SILA KLIK

pages

Tuesday, August 7, 2018

IKSIM: Hilang RM7. 4 juta, Menteri FITNAH, berdepan tindakan undang-undang


Institut Kajian Strategik Islam Malaysia dakwa Mujahid fitnah


25 Zulkaedah 1439H, Selasa – Kerajaan Pakatan Harapan (PH) membekukan sementara akaun Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM), berkuat kuasa serta-merta, selepas mendakwa RM7.4 juta wang agensi itu tidak dapat dikesan.
Bagaimanapun, IKSIM dalam satu kenyataannya menafikan dakwaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa dan menyifatkannya sebagai satu fitnah.
Pada sidang media di Parlimen semalam, Mujahid berkata, tindakan itu diambil selepas kerajaan baharu PH melakukan audit dalaman dan mendapati, RM7.4 juta wang IKSIM yang diterima daripada Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), tidak dapat dikesan.
“Langkah itu bagi membolehkan IKSIM melalui proses pemulihan daripada unsur penyelewengan dana korporat. Keputusan dibuat selepas audit dalaman dilakukan dan mendapati sejumlah RM7.4 juta perbelanjaan daripada RM7.6 juta tidak dapat dikesan.
“Kira-kira 97 peratus dana yang dibelanjakan IKSIM tidak diketahui atau dikesan, berapa dan bagaimana ia dibelanjakan. Ini bukan jumlah kecil bagi IKSIM dan yang kita tahu, hanya 2.2 peratus ada butiran transaksi,” katanya.
Mujahid bagaimanapun, berkata kerajaan akan menyelesaikan segera tunggakan gaji kakitangan IKSIM sejak Jun lalu.
“Kita buat keputusan, semua gaji pekerja yang tertunggak akan diselesaikan seberapa segera. Tak timbul isu kami abaikan pekerja.
Mengulas lanjut, Mujahid berkata, kepincangan dalam IKSIM harus didedahkan kerana mereka yang bertanggungjawab mengendalikan agensi itu disyaki menyalahgunakan kuasa dan pentadbiran kewangan.
“Yang boleh kami kesan hanya RM0.2 juta sahaja yang ada resit dan bukti transaksi. Selain itu tak tahu di mana ia dibelanjakan,” katanya.
Sementara itu, IKSIM menerusi satu kenyataan dalam laman webnya berkata, Mujahid membuat satu bentuk dakwaan berdasarkan laporan pasukan audit dalam MAIWP yang bukan juruaudit bertauliah, malah dapatan mereka masih bersifat separuh masak kerana belum dijalankan ‘exit conference’.
“RM7.4 juta dana yang dibangkitkan oleh YB Menteri adalah berpunca dari prosedur kerja dan tatacara perakunan yang berbeza di antara MAIWP dan prosedur yang digunapakai oleh IKSIM. Setiap ringgit yang diuruskan perbelanjaan oleh IKSIM mempunyai rekod terperinci dan boleh disemak dalam masa beberapa minit. Akan tetapi pasukan Audit MAIWP menganggap perbezaan itu sebagai kesilapan.
“Untuk makluman, IKSIM bukan anak syarikat MAIWP. IKSIM telah diaudit BERSIH sejak ditubuhkan oleh juruaudit bertauliah. IKSIM tertakluk di bawah Akta Syarikat dan MAIWP pula di bawah Akta 505.
“Pihak IKSIM ingin mengingatkan semua pihak bahawa kenyataan dan dakwaan yang telah dibuat berdasarkan laporan audit separuh masak oleh YB Mujahid Yusof Rawa di luar Parlimen sebentar tadi tidak diberikan imuniti. Justeru sesiapa yang memanjangkannya boleh terjebak dengan tindakan undang-undang,” kata kenyataan itu.
Sebelum ini, IKSIM mendakwa kerajaan PH berhasrat menutup institusi itu selepas disekat menerima dana sehingga mengalami kekurangan sumber kewangan dan tidak dapat membayar penuh gaji kakitangan sejak Jun lalu.
 KENYATAAN AKHBAR IKSIM
Kenyataan Mujahid Berbaur Fitnah & Berdasarkan Laporan Audit Separuh Masak

Merujuk kepada sessi penggulungan oleh  YB Mujahid Yusof Rawa, Menteri Di Jabatan Perdana Menteri di Parlimen petang tadi berkenaan laporan Audit Dalam oleh Pasukan Audit Dalam Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan  (MAIWP) ke atas Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM) ternyata ia bersifat FITNAH.

Yang Berhormat Menteri telah membuat satu bentuk dakwaan berdasarkan laporan Pasukan audit dalam MAIWP yang bukan juruaudit bertauliah. Malah dapatan mereka masih bersifat separuh masak kerana  belum dijalankan “exit conference”.

Pihak IKSIM telah memberikan kerjasama penuh kepada pihak Audit Dalam (MAIWP) sejak dari awal dan masih menunggu “exit conference” yang telah ditangguhkan sebanyak 3 kali oleh pihak MAIWP setelah pihak IKSIM menjawab semua soalan-soalan yang dikemukakan.

Pihak IKSIM menyeru supaya semua pihak berpegang kepada etika kerja yang betul dan tidak melangkaui prosedur dengan mengemukakan pelbagai bentuk dakwaan sebelum semua proses audit lengkap sepenuhnya.

RM 7.4 Juta dana yang dibangkitkan oleh YB Menteri adalah berpunca dari prosedur kerja dan tatacara perakunan yang berbeza di antara MAIWP dan prosedur yang digunapakai oleh IKSIM. Setiap ringgit yang diuruskan perbelanjaan oleh IKSIM mempunyai rekod terperinci dan boleh disemak dalam masa beberapa minit. Akan tetapi pasukan Audit MAIWP menganggap perbezaan itu sebagai kesilapan.  

Untuk makluman, IKSIM bukan anak syarikat MAIWP. IKSIM telah diaudit BERSIH sejak ditubuhkan oleh juruaudit bertauliah. IKSIM tertakluk di bawah Akta Syarikat dan MAIWP pula di bawah Akta 505.

Pihak IKSIM  ingin mengingatkan semua pihak bahawa kenyataan dan dakwaan yang telah dibuat berdasarkan laporan audit separuh masak oleh YB Mujahid Yusof Rawa di luar Parlimen sebentar tadi tidak diberikan imuniti. Justeru sesiapa yang memanjangkannya boleh terjebak dengan tindakan undang-undang.


PERINGATAN:
# JANGAN GUNA BAHASA KESAT DI RUANGAN KOMEN - Admin CG

55 comments:

  1. Nafi sapa saja boleh..tunggu jerr pihak yg berwajib siasat..belom apa2 dh ckp menteri fitnah..takutlah tuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hidup pun dgn fitnah
      Menang PRU pun dgn fitnah

      Hutang Felda bila nak hapuskan?
      Kalau tak menipu, tak boleh hidup ke?

      Delete
    2. sama la tuduh sapa pun boleh

      Delete
  2. Tak apalah..klu rasa masih tkder jalan penyelesaian..bawa lah ke mahkamah..semuga apa2 yg berlaku di iksim boleh di perhalusi...

    ReplyDelete
  3. taklama dahh #prklangkawi

    kerja munafik + kafir melondehkan cerita fitnah umat Islam. Apa sahaja yang berkait dengan Islam mereka public kan. Tak dengar pula cerita rasuah banglo, main betina miss-p dan terowong angin kentut gone end di canang macai..

    kenapa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. perancangan tersusun munafik sejak 30 tahun..air mata buaya di PAU 22tahun kepada buaya menjahanamkan Abaataa.. dihakis Agama dan adab secara perlahan2, Melayu kelihatan pada tudung dan songkok/kopiah sahaja tetapi hati sudah kosong dari Agama..

      Delete
    2. Rakyat meminta pihak polis menyiasat AG dengan segera. Khabarnya banyak kes2 mahkamah melibatkan KRONI KRONI dilepas bebas tanpa bicara? Apa sudah jadi dengan PH bila undang2 diletakkan dibawah KANGKANG ANDA?

      Delete
  4. skandal mahataek lanun paria rompak 30 billiun.. kenapa senyap?
    setakat nafi sapa pon boleh.. tambah yang nafi pulak kambeng hitam.. paria jugak..opss yakop mamak jugak..

    kekekekeke


    ReplyDelete

  5. SUBJEK TINGKATAN 1 UEC - MARI MENGENALI PEROMPAK NEGARA

    让我们认识这个国家的海盗

    1. BMF

    Skandal kewangan besar yang pertama di Malaysia meletus pada 1983 apabila didapati Bumiputra Malaysia Finance (BMF), sebuah anak syarikat Bank Bumiputra Malaysia Bhd (BBMB) memberi pinjaman RM2.5 bilion kepada syarikat-syarikat yang mempunyai rekod prestasi samar-samar, termasuk Carrian Group yang berpangkalan di Hong Kong.

    Berlaku hanya dua tahun selepas Dr. Mahathir menerajui kerajaan. Skandal itu berlarutan dengan pembunuhan seorang pembantu pengurus yang dihantar ke Hong Kong untuk menyiasat transaksi, kebankrapan Carrian Group, dan akhirnya kerajaan Malaysia mengepam lebih banyak wang untuk menyelamatkan BBMB daripada ditutup.

    Kerugian yang ditanggung dalam kemelut itu, termasuk suntikan modal berulang oleh kerajaan, dianggarkan sekitar RM10 bilion. Pada masa itu, BBMB merupakan bank terbesar di Asia Tenggara dan keruntuhan Carrian adalah kebankrapan terbesar Hong Kong.

    ‘Bailout’ berlaku apabila wang dipam ke dalam sebuah organisasi yang sakit tanpa sebarang pulangan ke atas wang itu.

    Sama ada anda menerima dividen atau anda tidak mendapatkan wang anda kembali.

    ReplyDelete
  6. Kah kah kapa laya dah dirampas tuan kapa laya dibebas... kah kah kah..

    lawak apa kah ini...


    lelong.. lelongg...


    tuan kapa laya bebas gilo babi
    kapa layar di pamer ke sana sini
    kemana pegi fakta bokti ked 1 mdb
    macai tomato terkinja kinja lagi


    kah kah kah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawak mahababi...kera jaan paling jahat dalam dunia selepas Israel.
      Israel jahat pun dia tak buat ke bangsa die..ini mahataek ni paling sial..!

      Delete
  7. BA-PR-PH menang kerana campur tangan Barat sejak 2003

    1. Pasti pihak kerajaan dan yang berkaitan dengannya akan menafikan perkara ini. Namun Pendedahan Daniel Twining, anggota Centre for Strategic International Studies Amerika Syarikat (CSIS), amat serius yang akhirnya mendedahkan kegiatan khianat Kerajaan PH terutama DAP dan konco-konco mereka selama ini terhadap kerajaan terdahulu.

    2. Semua pihak mesti matang berpolitik, dan menghormati sistem demokrasi dalam negara ini, bagaimanapun menjemput dan melibatkan pihak luar untuk campur tangan adalah tidak wajar semasa sekali.

    3. Pendedahan Daniel Twining, anggota Centre for Strategic International Studies Amerika Syarikat (CSIS), akhirnya membongkar kegiatan khianat DAP dan konco-konco mereka selama ini.

    4. Sama ada Tun Dr Mahathir Mohamad terbabit atau tidak, itu tidak boleh disahkan, namun CSIS yang beroperasi di Malaysia sejak tahun 2002, cukup bangga selepas berjaya berkomplot dengan pembangkang bagi menumbangkan Kerajaan Barisan Nasional pada PRU14.

    3. UMNO mencabar Lim Kit Siang menafikan perkara ini secara terbuka, dan bersumpah kepada rakyat Malaysia bahawa apa yang dikatakan oleh Twining itu adalah bohong.

    4. Dr Mahathir juga perlu menjelaskan bahawa 'crocodile tears' ketika mengumumkan mahu meletak jawatan pada Perhimpunan Agung Umno 2003, sebenarnya adalah sandiwara kerana niat memusnahkan parti sudah wujud sejak kerjasamanya dengan CSIS.

    5. Gerakan yang menjual maruah negara ini sungguh menyedihkan kerana apa-apa hasil kerjasama dengan agensi asing ini turut mencerminkan betapa Malaysia 'mudah dibeli' atas nama demokrasi. Dan mereka yang melakukannya sangat tidak bertanggungjawab serta membelakangkan kedaulatan negara.

    6. Menerusi bantuan dana kepada DAP oleh National Endowment for Democracy di bawah Jabatan Negara Amerika selama ini, jelas menelanjangkan siapa sebenarnya DAP, Lim Kit Siang dan rakan-rakan 'demokratiknya'.

    7. Ini juga mengesahkan dakwaan ejen-ejen media sosial mereka selama ini digerakkan dengan mewah menggunakan dana negara asing yang mahu melihat BN dan UMNO disingkir dari tampuk pemerintahan.

    8. Sungguh kotor dan keji perbuatan ini dan pada hari ini, mereka tetap akan menafikan dakwaan ini. Malah secara berterusan berusaha memesongkan perhatian rakyat dengan mengatakan ekonomi negara sedang meleset dan kerajaan terdahulu kejam dan zalim. Semua ini tidak benar sama sekali.

    ReplyDelete
  8. 9. Dr Mahathir sendiri menuduh BN sedemikian di Pulau Pinang semalam, seolah-olah cuba menyembunyikan sesuatu daripada rakyat.

    10. Akhirnya ia terbongkar jua apabila video CSIS ini tersebar luas di Internet. Apa lagi yang mahu dikatakan oleh Kit Siang dan 'gengnya'? Berapa ratus juta diperuntukkan kepada Red Bean Armynya? Malah mereka menuduh orang lain menerima sumbangan luar.

    11. Kita ingin tahu berapa jumlah dana asing yang diterimanya secara rahsia sejak 2002. Mungkin melebihi RM2.6 bilion yang dijadikan peluru untuk meracun fikiran rakyat mengenai 1MDB?

    12. Selama ini juga, Dr Mahathir menuduh BN ingin menjual negara kepada China, walhal ketika menjadi pembangkang, mereka sudah pun menggadai maruah Malaysia kepada orang asing.

    13. Maka, tidak hairanlah Dr Mahathir dikunjungi beberapa orang duta Barat, termasuk tokoh dari Amerika Syarikat, selepas mengangkat sumpah jawatan Mei lalu.

    14. Betapa pembohongan mereka selama ini turut didalangi dan dibantu oleh ejen asing yang mahu melihat Malaysia kucar-kacir.

    15. Ini pakatan jahat yang perlu disiasat oleh pihak berkecuali. Memandangkan pihak kehakiman dan pihak penguatkuasa lain sudah berada di bawah genggaman mereka, satu badan khas harus dibentuk untuk kes ini supaya siasatan yang adil dapat dilaksanakan.

    16. Tidak ada gunanya lagi mereka mengambil pendekatan 'one-way street' iaitu menyiasat orang lain tetapi tidak mahu dirinya disiasat. Rakyat Malaysia perlu bangkit segera agar negara tidak tergadai terus.

    17. Dengan ini, kami menggesa Majlis Raja-Raja agar mengambil pendirian di dalam perkara ini secepat mungkin, dan bertindak bagi menyelamatkan rakyat dan negara daripada menjadi sebuah lagi negara Islam seperti Yemen, Libya, Iraq dan Syria! Dan lebih utama membenarkan campurtangan asing terhadap negara ini.

    ReplyDelete
  9. dulu kita pelik kenapa negara-negara Arab bergolak dan tak berkesudahan hingga kini.. Palestin dikelilingi bangsa Arab tetapi Israel 'raja' di Jazirah Arab. Kita kutuk Arab bodoh arab tak bersatu arab berpecah..

    kah..kah..kah..

    Allah tunjuk CASH kepada bangsa paling lemau bodoh bangang kufur nikmat dalam dunia sekarang ini - MELAYU PAKATAN HAPRAK!


    ReplyDelete
    Replies
    1. Porahhh..ckp berdegar2 habukk pun tarakk..piirahhhh..kikiki..

      Delete
    2. Pi Eh - penipu rakyat

      Delete
  10. aku dengar macam ade abi-mahacai berdengus.. kah..kah..kah..

    konon rileks le si babi tu melantak 'sarapan'...rupenye telor panas.. tak senang dudok..

    kah..kah..kahh..

    ade yang goyang..ade yang nak terbang.. ade yang bakal hilang..

    jeng..jeng..jeng.. kui kui kuii


    "tersenyum pemilik si kasut baby bernilai 2.6 billiun" kah..kah..kahh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 24-jam anjeng mahataek SEKOR je tu ade kat sini.. asyik 1st plak tu posting.. pelik aku die ni keja ape..xde keje ke penagih dadah ke..mesti rupe hodoh..perangai pon terok.. ke die ni 'double agent' blogger celah kangkang jugak hehehe. maklum lah zaman org tak kisah halal haram.. janji sebat..musibat tua ajar gitu..

      Delete
  11. KAPA LAYAR DI BAWA MUSIBAT
    DI BAWA KE MESIA DARI PULAU BALI
    HARTA TAH SAPA YANG DEPA REMBAT
    TUDUHAN SANG FITNAH SIBANGKA GILA BABI


    KAH KAH KAH...

    ReplyDelete
  12. mahababi main isu kapal.. rakyat dah bosan.. jho low taik babi tak ditangkap.. ye la mana nak ditangkap itu lah umpan dibekalkan dapig.. melayoo ph chap munge je bodoh.. rakyat Iraq kena datang kasi seminat 40 hari kasi melayoo haprok kenal siape mahababi dan dapig..

    ReplyDelete

  13. madeykutty die jadi gilebabi ler sbb 8000 undi sg kandis ph hilang.. xampai 100 hari.
    dulu boleh lagak mcm gangster, sebab jadi pembangkang.. modal air liur je
    skg manipesto air kenceng sudah hanceng.. 100 hair mau cukup.. tol kroni kepala bapak yang pegang mana boleh hapus daaa.. wayang utk candukan rakyat mesti jalan..filem baru the equanimity
    kalo cucu perompak umo 19 anak keling botak pon boleh mampu beli yacht apa la sangat uncle diorang pakat2 kawtim beli kapal hantu.. janji rakyat khayal dengan candu daddy.. sebat menyebat harta khazanah dah mula.. 11 juta OpCom baru taraf teh sarapan pagi, test market dulu tengok rakyat bodoh ke cerdek.. hehehe

    ReplyDelete
  14. Kahkahkah...macai di atas meroyan hilang kerja. Kahkahkah...apa jadi pada lokman adam? Menganggur jugak ke lepas ni? Sekor2 macai najib ditunjukkan jalan keluar. Puas hati wooo...hahaha

    ReplyDelete
  15. Jawatan yang tinggal buat pencacai najib cuma pemandu dan tukang jaga tadika. Jawatan lain kasi licin. Buang semuanya. Menyemak..buang duit rakyat. Biar penjilat jubur najib tau macam mana susah nak cari keje dan projek masa bn kalah. Hahahaha..rasakan kau!

    ReplyDelete
  16. Kesian sebenarnya,dari wajah najib kita dah tahu apa kesudahanya.dulu mana pernah rasa nasi lemak jalanan,apalagii siap upload dimedia sosial.waktu makin singkat buat beliau.

    Prk pekan.

    ReplyDelete
  17. Boikot dan tutup pasaraya mydin

    ReplyDelete
  18. 10.19 -> 10.23 -> 10.25 arrrrrrchooommmmm..uweekkkk.. syaiton jadi iblis jadi jin jadi binu hasam.. hahahaha

    kah..kah..kah.. ko cakap dengan dinding ke chai? obat dak makan ke belom?
    boboi dah senak ko tak kesah ke? lokman sihat je.. puas hati kasi lost 8500k undi mahacai.. nuar dh mula move.. atok perompak fivert citer kapal hantu.. kah..kah..
    tol bile nak hapus? sst kasi hage ikan kembong sekilo sehingget ke??

    kkekekekeekeke

    #pakatandajal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau satu undipun kalah tak boleh jadi menang.

      Delete

  19. boikot le kedai cinebabi..ngok.. Mydin bayar zakat.. melainkan le ko tu kapir bahlol.. melantak beer mmg le tak suke tgk mydin..sebab mydin xde jual air kencing setan mcm kedai cinebabi dapig

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, aku penyokong umno pas tapi aku shopping dekat maidin, tiada arak tiada babi tiada trolley yang bercampur2, najis mukhalazah, 100% suci dan menyucikan tak macam shopping komplek yg lain, lagipun Maidin bayar zakat...

      Delete
    2. Jom semua majukan produk2 Muslim, katakan tidak kepada kedai2 dap dan hindraf, katakan tidak juga kepada produk2 dap dan hindraf, jangan makan atau minum dikedai2 cina kafir, pingan mangkuk gelas sudu bercampur gaul, tak masuk bahan2 yang dibawa dari rumah, tahukah anda apa itu najis mukhalazah? anda mampu mengubahnya...

      Delete
  20. Euuwakkkk najid nangis coklat hilang uwaaaaaa........FUCKKKKK KIKIKIKI

    ReplyDelete
  21. Audit luar dgn audit dalam lain doktrin ada satu lagi audit negara pun lain hahahhaa

    ReplyDelete
  22. Dari 11197 barangan dikenakan gst, hanya 6400 barangan dikenakan sst. Dari rm44 billion kutipan gst, kerajaan cuma kutip rm22 billion melalui sst. Siapa untung?? Rakyatlah yang untung. Ada byk lebihan untuk berbelanja. Tunai lebih banyak di pasaran. Baru ada kualiti dalam kehidupan. Boleh beli macam2. Jangan jadi macam macai umno..pengguna pulak kena sibuk fikir pasal ketirisan. Untuk elak ketirisan, biarlah pengguna kena gst..kata umno. Ketirisan kepala bapak kau..sama juga cara macai umno kira undi di sg kandis. Sepatutnya kira peratusan majoriti sama ada meningkat atau tak..walaupun jumlah keluar mengundi berkurangan. Ini macai kira ikut sedap sendiri. Biar kalah katanya..asalkan kalah bergaya. Kahkahkahkah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo ko kaya boleh beli helikoptar tanpa cukai

      Kalo ko kayap beli kapcai kena SST RM 500
      Dulu GST RM 300

      Bermakna kalo ko millionaire ko bijak le.

      Tapi kalo kayap ko bodo le...faham!!!

      Delete
    2. Hanya yang bodoh seperti 11.59 akan beri komen bodoh sedemikian. KAU TAK NAMPAK ADA PERBEZAAN 4797 LAGI BARANGAN YANG TIDAK DIKENAKAN SST??? Yang kau tongong sangat ratib helikopter dan motor shj buat apa? Hari2 ke kau beli motor?

      Delete
    3. Barangan yang tak kena SST itu barangan yang digunakkan oleh millionaire bodoooooooo.

      Delete
    4. Kau bodoh ke 12.32? Tak baca? Tak rujuk keterangan menteri kewangan dalam parlimen? Dulu hampir 60% barangan kebiasaan dibeli pengguna dikenakan gst. Jika sst dilaksanakan, cuma tinggal 38% jenis barangan kebiasaan dibeli pengguna dikenakan sst. Maksud barang kebiasaan tu bukan macam helikopter abah kau tu..faham?

      Delete
    5. Barang apa yg turun harga?
      Yg makin naik ada laaa
      Bila SST nanti, naik lagi..

      Delete
    6. Orang kaya beli barangan tanpa bayar cukai,orang miskin beli barang kena cukai le bodooooooo



      Delete
    7. Barang najib yang turun

      Delete
  23. Kapal jho low kena rampas, jho low buat bantahan, macai najib pula menyibuk persoalkan. Masa mula kena tahan di bali dulu najib cakap kerajaan malaysia tiada kaitan. Tak perlu tuntut. Kalau tak perlu tuntut, buat apa macai najib bising? Ini semua kes kena buang kerja. Hahahahaha..

    ReplyDelete
  24. Tahniah kerajaan

    Sejak gst 0%, banyak barang turun harga
    Getah turun harga
    Kelapa sawit turun harga
    Matawang jatuh harga
    Klse jatuh harga

    Hutang Felda dah hapus
    Semua highway toll free
    Petrol ron95 1.50/liter

    Mari Kita raikan bersama sama dgn keling paria berak atas rel keretapi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tua pun bodohhhh..kikiki..

      Delete
    2. Anjing pemburu mintiri keling paria dah menyalak

      Delete
  25. Banyak sungguh babi di blog ini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manusia punya pasal babi plk yg kena..kasihan babi..babi yg xde kena mengena turut diheret sama..🐷🐖🐽🐗

      Delete
    2. Otak bengap keling paria ni mana nak faham. Antara kewujudan bangsa dan agama di Malaysia pun tak reti nak beza. Itu babi lah tu. Yg menyokong pun sama sama babi.

      Delete
  26. PH tak dapat memenuhi manifesto yg dijanji pada rakyat seperti apa mrk kempenkan. ..sebenarnya kemenangan mrk, mrk sendiri tak jangka... Sbb tu mrk buat manifesto yg sangat bermadu untuk mengalih pandangan rakyat... Manifesto yg banyak memberi rakyat kelegaan terhadap isu isu besar melibatkan keewangan dan penyelewengan... Mengembalikan hak rakyat dan berbagai lagi. . Rakyat diperdaya dgn manifesto... Tetiba kempen dan manifesto membuahkan hasil... Menang pilihanraya... Bila menang PH sendiri terkejut beruk.. .
    mulalah sesama mrk gelabah ...
    Berebut nak melantik ahli parti sesama sendiri
    Lantikan tangkap muat sbb tak ada pilihan, lantikan bukan berlandaskan pengetahuan dan kelayakan akademik tapi berdasarkan siapa yg dapat undi besar...
    Lantikkan menteri dan timbalan yg lgsg bercanggah dgn profil mrk... Salah tempat..
    Apa asas kula pegang kementerian sumber manusia
    Apa asas gobind deo kementerian komunikasi
    Apa asas mujahid jadi menteri agama..
    Apa asas wan azizah jadi tpm..
    Lge menteri keewangan... Tony pua penasihat

    Lihat balik manifesto mrk. ..kurang menekankan soal kemajuan rakyat.. Lebeh kepada menjatuhkan ketua BN dan kuncu... Bila main event dah dapat diselesai... Mrk jadi kaku dah tak tau nak buat apa dah... Sbb ilmu mentadbir tak cukup... Hasilnya itulah... Timbulkan propaganda baru... Keluarkan statement yg Ikut suka... asalkan rakyat nampak mereka bersuara... Mereka bekerja... Lain yg disuruh lain yg dibuat...
    Untung pulak bila menteri dan timbalan yg pegang potfolio kanan bukan islam... Sambil selam minum air lah.. .Mana tau berjaya taktik ni... Bila dah dapat kawal kerajaan...nak cuba pula kawal negara..nak ambil dan pegang semua...
    Titah DYM Sultan Perak. ..semalam adalah manifesto terbaru untuk bangsa Melayu dan Islam...
    Buat PH. ..jgn lebeh sudu dari kuah.. Sudah diberi betis hendakkan paha...
    Buat Tun M dan pemimpin Melayu...tentu ingat mitos Pak Kadok... Ayam menang bersabung... Dalam hiruk pikuk tepuk dan sorak ...tanah tergadai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asas dia cukupkan kuota

      Delete
  27. Bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dijangka dituduh lagi di mahkamah esok.

    Beliau dijangka berdepan pertuduhan bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 pula.

    Menurut sumber, Najib telah diminta hadir ke sebuah pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) hari ini untuk lanjutan soal siasat dan dimaklumkan berkaitan pertuduhan esok di situ.

    Beliau sebelum ini telah ditangkap dan dihadapkan ke mahkamah atas tiga pertuduhan pecah amanah dan satu pertuduhan salah guna kuasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Devert jangan tk devert..shhkri sketsa mana..dh lenyap ke..atau masih bernyawa..ke babak dia dh tamat..sekarang babak2 ketua penyamun pulak..nk cover 100 hari yg tk berapa hari lagi..tepuk amai amai belalang kupu kulu

      Delete
  28. Pr00ttt argghh lega
    Ted murtad

    ReplyDelete
  29. madeykutty taek takan lega selagi tak kenakan DSN masuk dalam penjara. itu yang dia tengah fokus sekarang..bukan cerita nak tunaikan menifesto.
    Benda jauh2 pasal kapal hantu pulak dia fokus.. pemilik kapal dia tak berani tangkap atau buat2 takmau tangkap.
    keling sentiasa menipu..apatah lagu keling kutty tua haprak

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud kamu bangsa india suka menipu? atau penganut hindu suka menipu? india muslim? pakistan? taliban?

      Delete
  30. Macam tak logik pulak 97% tak boleh dikesan.Dia ni cakap dulu baru pakai otak ke.Ni bukan cerita 2/3 ringgit, juta kot.Mesti ada bank statement.Baik siasat betul2 sebelum keluar statement nanti nampak lagi bodoh.

    ReplyDelete

Sila Klik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com