innity

pages

Sunday, September 10, 2017

VIRAL VIDEO MEMALUKAN Pemimpin Melayu SIngapura TIDAK BOLEH BERCAKAP Bahasa Melayu di Sidang MediaSingapura memiliki empat bahasa rasmi iaitu Inggeris, Melayu, Mandarin dan Tamil.
Bahasa kebangsaan adalah bahasa Melayu walaupun penggunaan bahasa Inggeris lebih meluas. Bahasa Inggeris merupakan bahasa perantaraan di antara kaum di Singapura. Ia juga digunakan dalam sistem pendidikan dan dalam pentadbiran kerajaan.
Bahasa Inggeris pasar yang digunakan oleh rakyat Singapura dalam situasi tidak formal dikenali sebagai 'Singlish'.
Lihatlah apa yang telah berlaku di Singapura, jika Bahasa Melayu terus diabaikan.
Kementerian-kementerian tertentu seperti MITI dengan bangganya mengadakan mesyuarat alam Bahasa Inggeris walaupun semua ahli mesyuarat adalah rakyat Malaysia.
Kerajaan pada hari ini dilihat tidak mementingkan penggunaan Bahasa Melayu apabila membiarkan sahaja program-program diadakan dalam Bahasa Inggeris.
Lihat saja di Dewan Rakyat, Yang di-Pertua sendiri bercakap dalam Bahasa Inggeris semasa di dalam dewan. Jika dahulu, ahli dewan yang ingin menyebut sesuatu dalam bahasa selain Bahasa Melayu mesti meminta izin dengan menyatakan "Dengan Izin".
Jika Bahasa Melayu direndahkan tarafnya oleh Bangsanya sendiri, jangan hairan jika situasi di dalam video di atas akan berlaku di Malaysia pula.

2 comments:

  1. bak kata P Ramlee...alif mim nun wau---> sarkis..bukan aku ckp..dia yg cakap...tahun 50 an dah lama dia nampak dah..

    ReplyDelete
  2. yg sudin ckp dalam filem p.ramlee tu ialah : alif mim nun wau...alif tendang wau --> sarkis... kena paham apa tu alif tendang wau

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com