pages

Thursday, May 31, 2018

HSR DIBATALKAN: RM100 bilion untuk Cipta 100K kerja Tak Cekap


Saya setuju dengan pandangan YAB Tun.
RM 100 Billion untuk jana 100 ribu pekerjaan adalah TIDAK CEKAP.
Ini bermakna, setiap satu pekerjaan, perlaburan kerajaan letakkan adalah sebanyak RM1 juta.
Pendapatan diterima untuk satu pekerjaan pun, jika kita ambil gaji bulanan purata RM3000, untuk kerja selama 20 tahun, baru RM 720 ribu.
Tak sampai sejuta.
Jadi perlaburan kerajaan melalui HSR ini ada defisit dari segi menambah pendapatan rakyat melalui penciptaan pekerjaan baru.
Eloklah dibatalkan.
Mungkin PM Dr. Mahathir bin Mohamad ada perancangan yang lebih baik. 

3 comments:

  1. Meroyanla orang singapore, marahla kerabat yang dapat tender projek tak jadi

    ReplyDelete
  2. Orang Singapore meroyan sbb pikir ttg interest dia ajer.

    Padahal duit dia 3 kali lebih tinggi nilainya dari duit kita. Kita terpaksa korek RM100 Billion, singapore cuma perlu belanja teramat sikit jerr sbb sebelah dia, rail track cuma 15 km jerr.

    Patutnya sebagai jiran, awal2 lg dia tak patut ambil kesempatan terhadap sifat tamak kleptokrat tu. Patutnya dia nasihat si klepto tu supaya rancang projek yang win-win sesama jiran.

    ReplyDelete
  3. Sedih.otak admin same kalkulater dia dgn tun...ko kira 30 tahun sama rm 720k..akai sempit.ko pecaya dgn klentong tun..oppss..unedu banyak.patut laa..peluang kerja tu sebahagian..harga tiket..pelancung..perbelanjaan pelancung.pembangunan.impac dr ctu tun tk boleh kira dah..yew
    Asik silap dan lupa je dah tun nii..tk macam dulu2 ..bergeliga..sekarang jadi terompah jer..anuar senyum jew perati.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com