pages

Monday, January 22, 2018

Beruntungnya penceroboh tanah di Malaysia, dengan syarat atas nama agama


ISU ini amat sensitif kerana melibatkan campur tangan pihak istana dan sensitiviti agama. Hakikatnya, tanah telah diceroboh. Pedang hanya mampu berkongsi beberapa komen di Facebook berkenaan isu ini.
“Beruntungnya penceroboh tanah di Malaysia, dengan syarat atas nama agama. Tidak dihukum, bahkan dapat tanah dan duit lagi.”
“Hakikat yang pening difikir. Dah dapat tanah baru untuk pindah. Tapi tapak lama makin aktif. Tapak baru makin meriah. Double untung.”
“Buat ‘ikut dan’ aja depa ni. Jumpa pokok tang mana-mana, ikat kain, bertahun-tahunlah duk tang tu. Lepaih ni kena ada enakmen ‘ikat kain secara haram di batang pokok atas tanah orang’, itupun kalau pemerintah berani ambil tindakanlah.”
“Di sekitar negeri xxxxx ,depa buat binaan di reserve jalan.. menjadi-jadi.. bila peniaga Melayu berniaga tepi jalan cukup laju dihalau dan dirobohkan kedai-kedai.”
“Manual dah hilang ni. Manual digunakan sekarang manual hawa nafsu.”
Kata Pedang: Hakikat yang terlalu pedih untuk ditelan.
Kata Pedang adalah segmen lidah pengarang Ismaweb.net. Pandangan Kata Pedang tidak mewakili pendirian rasmi Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), sebuah pertubuhan Islam dan Melayu sederhana.

5 comments:

  1. Sokong!!!

    Kerajaan negeri sepatutnya meneliti ttg perkara ini dgn setelus nya..
    Diakui oleh rakyat tempatan sendiri..

    Pihak berwajib sila buat bancian semula,pola peratusan kaum perlu dikaji..dan tindakan tegas perlu diambil..jangan sambil lewa atau endah tak endah saja kerana ianya ibarat diam2 besi berkarat..

    kami faham negeri yg disebutkan pengarang..jgn jadikan negeri ini negeri utk berhala..jangan sampai suatu masa ianya akan mendominasi yg akhirnya status negeri islwm terhapus..

    ReplyDelete
  2. Betul la tu, kat mana2 pun banyak binaan haram atas reserves jalan, sesetengah tu sangat mencemar alam, yg hairan majlis lansung tak ambil tindakan, negara ada undang2, minta majlis ambil tindakan tegas...kat negara maju uk, france, german bende2 ni tak berlaku kerana kerajaan mereka tegas, respect undang2...

    ReplyDelete
  3. Harap kerajaan dapat gunakan saluran perundangan utk selesai isu ini, respect the law, kalau tidak masalah tak selesai...

    ReplyDelete
  4. “Di sekitar negeri xxxxx ,depa buat binaan di reserve jalan.. menjadi-jadi.. bila peniaga Melayu berniaga tepi jalan cukup laju dihalau dan dirobohkan kedai-kedai"

    Macam kenal je negeri mana ni. Kihkihkih

    Bila mengata pandang2, takut pulak tersilap kata

    ReplyDelete
  5. Ditempat saya lagi hebat, kerana ada cable, ada orang berani duduk atas reserve jalan sehingga menyusahkan orang dibelakang untuk keluar masuk.
    Macammana api dan air boleh disambungkan?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com