm hare..patut xde sape tuntut..oh menyalak mahababi paria tuduh Najib/ imdb..

    Menjahanamlah mahadeytaek..

    #prklangkawi

    ReplyDelete
  4. 7.4 juta dana iksim hilang..buat malu umat islam saja..isma xnk brsuara kerr..institut kajian strategik islam malaysia (iksim)..bila dibagii kuasa tk amanah..lantik bkn melayoooo ko bising..apa ko nk sebenarnya...

    ReplyDelete
  5. Bila si munafik anjing mahataek paria kepalq perompak menyalak pasal orang lain 'merompak' untuk tutup penipuannya maka aku sgt nak teegelak...

    Kah kah kah..

    ReplyDelete
  6. Si anjing kufur mahataek paria tak berani tak menyalak pulak bila 30 billiun lesap..jawab pulak tak tahu. Mau hukum bunuh je perompak tu..malang melayu ditipu..angkat paria tu jadi pii..emm..

    Insya Allah tklamaa dahhhh #prklangkawi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pork u...kikiki..nor yaakub dh jawab..ko jerr yg bingaii..kahhhkahh..

      Delete
  7. Si anjing kufur pagi2 menggila..

    Mesti ada pasal.
    Isyarat dr tuan dedak, mahataek paria tergugat dgr kata..
    Wayang kapal layar satu hal.. Wayang nak kena kan ketom satu hal.. Langkah makin pendek..

    Prk di kedah bakal ranapkam si botak anak hindu mmengaku melayoo..anak kpd bapak ketua perompaj berzaman..

    ReplyDelete
  8. Aku rase mcm ade mcm bunyi anjing ke babi kat sini..erkk sian ye xnampak pulak..

    Mahataek tergugat..anak hindu botak kedah nyawa ikan.. Johari bedol tunggu nak 'sembelih' anak hindu bapak kepala perompak..next step boss pkr dah setel.

    Kekekeke..

    ReplyDelete
  9. Sekor anjeng mahataek kutty paria berhempas pulas tgh jilat kafir, kata anjeng tu kapir dapig ni 'suci' dr dosa.. Sbb tu rasuah banglo dn terowong bileh gugur..

    Tapi yakin dgn Al -Quran kafir takkan dipercayai hingga kamu ikut kesesatan merwka..

    Ohh ya anjeng madey takut dengan Al Quran.

    Anjeng madey mcm madey gak.. Anti Islam, ade je tipi muslihat nk angkat kapir, tkpe taklamaaaa dahhhhh #prklangkawi

    ReplyDelete
  10. Aikk..tak habis lagii menyalak bukit kerr..mari sarapan dulu..🍜🍛🍝🍲🍗🍖🍣🍪🍵☕🍵☕🍺🍻🍽🍴🍷🍮🍩

    ReplyDelete
  11. kikikikiki

    Aku ingat 'dalil' mahkamahke doj ke..

    Rupenya mamak keling yakop je die petik nk tutup najis perompak 30 billiun..

    Tak curi kenapa kalut tukar hakim.. Org tk salah rileks je..pengecut je guna polis geledah rumah musuh..jumpa kasut bavy sangka ketol berlian 2.6 billiunnn
    Tkpaaa taklamaaa dah #prklangkawi



    ReplyDelete
  12. Kapal hantu tak dituntut..kah kah kahh..kapal 'upahan' dibeli proksi madey utk tipu rakyat.. Kununn jho low..
    Jo.low tu proksi dapig..kit sial rileks je xkutuk pon...kah kah kah patut susah sgt nk tngkp..mcm belut.. Wayanggg

    Wayang tklaku nk tutup kekalahan 50% undi sg kandir..

    Xsampai 100 hari melayoo dah mula sedar..

    Cinebabi main wayamg dgn paria kutty.. Kikikiki

    ReplyDelete
  13. Si anjeng pariah kutty taek tak senang duduk..ade pasal..ade pasal..

    Kikikiki

    Tgk je laa.. Senyum lebar DSN.. kikikiki

    ReplyDelete
  14. Yang gelar orang babi tulah sebenarnya babi!

    ReplyDelete
  15. "Senyum lebar dsn"..kikikiki..ketawa dlm tangisan..uwaaaa..uwaaa..😊😊😊😁😀😂😭😭😭😭😭😭😭😭🤑🤑

    ReplyDelete
  16. Auuuuwww.. Macai paria respond ???

    Takkan bergoyang pokok klu xde angin.. kedah sudah goyang.. anak paria mau tumbamg..kikikiki

    Patut team bola KFA pon kasi bayang2...

    Kikikiikki..

    Senyum si pemilik kasut baby 2.6billiunn kah kahh

    ReplyDelete
  17. Tk lama dah..Anwar menang tampa bertanding presiden PKR..tunggu step ke 2..anwar bertanding PRK...Apa akai Atok lepas nii..
    Wayang baru nk bermula.panjang cerita nih..beli pop corn bebanyak..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com