pages

Tuesday, July 3, 2018

200 000 orang dijangka dapat kewarganegaraan


PUTRAJAYA: FMT melaporkan Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan seramai 200,000 orang dijangka akan mendapat sijil kewarganegaraan membabitkan pelbagai kategori dan kes berbeza.
Muhyiddin berkata, mereka yang memperoleh sijil kewarganegaraan itu dikaji bersandarkan kepada perlembagaan dan kemanusiaan.
“Sebahagian kes ni kes lama sebab mereka lahir disini tapi sebab masalah dokumen atau sebab lain mereka tak ada sijil (kewarganegaraan)..Saya percaya dalam masa seminggu, dua ini kita boleh selesai sebahagian,” – Muhyidin Yasin
Muhyiddin berkata mereka sepatutnya memperoleh sijil kewarganegaraan kerana sudah lama menetap di sini.

“Memang sepatutnya dapat kewarganegaraan tapi sebab tak dapat sempurnakan beberapa perkara dalam Perlembagaan sebab itu ada isu tertangguguh,” Muhyidin Yasin
Sementara itu, pengkritik mempersoalkan kenapa perkara ini melibatkan sejumlah pemohon yang sebegitu ramai dan gusar mereka akan mempengaruhi pola pengundian pada PRU akan datang. -TTKM

5 comments:

 1. berapa keturunan punyalah ramai..

  ReplyDelete
 2. Tak sangka rupa-rupanya ramai juga orang Cina yg tak reti bahasa Malaysia dan tinggal diceruk terpencil hingga tak tahu nak daftarkan kelahiran.

  Dulu kita cuma dengar perkara ni dari mulut orang2 India yg tinggal di estet2 terpencil. Itu kita boleh faham laa sebab pekerja2 estet yg terpencil ni ramai yg tak pergi sekolah. Beranak sendiri2 kat rumah. Tak tahu langsung ttg dunia luar.

  Orang2 pribumi sama ada di semenanjung atau sabah/sarawak juga begitu. Mereka duduk dalam hutan atau kws pedalaman, buta huruf dan sukar berhubung dgn dunia luar.

  Tapi yg beratur hingga 3 km hari tu, rata2 muka Cina.

  Waah.... rupa2nya ada juga yg "buta huruf" dan terpinggir dari dunia luar ni ya?

  ReplyDelete
 3. pastikan puak ni tahu bahasa resmi negara ni
  jnagna terlalu mudah nak bagi
  hnaya kerana nak bagi ornag suka kat kita
  ada paham ke oi ornag politik

  ReplyDelete
 4. Telur din pagoh kena clamping dgn dap..

  ReplyDelete
 5. 100k rakyat china yang hilang la tu dia bg kerakyatan.. Kalau kes cani cina , india senyap je.. Kan ke babi

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Total Pageviews