Raman Kumar, 73, berkata, filem itu akan memberi tumpuan kepada intrik politik dan bagaimana Dr. Mahathir menggunakan akal budi, kebijaksanaan dan pengalaman 22 tahun sebagai perdana menteri dari tahun 1981 hingga 2003 untuk berkempen atas platform anti-rasuah untuk menerajui negara sekali lagi.
"Saya mahu mengarahkan dan menghasilkan filem ini kerana Dr. Mahathir pada usia 92 tahun telah dapat membawa rakyat Malaysia supaya bersama-sama dengan apa yang terbukti sebagai pilihan raya kemenangan (bagi beliau dan pakatannya). Beliau memang memiliki kekuatan, keinginan dan ketabahan yang mengagumkan," katanya kepada Bernama.    
Dengan tajuk filem yang dirancang bertajuk 'Mahathir Penyelamat Malaysia', filem itu akan dirakamkan dalam bahasa Hindi dan dialih suara ke Bahasa Melayu dan Inggeris.
Raman yang telah menghasilkan lebih daripada 10 filem termasuk lima di Malaysia menyatakan bahawa kepimpinan Dr. Mahathir dalam memupuk hubungan antara kaum telah mendorong rakyat Malaysia untuk mengundi bagi sebuah kerajaan baharu di bawah Pakatan Harapan (PH) yang dipengerusikannya selepas 60 tahun kemerdekaan.
"Saya ingin menceritakan kisah kegigihan mengubah Malaysia selepas enam dekad percubaan dan kesukaran serta cara rakyat Malaysia begitu merasakan momen pembangkang (ketika itu) menang (pilihan raya),” katanya.
Dr. Mahathir menerajui PH untuk mencapai kemenangan pada Pilihan Raya Umum (PRU-14) pada 9 mei lalu meranapkan gabungan Barisan Nasional (BN) yang begitu hebat di bawah pendahulunya Datuk Seri Najib Tun Razak yang telah meletak jawatan sebagai pengerusi BN.
"Malaysia dilahirkan semula. (Mei adalah hari baharu. Malaysia telah diberi peluang baharu)," kata Raman mengenai kemenangan PH yang menakjubkan di bawah pimpinan Dr. Mahathir.
Saya mendapati karakter Dr. Mahathir penuh berwarna warni dan kami ingin menceritakan kisahnya dalam keadaan begitu. Ia melibatkan banyak penyelidikan dan kami telah mendapatkan seorang penulis skrip rakyat Malaysia yang memahami politik Malaysia dengan baik," kata produser itu merujuk kepada M. Krishnamoorthy, seorang wartawan terkenal serta seorang profesor madya.
Raman yang pernah tinggal di United Kingdom, Mumbai, India dan juga Malaysia, berkata filem itu akan menampilkan pelakon Malaysia dan sebahagian daripada kru filem akan datang dari Mumbai. - Bernama