innity

pages

Tuesday, June 27, 2017

(TPM KATA SELESAI?) Tapi Sabah Sarawak ENGGAN LAKSANA Cukai Pelancongan


Pada 15 Jun lalu, Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan isu cukai pelancongan yang mencetuskan perbalahan antara Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Nazri Aziz dengan Sabah dan Sarawak, telah selesai.

Menurut Zahid, isu itu telah dibawa ke mesyuarat Kabinet pada Rabu dan persetujuan telah dicapai bahawa tiada lagi kenyataan dikeluarkan berhubung perkara tersebut.
"Perdana Menteri telah mempengerusikan mesyuarat Kabinet dan kami memutuskan bahawa isu tersebut telah selesai, dan tiada lagi kenyataan boleh dikeluarkan sama ada daripada pegawai kerajaan negeri atau persekutuan.

"Saya sendiri bertemu dengan Ketua Menteri Sabah dan Sarawak pada Rabu. Isu ini telah ditutup dan mari kita buka buku baharu," kata beliau pada sidang media di sini.

Itu kata Zahid pada 15 Jun lalu, tetapi apa jadi hanya tidak sampai dua minggu setelah pengumuman selesai itu diucapkannya.

Ketua Menteri Sarawak, Abang Johari Abang Haji Openg berkata, cukai pelancongan tidak akan dilaksanakan di Sarawak pada 1 Julai ini kerana perbincangan mengenainya dengan Putrajaya masih lagi berjalan.

Kata beliau, segala-galanya belum muktamad, hanya cara kerja yang selesai, sedangkan ada isu lain yang perlu dibincangkan, antaranya ialah berkaitan tempahan awal bilik-bilik hotel.
Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Masidi Manjun juga senada dengan Sarawak bahawa cukai pelancongan tidak akan dikuatkuasakan di negeri itu pada 1 Julai depan ini.

Alasan beliau ialah hotel-hotel belum lagi mendaftar untuk cukai tersebut.

"Jadi, bagaimana kerajaan akan mengutip cukai itu," katanya sambil menambah, persediaan logistik lain juga masih belum selesai.

Sebelum ini, isu cukai pelancongan itu mencetuskan perbalahan antara Nazri dengan Menteri Pelancongan, Keseniaan, Kebudayaan Belia dan Sukan Sarawak, Abdul Karim Rahman Hamzah yang tidak setuju dengannya.

Nazri kemudian melabel Abdul Karim sebagai menteri "setahun jagung"  dan dalam waktu yang sana meletakkan dirinya sebagai "menteri jantan".
Perbalahan juga kemudiannya merebak antara Nazri dengan dua menteri lain iaitu Fadilah Yusof dan Abdul Rahman Dahlan dan Sarawak mengumumkan pengunduran diri daripada Lembaga Pelancongan Malaysia.

Bagaimanapun, dengan dua kenyataan daripada pemimpin Sabah dan Sarawak yang mengatakan cukai pelancongan tidak akan dilaksanakan pada 1 Julai di kedua-dua negeri tersebut, bukan saja kenyataan Zahid Hamidi yang menyebut isu tersebut telah selesai sebagai tidak betul, malah pendirian yang berbeza dengan kerajaan Pusat terus dikeluarkan tanpa rasa takut.

Bahkan, ketegasan tidak melaksanakannya pada 1 Julai, bermakna Sabah dan Sarawak jelas telah menang dan menundukkan Najib, Zahid dan Nazri dalam isu cukai pelancongan ini.

Lebih ingin diketahui, di mana Nazri selepas ini, masih "jantan" lagikah beliau? (ShahbudinHusin26/06/2017)

18 comments:

 1. cakap tpm cakap tin kosong. mana ada isi. banyak dah berlaku dari kes syiah bukti gred a hingga sekarang selesai cukai hotel tapi tak selesai. cakap macam ok, tapi ko.

  ReplyDelete
 2. Tipula zahid komedi

  ReplyDelete
 3. Blawok blawok blawok....tv3 suku...apa hal tubuh siasat forex rugi?

  Kecurian 1mdb..bila nak selongkar...hempok kepala najobbrosmah..

  ReplyDelete
 4. Hai sibongok apandi hai sibongok goblok benor negara...bongok belake macai ..balaci najib rosmah

  ReplyDelete
 5. Bencana lah najibrosmah

  ReplyDelete
 6. Allah sahaja balas kecelakaan najib rosmah...

  ReplyDelete
 7. Rakyat kena faham kecelakaan dan kehancuran najibrazak

  ReplyDelete
 8. Rakyat kena tahu skandalbnajib rosmah pisah kawin...

  ReplyDelete
 9. Rakyat mesti tahu..rasuah besaran projek kerajaan najib rosmah

  ReplyDelete
 10. Projek binaan kerajaan ...suapkan kroni 60 %...ketirisan....

  ReplyDelete
 11. Tv3 terus mereng suku biol...

  ReplyDelete
 12. Rakyat bantah tv3..yang biol dan mereng sewel

  ReplyDelete
 13. Mati najib rosmah..hancur umno..lenyap bn...allah turun balasan..amin

  ReplyDelete
 14. Bankrap lah media prima berhad...hancur..tv 3 suku..

  ReplyDelete
 15. Sentapla...bn umno

  ReplyDelete
 16. Bongkar skandal maksiat najibrosmah

  ReplyDelete
 17. Bongkar skandal rasuah seleweng naibrosmah..

  ReplyDelete
 18. Lama cuti raya. Berita panas baruu...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com