innity

pages

Thursday, June 1, 2017

Tun M: SAYANG BANGSA DAN NEGARA


1. Saya membesar di zaman perjuangan melawan Malayan Union dan membebas negara dari penjajahan British.

2. Diwaktu itu semangat kebangsaan sahaja yang mendorong saya dan kawan-kawan bergerak dan berkorban duit sendiri yang sedikit bagi menjayakan perjuangan. Tidak ada harapan untuk mendapat apa-apa balasan selain dari tebusan maruah bangsa.

3. Hari ini orang Melayu sudah banyak berubah. Bagi ramai dari kita, sudah tidak ada lagi kesayangan kepada bangsa dan negara. Semangat kebangsaan dicemuh sebagai perkauman – racist. Kita malu jika bersemangat Melayu.

4. Sekarang ini ramai yang tidak boleh menerima bahawa seseorang boleh sayang kepada bangsa dan negara sehingga sanggup korban keselesaan hidup diri sendiri.

5. Sesungguhnya saya amat sedih akan kehilangan semangat kebangsaan di kalangan orang Melayu, tua dan muda. Jika tidak diupah dengan duit, pangkat atau jawatan, kontrak atau sebagainya biarlah negara hancur, tidak ada apa-apa yang sanggup dibuat untuk menyelamatnya. Jauh sekali dari menghadapi sedikit risiko.

6. Apabila budaya ini mengganti semangat kebangsaan alamatnya ialah bangsa ini akan gagal dan akan hilang dari muka bumi ini.

7. Dalam sejarah manusia banyak sudah bangsa-bangsa yang sudah tidak ada lagi. Ada yang hanya tercatit dalam buku sejarah. Ada yang hilang sama sekali.

8. Apakah buku sejarah di zaman akan datang akan tertulis didalamnya, “Maka di zaman dahulu terdapat satu bangsa yang dikenali sebagai Melayu, yang sudah pun hilang, kerana semangat bangsa luput diganti dengan ketamakan nafsu”.

9. Wallahu A’lam.

5 comments:

 1. Terbaik tun m..hidup ppbm

  ReplyDelete
 2. Syabas Tun M kerana berhasrat untuk memulihkan keadaan Negara yang menuju kehancuran.......!!!

  ReplyDelete
 3. Pada zaman dahulu ada seekor penyamun yg menggunakan semangat kebangsaan utk menambah hasil rompakan nya..

  ReplyDelete
 4. Ramai yg berperangai mcmtu dlm BERDATU dan eloklah mrk keluar dr BERSATU. Kemudian BERSATU kena fikir strategi lain drpd ikut cara BN yg Kena sekutu dgn cina yg dikenali suka khianat. Kalau hanya dgn penyoking dan pengundi melayu shj kita boleh tumbangkan calon UMNO.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com