pages

Saturday, August 5, 2017

Rakyat gagal bersatu jika BAHASA MELAYU DIABAIKAN


PUTRAJAYA, 12 Zulkaedah 1438H, Sabtu – Bahasa Melayu perlu diangkat semula bagi menjadi alat penyatuan nasional rakyat di negara ini.
Felo Utama Institut Kajian Etnik (KITA) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dato Dr Teo Kok Seong berkata, pemilihan hanya satu bahasa iaitu bahasa Melayu sebagai bahasa negara perlu difahami dan dihayati dalam konteks Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan serta Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67.
Beliau berkata, rakyat Malaysia harus menggunakan bahasa Melayu selaku bahasa paling utama di negara ini pada setiap masa dan dalam kadar yang banyak selain bentuk yang bermutu.
“Penggunaan begini bukan sahaja untuk komunikasi rasmi, yakni dalam majlis rasmi atau formal tetapi juga untuk yang tidak rasmi, iaitu interaksi tidak formal sesama kenalan atas inisiatif sendiri,” katanya dalam kertas kerja di
Konvensyen Memperkukuh Pasak Negara: Ke Arah Wasiat Lebih Tersurat yang diadakan selama dua hari bermula hari ini di Hotel Marriott, Putrajaya, di sini.
Pun begitu, katanya, hakikat ini tidak disedari oleh banyak pihak, termasuklah golongan pemimpin.
“Seringkali juga para pemimpin melakukan perkara yang bertentangan dengannya. Antaranya tidak melibatkan bahasa negara semasa memupuk semangat kebangsaan dalam usaha pembentukan negara bangsa,” keluhnya.
Sehubungan itu, Kok Seong menegaskan, para pemimpin perlu berikhtiar bersungguh-sungguh untuk menggemblengkan satu ikatan kenegaraan mengenai hal ini dalam kalangan semua kaum di Malaysia.
“Bahasa Melayu adalah semangat yang tidak boleh sekali-kali dikesamping dalam negara ini. Ia kerana di dalamnya terdapat akal, ekspresi, emosi serta segala macam yang lain tentang nasionaliti Malaysia.
“Dengan semua ini, bahasa Melayu bukan sahaja unsur penting dalam nasionaliti Malaysia, ia sebenarnya juga nadi negara,” tegasnya. - ismaweb

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com