pages

Friday, June 29, 2018

SYED HAMID KELUAR UMNO, Tak mahu terus berpura-pura


Tan Sri Syed Hamid Albar secara rasmi mengumumkan keluar dari Umno dan menegaskan beliau tidak boleh lagi berpura-pura semuanya dalam keadaan baik.
"Tidak pernah terlintas dalam kepala bahawa pada satu hari saya akan meninggalkan Umno, tetapi melihat apa yang ada pada hari ini, masalah yang sengaja diadakan, saya tidak mampu berpura-pura kononnya keadaan adalah terkawal," katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.
Menurut Syed Hamid sebelum ini pun beliau sudah menganggap dirinya bukan lagi sebahagian daripada Umno apabila menyatakan sokongan terhadap Pakatan Harapan  menjelang pilihan raya umum ke-14 lalu.
"Bagi mereka yang tidak pernah mendengar atau tidak mengetahui kedudukan dan sokongan saya, saya ingin menyatakan dengan jelas dan untuk rekod bahawa saya secara rasminya bukan lagi ahli Umno," katanya.
Syed Hamid berkata beliau kecewa dengan perjuangan Umno, menegaskan bahawa ideologi serta falsafah parti tersebut sudah diselewengkan, menyebabkan ia tidak lagi dapat bertolak ansur, mementingkan diri sendiri, malah lebih parah - tidak demokratik.
Syed Hamid berkata walaupun Umno didirikan berdasarkan prinsip-prinsip memastikan bangsa dan budaya Melayu, dan agama Islam ditegakkan dan dilindungi, bahawa ia tidak bermakna kaum, kepercayaan dan tradisi lain harus dipinggirkan.
"Lebih buruk lagi, para pemimpin yang sama ini telah mengamalkan dan mengamalkan sindrom penafian yang telah berlarutan terlalu lama, sebelum ketelusan dan kedaulatan undang-undang memihak kepada kelebihan mereka sendiri.
"Kepimpinan Umno dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah memusnahkan imej, reputasi dan nama baik parti, kerana mereka membenarkan penyalahgunaan kuasa dan rasuah berleluasa," katanya.
Syed Hamid adalah bekas ahli majlis tertinggi Umno. 
Beliau berkhidmat sebagai Ahli Parlimen Barisan Nasional dari 1990 hingga 2013 dan menjalankan pelbagai jawatan menteri sehingga 2009 termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Menteri Undang-Undang, Menteri Pertahanan, Menteri Luar Negeri dan juga Menteri Dalam Negeri.

5 comments:

 1. elok langau tungau dinosour ni berambus lagi bagus

  ReplyDelete
 2. Alhamdulillah, sekor2 virus aids keluarga.

  ReplyDelete
 3. CG,
  Apa yang saya dah belajar sampai terpelajar ialah umno dan khas nya ahli serta penyokong nya sudah hilang upaya untuk insaf dan muhasabah diri.

  Kita sekarang lihat pejuang tulin satu demi satu mengenepikan umno. Kita semua berdoa supaya YM Ku Li beroleh kejayaan memulihkan umno. Kalau YM Ku Li tak bejaya menang kerusi Presiden malam esok, bubarkan saja la umno ni. Calon Presiden yang lain ni adalah dari jenis Melayu yang telah dirosakkan wang ringgit dan bercabang lidah yang juga berjuang untuk menghalalkan dedak. Mereka semua ni akan mati beragan keputusan dedak.

  ReplyDelete
 4. Pemimpin2 UMMO wajib Mohon maaf kepada orang melayu diatas pengkhianatan yg telah mereka lakukan.

  Tiada lagi lobi melobi projek, kembali kepada asas perjuangan umno itu sendiri.

  Apa yg kami rakyat lihat adalah UMNO masih tidak berubah melalui kenyataan2 yg dikeluarkan oleh pemimpin2 dan macai2 mereka.

  Ubahlah! Ini Kalilah....

  ReplyDelete
 5. Dah tadak jawatan,keluarlah.
  Sebelum ni memang dok berpura2 lg berkura2.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Total Pageviews