pages

Tuesday, July 3, 2018

(1 PENGGAL SAJA?) Sikap TAMAK DAP bakal Runtuhkan PH sama seperti PR dahulu


PKR KENA KAWAL BARA SEBELUM MENYALA

Oleh: Dr Tanaka Mustafa

1) Penyokong PKR secara tidak langsung jadi dua puak. Satu puak simpati dengan Siti Aishah, satu lagi apologetik terhadap DAP. Tapi tak pa, masih tak sekuat perbalahan kartel-kartel. 

2) Pimpinan PKR kena turun padang atasi krisis yang masih diperingkat bara ini sebelum menyala. Jangan membarah seperti kartel-kartel, ataupun terbarai seperti PAS-AMANAH. Tapai kalau ikut sifir AMANAH, jadi pro-DAP boleh jadi menteri untuk jangka panjang. Bwahahaha...

3) Kenapa saya sebutkan bara ini akan menyala jika tak dibendung? Ia pernah berlaku dalam PAS. Saya ambil contoh PAS Sungai Acheh yang kecewa dengan tindakan kerajaan negeri mengenepikan PAS dalam perlantikan jawatan-jawatan kuasa kerajaan negeri peringkat bawahan. 

3) Walaupun PAS sudah memberi laluan kepada PKR untuk bertanding di DUN Sg Acheh, PKR dan kerajaan negeri terus melobi untuk jawatankuasa peringkat bawahan, mengenepikan PAS. Permainannya sama seperti apa yang di alami Siti Aishah.

4) Maka ia menimbulkan rasa tidak puas hati ahli dan penyokong PAS, yang menganggap kerajaan negeri DAP dan PKR tiada semangat setiakawan PR. Hubungan PR peringkat akar umbi di Sg Acheh menjadi panas, dan membara.

5) PRU13 menyaksikan akar umbi PAS Sg Acheh melobi pimpinan pusat untuk berunding dengan PR pusat bagi membenarkan PAS bertanding di Sg Acheh, kononnya PKR dulu pun bertanding menggunakan jentera PAS. Kali ini biarlah PAS bertanding sendiri.

6) Di istu, bermulakan konflik pringkat bawahan. Jentera PAS Sg Acheh memberi kata dua kepada PKR, jika PKR masih berkeras utk bertanding, PAS tidak akan kerahkan jentera. Jentera PAS akan dikerah ke kawasan lain yang PAS bertanding.

7) Mungkin rasa hebat dan power, PKR tak endahkan amaran PAS. PKR tetap bertanding menurut hasil rundingan permuafakatan PR. Namun entah bagaimana, PAS menamakan juga calon di hari penamaan calon (Yang ini saya tak tahu cherita disebaliknya, kerana meeting terakhir yang saya siasat, keputusannya PAS tak bertanding). Mengamoklah PKR dan Chegu Bard.

8 ) PR terpaksa meeting sekali lagi hal Sg Acheh dan beberapa kerusi lain yang bertindih. Akhirnya kerusi Sg Acheh diputuskan untuk PKR. Semua jentera dikerah berkempen untuk PKR. Namun kerosakan telah berlaku, nama calon PAS turut ada di kertas undi. Hasilnya PKR kalah.

9) Sejak itulah PAS dituduh mengkhianati Pakatan Rakyat, dan tikam belakang. Peringkat inilah bermulanya api yang menyala setelah bara membara sekian lama. Nyalaan ini kemudian merebak cepat ke negeri lain dan seterusnya ke pusat, menyebabkan PR terkubur.

10) Asalnya adalah bara yang tidak dikawal dan tidak dimatikan. Alasan-alasan lain seperti Hudud dan RUU355, itu hanyalah aksesori untuk menguatkan pertembungan, kerana sebelumnya PAS dan DAP ok saja respect each other dalam bab Hudud. Tetapi setelah menyala api, Hudud menjadi polemik keras, lebih-lebih lagi Umno/BN pandai menangguk di air keruh.

Itulah cherita mengenai bara. Bukan Barathum. Bukan Spirit Breaker.

Sekian

6 comments:

  1. Gelilah nak baca habis..jawatan speaker pun kau kempunan. Kau tengok komposisi dun perak. Bertolak ansur bukan bererti melayu mati kena pijak. Tunjuk dalam politik macam prihatin hal rakyat. Pasal jawatan kau bergaduh. Buat masa ni sokongan melayu kpd PH masih kurang. Pru 15 kalau melayu padu sokong PH, jawatan apa kau nak pun kau mintaklah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau macam nila, aku rasa pru akan datang ph akan kalah, melayu atas oagar ni perhati je pemainan korang ni,sedikit demi sedikit hak hak melayu korang langgar.. Teruskan rebut kuasa korang.. Kita undi pun bkn pasal dap tapi pasal tun

      Delete
    2. Ayat kau macam orang umno hasril.

      Delete
  2. "Cerita" bukan "cherita". Maaf, sila eja dgn betul. Jgn nampak sangat b-d-h atau ketinggalan zaman.

    ReplyDelete
  3. Mintak maaflah....PRU15, bye...bye PH. Belang DAP semakin jelas kelihatan...!!!

    ReplyDelete
  4. selagi telo atok kena clamping oleh top dog selagi itu lah menyalak untuk keoentingan top dog.. kesian macai tomato

    kah kah kah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Total Pageviews