pages

Friday, October 6, 2017

Rampasan terbesar RM114.5 juta di Kota Kinabalu

Antara wang yang berjaya dirampas
KOTA KINABALU - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merampas RM114.5 juta daripada dua pegawai kanan sebuah agensi kerajaan di sini, yang didakwa menyalahgunakan kuasa membabitkan projek infrastruktur bernilai RM3.3 bilion di Sabah, yang merupakan kes terbesar dalam sejarah SPRM.   

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Azam Baki berkata rampasan itu dibuat daripada seorang pengarah dan timbalan pengarah sebuah agensi awam itu selepas mereka ditahan SPRM semalam.


"Hasil siasatan, SPRM merampas RM75 juta daripada pejabat, rumah dan akaun bank kedua-dua suspek tersebut dan keluarga mereka," katanya pada sidang berita mengenai kes itu di sini, hari ini.    

Susulan penahanan kedua-dua suspek itu, katanya SPRM turut menangkap seorang ahli perniagaan bergelar 'Datuk' dan akauntannya yang disyaki mempunyai kaitan dengan mereka.    

Beliau berkata penangkapan 'Datuk' dan akauntannya itu membolehkan SPRM menyita kira-kira RM37 juta daripada akaun sebuah syarikat yang disyaki mempunyai kaitan dengan seorang daripada pegawai kanan agensi awam itu. - Bernama

2 comments:

 1. Dengan penuh bangga SPRM menunjukkan hasil rampasan wang berjumlah 114.5 juta.

  A fish rot from the head.

  Bermaksud ikan busuk bermula dari kepala, dan apabila kepala lanun merompak 2.6 billion milik rakyat tidak ditangkap...

  Apa makna semua ini?

  ReplyDelete
 2. Setakat serbu, tangkap, tayang duit berkotak2.. tpi tak boleh dakwa, buat apa. Simpan duit berguni kat rumah bukan satu kesalahan pun..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com