pages

Tuesday, May 15, 2018

Malaysia mampu penuhi keperluan perolehan tanpa GST - Zeti

Zeti tersenyum pada sidang media selepas mesyuarat tertutup Majlis Penasihat Kerajaan di Kuala Lumpur pada Isnin. - BERNAMA
KUALA LUMPUR : Malaysia mampu untuk memenuhi keperluan perolehannya walaupun selepas memansuhkan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dengan meneliti keutamaan terhadap projek-projeknya, meningkatkan kecekapan sektor awam, mengelakkan pembaziran dan meneroka sumber pendapatan baharu, kata Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

Bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) itu juga menyatakan keyakinan terhadap ekonomi negara yang boleh dipandu ke arah yang betul dan tempoh masa 100 hari adalah mencukupi untuk menyediakan sesuatu yang jelas dan melakukan pengubahsuaian serta perubahan diperlukan.

Gabenor wanita pertama yang menerajui bank pusat berkenaan selama 16 tahun itu adalah anggota Majlis Penasihat Kerajaan yang ditubuhkan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, pada Sabtu.

Dipengerusikan oleh bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin, turut sama di dalam majlis itu adalah Bekas Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif PETRONAS, Tan Sri Mohd Hassan Marican; Pakar Ekonomi, Prof Jomo Kwame Sundaram dan Ahli Perniagaan, Tan Sri Robert Kuok.

Mengulas sama ada prestasi penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) dan ringgit pada Isnin adalah disebabkan oleh keyakinan semula terhadap ekonomi, Zeti menegaskan: "Dalam keadaan tidak menentu akan ada turun naiknya."

Ketika penggiat pasaran melihat komitmen dan kemampuan institusi seperti BNM, Kementerian Kewangan dan agensi lain dalam melaksanakan pembaharuan yang sepatutnya, beliau berkata: "Saya percaya wujudnya potensi yang boleh membawa kepada keyakinan itu dan kita menuju ke arah masa depan yang lebih baik serta cerah."

Mengulas contoh kejayaan Malaysia mengatasi situasi serupa sebelum ini, Zeti berkata, kunci kemampuan itu adalah kepada usaha meneliti keutamaan terhadap projek-projek itu.

"Kita pernah melakukan perkara serupa ketika era pentadbiran Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada pertengahan 1990-an.

"Berikutan banyaknya projek-projek mega yang dilaksanakan, imbangan pembayaran defisit akaun semasa kita melebihi 10 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan meningkatkan ketidaktentuan negara.

"Pada waktu itu, kita menasihatkan beliau supaya meneliti semula keutamaan projek-projek mega dan menangguhkan pelaksanaannya pada masa depan.

"Dalam masa dua tahun, imbangan pembayaran defisit akaun semasa pulih kepada 4.6 peratus daripada KDNK berbanding melebihi 10 peratus seperti sebelumnya. Kita sudah melakukannya sebelum ini dan akan mampu mengulanginya," katanya. -- Bernama

2 comments:

  1. Apakah syiah sudah meresap dalam kerajaan malaysia.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WEI, PH DAH MENANG DAH PUN BRO.X USAH LA NAK BUAT CERITA SYIAH LA, ISLAM LIBERAL LA, KRITIANITI LA..DAH MENANG DAH PUN.NAK BUAT CERITA2 MACAM NI TUNGGU PRU-15 NANTI OK?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Blog Archive

Total Pageviews