pages

Monday, June 4, 2018

PETITION Menolak Pelantikan Tommy Thomas Sebagai Peguam Negara


Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad menulis kepada Yang Di-Pertuan Agong memohon perkenan agar Peguam Negara, Mohamed Apandi Ali dipecat dan digantikan dengan peguam kanan yang juga pakar perlembagaan, Tommy Thomas.

Tommy adalah pilihan sebulat suara pemimpin PH.

Empat parti gabungan dalam PH merasakan pelantikan tokoh yang dihormati dalam bidang perundangan itu akan menghantar isyarat jelas kepada rakyat Malaysia dan dunia bahawa kerajaan baru ini serius hendak membetulkan institusi negara yang cacat.

Pelantikan itu juga diharap akan menjamin adanya seorang peguam yang cekap dalam perbicaraan yang boleh mengendalikan kes tumpuan termasuk pendakwaan ke atas mereka yang terlibat dalam skandal 1MDB.

Namun surat perdana menteri kepada Seri Paduka itu tidak ada tindakan selanjutnya, membawa kepada ketegangan antara kerajaan dan istana. 

Sebaliknya, ada beberapa mesej dari Istana, meminta PH menggugurkan nama Thomas. Beberapa calon lain dikemukakan kepada Dr Mahathir termasuk seorang bekas hakim mahkamah tinggi dan seorang hakim Mahkamah Rayuan.

The Malaysian Insight difahamkan Raja-Raja Melayu yang lain juga menyokong pendirian Yang Di-Pertuan Agong. Mereka dikatakan bertegas seorang peguam negara hendaklah seorang MELAYU dan beragama ISLAM.

Konklusinya, marilah kita sama-sama menanda petisyen bantahan terhadap pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara. 

Yang menulis,
Pejuang Melayu


Petition boleh ditandatangan melalui link ini:
https://www.ipetitions.com/petition/menolak-pelantikan-tommy-thomas-sebagai-peguam


7 comments:

 1. Kalau umno najib nak buat petisyen lakukan secara teratur, sepertimana Tun buat petisyen, dan hasilnya adalah 1.4 juta menandatangani menyokong najib di pecat.

  ReplyDelete
 2. kesian akhir hayat nyawa jadi budak suruhan TopDog . maruah diri dan bangsa digadai asal dendam berbalas

  Sapa TopDog dalam PH . sapa Dog@Dog dlm PH


  kesian teringat macau TopDog cakap 'jangan kasi mampos dulu' sebelum main mahjong sama lee kwan yew sebab ini anjing bole jadi skrew orang melayu

  nyawa dihujung tanduk masih tambah dosa fitnah .. masyallah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau x tambah dosa?

   Delete
  2. Kau yg buat fitnah..nauzubillah min zalik..

   Takkanla mujahid yusof rawa, anak Almarhum ustaz fadzil nor - faiz fadzil juga jd suruhan DAP?

   Tu semua permainan umgo..sblm pru ckp nnti tpm DAP la..nnti keistimewaan Melayu tergugat la..kan semua ni dah termaktub dlm perlembagaan..igt senang ka nak ubah perlembagaan?

   Ckp guna akal..bukan guna nafsu..skrg masa utk bangkit pulihkan Malaysia..masa nak berkempen politik dah lepas..skrg kena pulihkan hutang..pulihkan ekonomi..pulihkan ringgit..

   Kalau tak dpt nak bantu sila duduk diam!

   Delete
 3. Bukankah peranan mufti yang sepatutnya memberi pandangan dan nasihat syariah kepada raja? Dalam masa yang lalu, bilakah pernah ada sejarahnya AG yang memberi pandangan dan nasihat syariah kepada raja? Habis tu, mufti duk buat apa?

  ReplyDelete
 4. AG hanya memberi nasihat perundangan dan perundangan ini merangkumi Perundangan Islam. Mufti tu tetap jalankan tugas dia.

  ReplyDelete
 5. AG hanya memberi nasihat perundangan dan perundangan ini merangkumi Perundangan Islam. Mufti tu tetap jalankan tugas dia.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Total Pageviews