pages

Wednesday, July 4, 2018

[TAHUN DEPAN BICARA] Kes Najib: Perbicaraan ditetapkan Februari 2019

Najib, Rosmah dan anak-anak meninggalkan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR : Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menetapkan 8 Ogos sebagai tarikh pengurusan kes berhubung dakwaan ke atas bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Tarikh perbicaraan kes ditetapkan pada 18 Februari tahun hadapan.


Hakim Datuk Mohd Sofian Abdul Razak berkata, beliau mencadangkan keseluruhan tempoh perbicaraan selama 19 hari dan tarikh yang ditetapkan ialah 18 hingga 28 Februari 2019, 4 hingga 8 Mac 2019 serta 11 hingga 13 Mac 2019.

Pihak pendakwaraya yang diketuai Peguam Negara, Tommy Thomas dan barisan peguambela diketuai Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah bersetuju dengan keputusan berkenaan.

Terdahulu, Najib yang juga bekas Presiden UMNO menghadapi empat pertuduhan iaitu tiga pertuduhan melakukan pecah amanah dan satu pertuduhan menyalahguna jawatannya berhubung dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Beliau mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan atas keempat-empat pertuduhan berkenaan.

Mohd Sofian juga telah menetapkan ikat jamin sebanyak RM1 juta dan pasport milik Najib diserahkan kepada mahkamah. - Astro Awani

15 comments:

  1. Macai mana..macai
    Apa jadi dgn 2.6b...
    Cer komen ckit macai..ooo dedak belum dapat..kapal layar mana..
    Fitnah makanan dajal yg direjam

    ReplyDelete
  2. Ni baru kes SRC, rasanya lepas ni bila semuanya pengarah2 dan Jho Low dah bagi statement mungkin 1MDB pulak. Yang masih menunggu pun ada kes kapal selam dan Atantuya. Belum lagi kes beg tangan dan permata lagi. Rasanya Najib tak sempat nak pi berehat lepas ni.

    ReplyDelete
  3. Saya pun pening ni cerita 2.6B ke 42 Juta ? Tun dengan puak puak dia canang sana sini 2.6B apa jadi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah google sikit pasal kes RM 2.6 Bilion tuh. Tapi kebanyakan artikel dalam bahasa Inggeris laa. The Edge ada buat paparan lengkap, siap dengan gambarajah. Wall Street Journal dan Malaysia Kini pun ada juga buat sinopsis. Baca laa.

      Wang RM2.6 bilion yg masuk dalam akaun najib tu datang daripada banyak saluran merentasi banyak benua (negara). Untuk pembuktian kes bukan senang sebab Jho Low (orang yg merencana perjalanan wang tu selepas dipindah keluar dari syarikat 1mdb di Malaysia dan keluar masuk beberapa akaun pelbagai syarikat di luar negara) belum dapat ditangkap. Walaupun Malaysia dah batalkan passport dia, Jho Low mempunyai PR di beberapa buah negara. Maklumlah dia banyak buat business utk pemimpin negara luar jadi dia dilindungi. Interpol dah lama cari dia sbb banyak negara juga ingin mendakwa dia bersabit kes 1mdb ni.

      Contoh mudah macam ni lah.

      Anda mempunyai semua slip transaksi bank. Tercatat dengan jelas sejumlah wang dari mana dan ke mana yang kemudiannya masuk akaun najib. Tapi di mahkamah, kalau sekadar tunjuk slip transaksi bank ajer, belum boleh dakwa najib sebab peguam najib nak soal jawab orang2 yang pindahkan duit tu ke dalam akaun najib.

      Tapi menurut Tan Sri Abu Talib Othman, penyiasatan kes 1mdb berjalan lancar, jadi mungkin mereka akan dakwa dalam aspek lain spt menyalurkan wang 1mdb ke akaun2 yg kena beku tu, sebagai permulaan... salah guna kuasa sbb Najib ialah orang yg berkuasa penuh dalam 1mdb.

      Pendek kata, anda perlu ada sedikit pengetahuan ttg perniagaan korporat utk faham skandal 1mdb.

      Delete
    2. 42 JUTA NI KES SYARIKAT SRC LA..YANG 2.6BILION TU KES 1MDB.SEKARANG DOK BICARA KES BERKAITAN SRC LA DULU..X USAH LA NAK SPIN.MALAS LA NAK MENJAWAB SPIN BODOH CAMNI.PUSING KOT MANA PUN PUN TUDUHAN TETAP PASAL SONGLAP DUIT JUGA.SAMA JE.ISH, DULU SUHALI ANAK MASROB JE YANG SUKA BUAT CAMNI,LA NI KO PLAK.MUAK AKU NAK MENJAWAB.

      Delete
  4. 19 hari, agak cepat? Apa sudah jadi dengan kes rasuah anak LKS, suatu yg sangat2 serius yg sehingga kini masih tiada kesudahan? Rakyat nampak macam ada tangan2 ghaib yg sangat bekuasa untuk melengah2kan kes, macam ada double standards, mcm ada konspirasi? Apalah nak jadi dengan peundangan negara ini bibawah kerajaan PH?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kes anak LKS???

      Allah sedang tunjukkan kebenaran. Doa mereka yang dizalimi tidak akan ditolak walaupun daripada orang kafir!!!!

      Rakyat nampak tangan-tangan ghaib yang sangat berkuasa di bawah kerajaan BN dulu dah kena buang. Ketua Hakim Negara, Ketua Mahkamah Persekutuan, Ketua Pengarah SPRM dan sebagainya semua dah 'selamat'.

      Jadi Allah sedang memberikan keadilan dan menjatuhkan kebatilan kaki songlap duit rakyat dan konco-konconya hahahahahah!!!!

      Penyokong kaki makan duit haram harap-harap bertaubatlah!!!! Di akhirat kelak macam mana nak jawab depan Allah bersekongkol dengan kaki makan duit haram???

      Delete
    2. Kes anak LKS telah ditetap pada 30 Julai. Anda tak tengok berita ke?

      Baca nih:
      https://www.bharian.com.my/berita/kes/2018/05/428136/sebutan-semula-kes-rasuah-guan-eng-30-julai

      Tu paparan dalam berita harian (syarikat akhbar milik UMNO) ya. Takde tipu atau spin.

      Delete
  5. Aku tidur sepanjang hari kerana hari ini cuti di US kerana independence day mereka pada 4 Julai. Bangun-bangun aku baca banyak post-post macai-macai UMNO. Rasa lawaklah pulak.


    Dulu Arqam. Sampai macam-macam tanda Allah bagi masih nak ikut juga. Last-last confirm sesat.

    Lepas tu walaon PAS, mereka gelas DAPigs, Allah betul-betul bagi mereka PIGS (PAS+Ikatan=Gagasan Sejahtera). Doa jahanam PAN mereka sendiri yang jahanam kena ribut. Baru si Nasruddin Daud exco agama kerajaan Kelantan nak berucap di Fastaqim terus kena kilat. Doa Selangor PAS terus kalah tinggal satu kerusi. Dengan Ustaz yang doa tu pun kalah hahahahahah!!!

    Amanah dikatanya parti nyamuk hidup 6 bulan tengok apa jadi. Rakan-rakan mereka yang habis dijebonkan dan digelar macam-macam binatang sekarang ni dimuliakan Allah jadi menteri.

    Masa dah kalah pun walaon berlagak lagi, mendakwa tepatlah strategi Hadi Awang jadi King Maker di Perak dan Kedah. Masalahnya menang pun belum lagi dah berlagak. Apa jadi? Kalah juga!!!

    Sekarang macai-macai UMNO pulak dah. Mahathir bukan macam Najib. Najib tu bodoh. Macam macai-macai UMNO jugak!!!

    Macai-macai punyalah berlagak kenapa Najib tak kena tangkap dan dakwa dulu. Sekarang, Ketua Hakim Negara dan Ketua Mahkamah Rayuan yang bersubahat dengan Najib dah diberhentikan. Jadi mereka tak dapat nak aturkan hakim dan sebagainya untuk tolong Najib. Kita semua buat pakai strategilah, bukan macam macai, buat apa pun kantoi ahahahhahaha!!!

    Sekarang, fail merah Kementerian Kewangan dah dibuka. Fail pertuduhan Gani Patail dulu dah ditambahbaik dengan maklumat-maklumat baru. Lagi lengkap walaupun ambil masa sedikit. Macai-macai UMNO cabar-cabar konon kami tak ada bukti tapi bukti lebih lengkap lagi hahhaahhaha!!!!

    Aku ingat macai-macai UMNO ni bodoh-bodoh agaknya. Sekarang ni Najib hampir tiada peluang menang, yang ada kurangkan hukuman, macai-macai UMNO nak berlagak lagi hhahahahaha!!!!

    Kalau setakat 2.6 billion, kapal layar dan sebagainya tu jangan cabar. Pentadbiran di bawah pimpinan Mahathir penuh strategi. Kena karang sakit!!!!

    Untuk macai-macai UMNO aku rasa daripada kau berlagak terlalak-lalak baik kau berdoa supaya Najib dikurangkan hukuman. Kalah tu dah hampir pasti hahahahahahha!!!!

    ReplyDelete
  6. Ki ki ki..macai fok amarika rupa nyew..macai..aku nk habak ckit jew..dh tangkap..nk dh dakwa..tapi tungu tujuh bulan baru nk bicara..keeras oertuduhan pn tk ciap lg..ki ki ki..itu nk di bangakan..shafee siap mintak cepat kn lagi..peguam tomato kata tk bersedia lagi..khakk tusd kahak hijay kemuka macai kuat tidur..ki ki ki

    ReplyDelete
  7. Macai kuat tidur..nk tanya..kt usa harga minyak 1.50 yer..
    Gst ada tak..
    Tol free tak..
    Jangan tidur lebih..nnti terbabas pelajaran..nnti jadi pemalas..

    ReplyDelete
  8. Duit haram tu pi tanya madey kutty..projek utk anak2 tu bukan duit haram ke..
    Oppss ada lagi satusyarikat aral san miguel tu duit halal yek..sapa beli san miguel..

    ReplyDelete
  9. Nk tanya..dh tkder org lain nk komen kew..sendiri buat blog..sendiri komen..ambil part time dedak ke..ki ki ki

    ReplyDelete
  10. Ki ki ki ki ki

    ReplyDelete
  11. Lama nya admin tido..maklom ka usa..malam lg panjang dr siang.ki ki ki

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com