pages

Saturday, August 11, 2018

Adakah Mujahid Lebih Rahmah Berbanding Rasulullah? Nabi tak rahmah kah?

Ada situasi Rasulullah laknat kumpulan pengamal LGBT sebanyak 3 kali

1. DALAM memberi ruang kepada kumpulan transgender, Menteri Agama menjelaskan bahawa prinsip asas dalam berhubung dengan manusia adalah rahmatan lil alamin. Iaitu kita bersikap rahmah kepada semua.
2. Dalam isu ini, ada beberapa situasi yang saya lihat Rasulullah sangat bertegas bagi mengelakkan kemungkaran dan kerosakan berleluasa. 
3. Ada situasi yang Rasulullah arahkan supaya lelaki yang menyerupai wanita ini diasingkan supaya penyakit ini boleh dirawat (HR Abu Daud). Apakah tindakan Rasulullah ini tidak rahmatan lil alamin? 
4. Ada situasi yang Rasulullah minta supaya mereka yang menyerupai wanita ini dikeluarkan dari rumah (HR al-Bukhari). Ini bagi mengelakkan pengaruh negatif berada di dalam rumah muslim. Ketika arahan ini berlaku apakah Rasulullah tidak rahmatan lil alamin? 
5. Ada situasi Rasulullah melaknat kumpulan pengamal LGBT ini sebanyak 3 kali. Sehingga Ibn al-Qayyim menyatakan bahawa Rasulullah tidak pernah melaknat pelaku dosa besar sebanyak 3 kali sebegini seperti yang dilakukan kepada pengamal LGBT. Ketika laknat ini diucapkan, apakah Rasulullah tidak rahmatan lil alamin? 
6. Saya fikir, adakalanya kita harus nyatakan pendirian tegas kita dalam membanteras kemungkaran. Kita tidak mahu anak muda kita faham bahawa perbuatan menyerupai wanita ini adalah amalan yang diterima dalam Islam. 
7. Selama ini setahu saya tiada atau tidak banyak pun angka ahli golongan ini didiskriminasi sehingga tidak dapat ke sekolah atau tidak dapat ke hospital. Mereka bebas belajar, mendapat rawatan malah menjadi jutawan sekiranya mereka berusaha. 
8. Untuk pengetahun anda, Nisha Ayub ini adalah aktivis yang memperjuangkan hak transgender. Pada tahun 2015, beliau telah menerima anugerah dari Asia LGBT Milestone Awards (ALMA) sebagai Hero of the Year. Dan pada tahun 2016, beliau telah menerima anugerah dari kerajaan Amerika Syarikat atas nama International Women of Courage Award, dikatakan sebagai transgender pertama yang menerima award ini secara terbuka. Jelas Nisha adalah pejuang hak LGBT. Apakah kita menerimanya atas nama rahmatan lil alamin?
Moga Allah membimbing kita semua.
Dr Ahmad Sanusi Azmi Pensyarah Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)

Rujukan:1. https://asiancorrespondent.com/…/nisha-ayub-women-of-cour…/…2. https://www.hrw.org/news/2015/08/10/nisha-ayub-malaysia3. https://en.wikipedia.org/wiki/Nisha_Ayub

3 comments:

 1. ∂p∂ nii cg..kenapa xsiar kenyataan menterii..cg pandai spin sekarang yaa..kikiki..😂😂😁😅😄😃😆🤗🤗


  KENYATAAN MEDIA

  BERTEMU TIDAK BERMAKNA BERSETUJU

  1. Merujuk kepada pertemuan saya bersama aktivis transgender Nisha Ayub semalam, ingin saya tegaskan bahawa pertemuan saya bersama Nisha tidak bermakna saya bersetuju dengan semua yang diperjuangkan mahupun mengiyakan perbuatan golongan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT).

  2. Nisha telah menghubungi saya sendiri untuk mengadakan pertemuan dan saya menerima kehadirannya dengan ikhlas memandangkan isu berkaitan transgender perlu diselami serta difahami khususnya yang berkaitan dengan peranan institusi agama bagi menangani fenomena ini.

  3. Nisha turut menegaskan beliau bukan ikon bagi komuniti LGBT sebaliknya beliau hanya seorang aktivis yang memperjuangkan nasib golongan mak nyah yang sering disisihkan serta memberi galakan agar mereka keluar daripada 'industri seks'.

  4. Pada pertemuan semalam juga, tiada langsung isu berkaitan hak sama rata melibatkan perkahwinan sama jantina dibangkitkan. Pertemuan itu lebih kepada perbincangan bagaimana untuk mengatasi masalah diskriminasi terhadap golongan mak nyah serta bagaimana untuk mengatasi masalah yang dihadapi mereka termasuk penghayatan soal-soal agama dan beribadat secara khusus.

  5. Berhubung isu gambarnya digantung dan diturunkan di pameran fotografi Georgetown, Nisha berkata beliau tidak dimaklumkan bahawa gambarnya digunakan dalam pameran tersebut. Malah beliau juga memberitahu bahawa beliau tidak kisah tentang penurunan gambar berkenaan.

  6. Apa yang paling utama ketika ini ialah, kita perlu hapuskan budaya benci dan diskriminasi kepada komuniti tersebut terutamanya di tempat kerja mahupun di tempat-tempat awam. Kita tidak boleh mengamalkan dasar pilih kasih dalam menjalankan kerja-kerja dakwah malah Islam juga tidak mengalakkan umatnya untuk menyakiti manusia yang lain. Hak mereka sebagai rakyat Malaysia tidak boleh dinafikan.

  Rahmatan lil a'lamin

  DATUK DR MUJAHID YUSOF RAWA
  MENTERI DI JABATAN PERDANA MENTERI (AGAMA)

  11 OGOS 2018

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ted dah gelabah. Tercirit lagi. Mu dah takda sokongan orang melayu dah Ted. Dulu.mu agen syaitan menipu memfitnah org melayu tertipu. Tapi tgk ketua agama kamu pun dah jadi songsang. Org melayu dah marah sekarang.

   Delete
  2. Kalau mujahid ikhlas dlm mencari redha ALLAH letak jawatan... Biar org yg benar2 layak pegang jawatan tu... Harap kan pegar... Pegar makan padi

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Total Pageviews