pages

Friday, August 10, 2018

Bekas Ketua Hakim Negara cabar BUKAN Melayu jika berani……………


28 Zulkaedah 1439H, Jumaat – Rakyat Malaysia bukan Melayu dicabar menyatakan bahawa mereka tidak memperoleh apa-apa nikmat ketika negara diperintah kerajaan diterajui UMNO.
Cabaran ini dibuat bekas Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Mohamad selepas beliau melihat tidak ada siapa pun, hatta penyokong PAS, yang boleh menafikan sumbangan UMNO terhadap orang Melayu.
“Tiada siapa boleh menafikan sumbangan UMNO kepada orang Melayu, termasuk penyokong PAS. Jika tidak, di mana kita sekarang, termasuk saya?
“Malah, saya cabar rakyat Malaysia bukan Melayu jika mereka berani mengatakan bahawa mereka tidak menerima apa-apa nikmat daripada pemerintahan yang diterajui UMNO itu,” katanya.
Namun, katanya malang, apabila setelah lebih separuh abad berkuasa, pemimpin-pemimpin UMNO lupa daratan dan berebut kedudukan dalam parti, demi pangkat dalam kerajaan, dan kuasa untuk kepentingan diri.
“Rasuah, penyalahgunaan kuasa dan pembaziran berleluasa. Sekurang-kurangnya, itulah persepsi awam. Dalam UMNO, politik wang menjadi amalan. Ahli-ahli UMNO di bawah juga mengharapkan sogokan. Sel UMNO rosak dari atas ke bawah…orang Melayu pula telah hilang pedoman.
“Dalam perebutan kuasa itu, mereka bersengketa sesama sendiri dan berpecah-belah. Orang Cina melihat keadaan itu, membuat perkiraan, bersatu di belakang DAP untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang diterajui UMNO dan menuntut lebih daripada apa yang mereka peroleh selama ini melalui MCA dan Gerakan, diikuti oleh orang India,” katanya.
Pada masa sama Abdul Hamid menggesa UMNO dan PAS mengetepikan kepentingan diri, sebaliknya mengutamakan agama, bangsa dan negara, dalam mencorak hubungan kerjasama demi penyatuan bangsa Melayu dan Islam pasca Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).
Beliau berkata, dalam keadaan UMNO sekarang ini bersendirian, ia menjadi parti yang terlalu kecil untuk memberi impak secukupnya dalam suasana politik tanah air.
“Demikian juga PAS. Harapan untuk orang Melayu/Islam bersatu dalam satu parti tidak mungkin berlaku walaupun PAS adalah parti serpihan UMNO.
“Apatah lagi, selepas PRU14, PAS telah mula angkuh. Dalam UMNO pun terdapat pemimpin yang terang-terang tidak mahu ada kesepakatan dengan PAS. Itu belum mengambil kira pandangan ahli-ahli Parlimen dan Adun di kedua-dua belah pihak. Mereka mempunyai kepentingan diri. Mereka takut kehilangan kedudukan masing-masing,” katanya menulis dalam blog beliau.
Beliau turut mengingatkan, selagi PAS dan UMNO kekal bersendirian dan bertanding antara satu sama lain dalam pertandingan tiga penjuru atau lebih, keputusan seperti dialami pada PRU14 akan berulang.
“Itu yang PAS dan UMNO perlu sedar. Maka, demi agama, bangsa dan negara, pemimpin-pemimpin UMNO dan PAS perlu mengetepikan kepentingan diri. Paling kurang, UMNO dan PAS perlu berkerjasama untuk mengelak pertandingan tiga penjuru atau lebih.
“Mula-mula, PRK Sungai Kandis nampak seperti satu permulaan yang baik. Tetapi, jika peratusan pengundi yang rendah yang keluar mengundi itu disebabkan oleh penyokong-penyokong PAS tidak keluar mengundi, kesimpulan yang saya boleh buat ialah ‘Malays never learn’.
“Jika beginilah keadaannya, saya khuatir, akan berpanjanganlah penguasaan DAP,” katanya. - ismaweb

39 comments:

  1. Bangang..rakyat dh buat keputusan mahu apa lagii..beri peluang pada ph utk majukn malaysia nii..cina dh kuasai tanah dn ekonomi sekarang diarena politik mereka kingmaker..ko nk cabar apalagii..k¡k¡k¡. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woii paria kutyy..rakyat rakyat kepala bapak kau..rakyat 54% uneducated mengundi parti penipu babi ape kejadahnye ...

      Delete
  2. Nikmat dari umno? Kahkahkah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macai mahababi senakk perot..kikiki

      Taklamaaa dahhh #prklangkawi

      Delete
  3. Bodoh punya ted manoff..

    ReplyDelete
  4. Kemakmuran yg dirasai hari ni adalah usaha UMNO/BN dgn izin Allah.
    Itu tak dpt nk dinafikan...
    PH hari ni menghancurkan dan merosakkan semua yg telah dibina..
    Membuat fitnah sana sini, menipu rakyat , gagal mengurus ekonomi dgn baik...
    Hancur Malaysia kerana PH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepat sekali. Pndgn tuan. Fitnah akn hancurkan ph pula..Insya Allah. Merwka xkn berjaya.

      Delete
  5. Ini sebab dia mengampu najib. Suruh bersyukur dgn nikmat umno bagi..pada dia.


    Senarai ini adalah setakat 4 Julai 2017. Di masa hadapan mungkin akan berubah lagi.

    Gaji pokok = RM26,500
    Subsidi Elaun Rumah = RM3,000
    Peruntukan Pembantu Rumah = RM2,000
    Peruntukan Jagaan Halaman Rumah = RM3,000 (setahun)
    Elaun Perumahan Khas = separuh dari subsidi elaun rumah (RM1,500) jika tinggal di kuarters yang disediakan kerajaan fully furnished)
    Elaun Keraian = RM5,000
    Elaun Wilayah = 10% dari gaji pokok bagi Hakim-hakim yang bertugas di Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak (RM2,650).
    Elaun Khas Kehakiman = RM6,000

    Itu saja gaji dan elaun seorang Hakim. Campur tolak darab bahagi jumlah sebulan lebih kurang dalam.. hmmm... RM45,150.00 sebulan!!!

    Antara kemudahan lain yang dinikmati oleh Hakim-hakim pula ialah:

    Kenderaan rasmi kerajaan berserta semua aksesori dan petrol serta penyelenggaraan dan tol ditanggung oleh kerajaan (minyak dan tol free!). Ia juga diletakkan lambang/crest yang diuluskan oleh Ketua Hakim Negara.
    Elaun dan pakaian uniform pemandu ditanggung oleh kerajaan. Kadar yang sama seperti pemandu kerajaan (driver free!).
    Elaun tugas rasmi luar pejabat atas kadar yang sama seperti pegawai JUSA A.
    Pakaian rasmi pada kadar RM1,500 sekali dalam 2 tahun (baju kerja free!).
    Pakaian istiadat pada kadar yang ditentukan oleh Perbendaharaan.
    Elaun pakaian panas jika dikehendaki bertugas di negara sejuk atas kadar sama seperti pegawai JUSA A.
    Bayaran subsidi pakaian 'black tie' atas kadar yang sama seperti pegawai JUSA A.
    Pasangan Hakim layak menuntut elaun pakaian bagi majlis/istiadat rasmi atas kadar yang sama seperti Hakim tersebut.
    Kemudahan perubatan atas kadar sama seperti pegawai JUSA A.
    Cuti tahunan selama 35 hari tidak termasuk cuti umum dan hujung minggu.
    Bekalan utiliti di rumah Hakim ditanggung oleh kerajaan. Bekalan ini ialah air, elektrik, kumbahan dan gas bermeter (semua utiliti free!!!)
    Talian telefon dan internet di rumah Hakim ditanggung oleh kerajaan (juga free!). Talian telefon bimbit sehingga RM500 ditanggung oleh kerajaan.
    Kemudahan membeli telefon bimbit atas kadar yang sama seperti pegawai Staff III (saya percaya merujuk kepada pegawai Turus 3) (handphone free!).
    Kemudahan ke luar negara bagi diri sendiri, isteri dan 3 orang anak berumur bawah 21 tahun pada kadar kelas pertama (first class) KL ke London bagi diri sendiri dan pasangan dan kelas ekonomi (economy class atau coach) bagi 3 orang anak. Kemudahan ini layak dituntut sekali dalam 5 tahun kecuali Ketua Hakim Negara (setahun sekali raya datang lagi.. hehe). Hakim boleh memilih untuk mengambil tiket ini atau tunai sepertimana yang ditetapkan oleh kerajaan.
    Kemudahan balik Wilayah asal (Hakim Semenanjung bertugas di Sabah atau Sarawak dan sebaliknya) sekali dalam setahun atas kadar kelas pertama bagi diri sendiri dan pasangan dan kelas ekonomi bagi 3 orang anak di bawah umur 21 tahun. Kemudahan mesti digunakan dalam tahun yang sama.
    Kad pesara apabila Hakim bersara.
    Kemudahan keahlian kelab sukan atau rekreasi seperti yang dibayar kepada pegawai JUSA A.
    Kemudahan pinjaman kenderaan kerajaan seperti kelayakan pegawai JUSA A.
    Kemudahan pinjaman perumahan kerajaan (maksimum pembiayaan RM700,000).
    Manfaat kematian dan kecederaan apabila berlaku kemalangan dalam penerbangan (kapal terbang). Kematian RM150,000. Kecederaan kekal antara RM150,000 hingga RM275,000.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woii babi.. Gaji mentri mahababi skg pun ape kurangnye??

      Kalo xkrn berkat UMNO tinggalkan duit untuk negara, xde mntekedarah le mentri2 babi bodow ph nehh

      Ape mende ko meroyan karang pnjg2 ni setann??

      Mmg wajib dia nyatakan Syukur sebab betul apa yang dikatakan. Mak bapak ko kebulur x mase umno perintah?

      Ok ko nk nafikan apa skg jika semua setuju umno berjasa??

      Ko nk marah Tuhan ke setan?? Ko xnk syukur lantak ko le smoga mampos le cpt..

      Org yg rase syukur ats kurniaan Allah zmn Umno bn tu tnda dia beriman. Bukan jd penipu, kebyang melantak sampai nk mampos masuk fb/ blog/ tweeter ckp bn zalim. Kepala bapak ko mahacai..

      Delete
    2. Samalah dengan gaji peguam swasta yg dikatakan lebih kurang RM1,000,000.00 setahun, saya dengar2 saja kalau tak silap dari peguam bekas kaki botol? So, apa nak heran sangat?

      Delete
    3. Seorang jurutera profesional boleh dibayar RM100,000.00 sebulan, seorang pakar bedah otak boleh dibayar RM500,000.00 (sekali bedah tiada garentee boleh hidup) jadi apa yang heran sangat!!!

      Delete
  6. Rosmah shopping. Najib tanggung. Duit curi pun duit curilah. Hukuman penjara pun si suami tanggung. Hebat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Babi merepekk meroyann..
      Laa..lalaa..lala..

      Hutang 22 billion..ringgit dah nak mampos..babimacai khayal mcm tahun 2017 lg..

      Kah..kah..kah..

      Ino baru betul BALING GELAS TAK PECAHH..

      korek sana geledah sini, heret kapal..curi coklat..kasut baby rm2.6 billiunn..tak pecah jugak korang membaling...

      Kahh kahh kahh.. Kutyy penyangak takot dgn Najib..BALING GELAS TAK PECAHHH WOOOO...

      Delete
  7. Betoi tu ted.
    Bagilahppeluang kpd cina utk memerintah pulak.
    Mereka dah kuasai ekonomi,sekarang bg kuasa politik pulak.Tak gitu.
    Ted memang pandai.
    Pandai dlm ilmu taik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. just call him TED MAHABABI KUTTY PARIA..

      kekekeke

      #prklangkawi

      Delete
  8. Jgn main2.. BALING GELAS TAK PECAH..dulu macai bg gelaran atok perompak begitu hebatt..

    Skg aku tgk atok paria 93m ni yg ketakutan..
    Org tu xde jawatan, duit pun xde byk, beku akaun, xblh pegi luar negara, kwn2 pun tak la protect dia..tapi dia DIGERUNI mahamacai..kutty paria..
    Hari2 mahamacai ketakutan..kah kah kah..betol2 PAHLAWAN BUGIS vs PEROMPAK KELING..yg BACUL PENGECUT PONDAN PUTAR BELIT..

    #wesupportnajib

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairulryezal osmanAugust 10, 2018 at 10:07 PM

      Maaf,awak ni babi atau khnzir?

      Delete
    2. Uweekkkk..awak2 kepala bapak hang.. Pondannn awww...

      Kah kahh kahhhh

      Madeeey mampos nnt pesan jgn letak nesan.. Takot ade org ke anjeng ke gi kencenggg.

      Pesann jeee...

      Delete
    3. Memang la Atok gerun..
      Kan najib kata..dia ada hak sebagai ahli parlimen..dengan pengalaman dua di dalam kerajaan maha penyamun..apa yg maha penyamun buat..
      "mahapenyamun"...najib..ko sebagai ketua pemuda umno..ko ada masa depan yg cerah..baik ko ikut tim saya..jangan ikut tim tengku..bila saya turun..saya akan pasti kan ko jadi presiden dan pm mesia..janji jnagan kacau projek yg aku nk buat( ptojek kroni)nnti ko naik..ko tengok mcm mana aku balun..aku ajar kau mcm mana nk rompak...ki ki ki
      Ketua penyamun ajar anak fidik menyaamun..kalau najib prrompak..ketua perompak nyew sape..yg tau..tau lah..klu tk tau..BODO PIANG.....pinjam kata2 UAI..

      Delete
  9. Khairulryezal osmanAugust 10, 2018 at 10:05 PM

    Hai,babi2 semua apa khabar? Seronok tgk babi2 najib sdg mengawan.19 billion hilang boleh pula khinzir2 mereka2 fitnah terhadap ph.dasar babi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haii macaiahababi.. Nk balas dendam ke???

      Kikikiki kena troll sikit dah hati tisu..

      Woiii babi..blahh la..bongokkk..dasar mak bapak anjenggg..sekeh kepala ko dgn kepals bapak ko sekali baru tau..BODOOOW

      awwww..pondan macai mahababi sudaa nangess
      Masok komen itu jeww..puihhh pundekk laa ted..babi

      KAAHHHH KAHHHH KAHHHH

      Delete
  10. Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu bermusuh musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu karena nikmat Allah orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuk.

    Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah setan. Sesungguhnya setan itu musuh yang nyata bagimu.

    bersatu denagna ugama Islam
    bukan bersatu lain dari tu
    amno perintah satu hukum hudud pun tak mau buat
    ingkar sma saj ngan paktan
    semau nak ikut langkah setannn

    ReplyDelete
  11. Khairulryezal osmanAugust 10, 2018 at 10:13 PM

    Apa yg khinzir2 ni merepek,aku pun tk faham. Hishamudin bapok tua jumpa tun minta nyawa,dulu berlagak nk mampos,sekarang rasakan.kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macai ton mahaBabii kutyy keling dahh menguakkkk..

      Krokkhhh..nguuooaakkk..krokhhh

      Aehh kepala mcm org..

      Bodoow babi oiii..ko ni kapir ke..nyawa ni keje Tuhan..ko syirik smpai mndewakan TonBabikutyy nape??

      Sekehhh kng kepala ko ngn bapak ko skali..bodoowe

      Delete
  12. Kapir anjeng mahababi byk menyamar gune nama melayoo posting kt sini..

    So xyh le nk berlakon 'warok'.. Geng tahik anjeng kutty madey paria ni lyn diorg mcm binatang je..xlyk dudok ats bumi Tuhan..perangai mcm anjengg.. Sokong perompak tua 93 da nak mampos..

    ReplyDelete
  13. Khairulryezal osmanAugust 10, 2018 at 10:17 PM

    Apa khabar nazri aziz? Apa khabar saleh kruak? Apa khabar rahman dahlan? Korang dh mampos ke? Lama sangat bertapa,kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macai ton mahaBabii kutyy keling dahh menguakkkk..

      Krokkhhh..nguuooaakkk..krokhhh

      Madey da nak mamposs ke??Nuar ckp tggu PRK Langkawi???

      Kikikiki

      Delete
  14. Macai ton mahababi da xblh komen psl isu2.. Dah bodoww terlunkup kpala hotak..malaysia da nak hancorrr

    Sampai bile tonbabi tua tu nak main nama Najib haa??

    Anwar cjp dia tak terdesak nak jd PM..dia bayangkan PRK LANGKAWI agak bagus untuk dia pastikan langkah menuju ke Putrajaya..

    Ape maksud tu????

    Kikikikii

    ReplyDelete
  15. Sedih dgn penyokong2 mantan pm yg terus maki hamun,dimana akhlak kamu semua,kalau ada bkn islam baca post ni pasti mereka menjauhi islam.insaflah kembali kejalan yg benar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woii munapikk.sape dir penyokong mantan pm tu?? Madey paria pun mantan pm ke 4..
      Ape ko.merepek ni ibnu-Babi oiii?? Petrol bile nak turun setann??

      Delete
  16. Blogger keling macai tetap Ton Mahababi, MAHAGURU BLOGSPOT cakap.. Marina d/o Madey patut kena bunuh dah kalo di negara Islam lain?? Wowww bahye tu ugutan jenayah..bek barua sekalian cpt2 rewport ke madeyy..

    Kikikikikiki

    ReplyDelete
  17. Khairulryezal osmanAugust 10, 2018 at 10:26 PM

    19 billion lesap,macai masih putarbelit,kenapa takut utk berkata benar.babi yg tak salah pula jadi mangsa,dasar babi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa apee mahababi 10.26???...haippp bls dendam yeerr..awwww...pondann giteww kikiki

      prrOootttt ahhhhh legaaaaa...

      Takla dahhh #prklangkawi

      Delete
  18. Ton mahaBabi tgh siyokkk mentekedarah duit rakyat di Jepun skg.. Dah 3 x kut gi jepang dgn jet mewah YDP Agong punye..
    Bk gi negara len takot kene tembak..gi chine dh diharamkan pijak..

    So gi jepangg lerr..main simulatorr ketapiii..atokk sukeeeee..

    Kahhh kahh kahh.. Tnda2 da nak.mapos dah.. Die gi jln2 tggal mntri macai uruskan negara..gine end babi yg sukaaaa..

    ReplyDelete
  19. Macai mahababi senakk perot..kikiki

    Kelam.kabut woooo.. Skrg sape ehh BALING GELAS TAK PECAHH?!?

    kah kahh kahh

    Taklamaaa dahhh #prklangkawi

    ReplyDelete




  20. prrOootttt ahhhhh legaaaaa...

    19 billiun kah..kahh..tembak kapla sndri tokong babi eng..

    Taklamaaa dahhh #prklangkawi

    ReplyDelete
  21. Kuota istimewa tanah tak dapat
    Kuota potongan cukai takdapat
    Kuota pinjaman takdapat
    Kuota sekolah takdapat
    Kuota universities takdapat

    ReplyDelete
  22. Buat semua pemimpin melayu ph. yg menduduki kabinet hari ini... Kamu semua tidak amanah terhadap bangsa kamu... Kamu semua telah khianat kpd bangsa dan agama kamu sendiri...
    Negara hancur kerana adanya org mcm kamu semua... Telunjuk lurus kelingking berkait... Harapkan pegar... Pegar makan padi...
    Baliklah ke pangkal jalan sebelum rakyat melayu dan ALLAH menghukum kamu semua..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com