pages

Sunday, March 18, 2018

Najib sesuai ganti TMJ: Jamal, Jgn Halang TMJ letak jawatan, dia tak mampu


KUANTAN: Peminat bola sepak negara perlu akur dan menerima keputusan drastik Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang membuat keputusan melepaskan jawatan sebagai presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).
Bekas pemain bola sepak negara, Datuk Jamal Nasir Ismail tidak menolak kemungkinan faktor tekanan yang dihadapi membuatkan Tengku Mahkota Johor (TMJ) itu bertindak meletak jawatan sebagai individu nombor satu dalam badan induk bola sepak negara.
Kita tidak boleh memaksa Tunku Ismail untuk tidak melepaskan jawatan Presiden FAM kerana ia adalah hak mutlak dia...tiada siapa yang boleh menghalang keputusan dibuat," katanya ketika dihubungi Sukan NSTP hari ini.
Beliau menegaskan, jawatan Presiden FAM adalah tugas sukarela yang hanya mampu digalas oleh individu tertentu sahaja dan pastinya banyak cabaran terpaksa dihadapi oleh insan nombor satu badan induk bola sepak itu.
Jamal turut memuji keputusan dibuat Tunku Ismail yang berundur apabila merasakan dirinya sudah tidak mampu mengemudi FAM yang bukan sahaja berhadapan prestasi hambar skuad Harimau Malaya di pentas antarabangsa tetapi juga membabitkan isu kewangan.
Namun Jamal berkata, dalam keadaan sekarang pihak tertentu diingatkan supaya jangan terlalu meletakan sedikit jasa yang dicurahkan Tunku Ismail seolah dia adalah terbaik serta  paling hebat.
"Pandangan peribadi saya jasa Tunku Ismail sepanjang memimpin FAM dianggap kecil berbanding pemimpin terdahulu seperti Sultan Ahmad Shah dan Tengku Abdullah yang pernah berada di kerusi Presiden dalam jangka masa panjang.
"Justeru saya berharap jangan membezakan dia (Tunku Ismail) dengan pemimpin sebelum ini hanya disebabkan kerana ingin memujuk dan mengambil hati," katanya yang tidak menolak bahawa pengaruh Tunku Ismail kuat.
Beliau juga yakin Tunku Ismail yang membawa beberapa perubahan dalam FAM sepanjang memikul tugas sebagai presiden sudah berfikir panjang sebelum mengambil keputusan melepaskan jawatan.
Katanya, tugas utama sebagai presiden FAM ialah berusaha mencari penaja bagi menampung tabung kewangan untuk kegunaan pasukan negara, pembangunan, menguruskan Liga Malaysia (Liga M) dan geran pasukan negeri serta kelab.
Namun katanya, hanya individu tertentu dan berpengaruh sahaja dapat menarik minat penaja untuk menghulurkan sumbangan kewangan kepada FAM setiap tahun.
Ditanya individu yang layak memikul tugas presiden FAM selepas ini Jamal Nasir menegaskan, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak calon sesuai menyandang jawatan terbabit.
"Minat mendalam dalam sukan bola sepak selain berpengaruh menjadi kelebihan kepada dia (Najib) untuk menyandang jawatan itu, sekiranya dia tidak berminat dengan jawatan itu disebabkan bebanan tugas calonkan sebagai penasihat atau penaung. 
"Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman pernah menjadi Presiden FAM," katanya yang menganggap Perdana Menteri peminat bola sepak nombor satu negara sejak menjadi Menteri Besar Pahang.

5 comments:

 1. Najib jadi presiden FAM. Jamal Nasir ni nak jadi calon PRU ke sampai bodek semacam ni. Abis kena jual FAM nanti baru tau. Nak ampu pun pakailah otak yg ada tu walaupun sikit

  ReplyDelete
 2. KAHKAHKAHAKHAHHHKAHAAK...JAMAL, SYABAS, SANGAT LAWAK. KAHKAHKAHKAHKAHHHHH

  ReplyDelete
 3. Boleh ke najib memimpin dari dalam penjara sg buluh?

  ReplyDelete
 4. Hahaha. .. Bodoh punya Jamal sama dgn Jamal jamban. .

  ReplyDelete
 5. Insyaallah najib akan jadi presiden persatuan netball penghuni penjara sg buloh. Itu je yg paling dia layak. Skill kepit yg dia ada tu melayakkan dia jaga pasukan netball

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com