innity

pages

Thursday, June 22, 2017

Jangan Bangga MELULU Dengan Negara Asing Walau Kita Tak Suka Najib


1. Di Sweden mereka kehabisan sampah untuk dibakar bukan dikitar semula. Sampah di Sweden dibakar di insinerator yang melepaskan karbon dioksida yang mencemarkan alam sekitar.

2. Di Belanda mereka menutup penjara kerana kadar jenayah yang menurun dan hakim-hakim di Belanda menjatuhkan hukuman yang lebih ringan untuk kes-kes jenayah ringan seperti dadah.

3. Di Norway mereka bukan mansuhkan wang tunai. Mereka bercadang mengharamkan transaksi jual beli tunai melebihi NOK40,000 (RM20,258)

4. Di Finland, 62,000 para pendidik dipilih di kalangan 10% graduan terbaik untuk menyambung Ijazah Sarjana Pendidikan.

5. Di Jerman kadar VAT (sama dengan GST) adalah 19%, di Slovakia kadar VAT adalah 20%, kecuali Switzerland hampir semua negara eropah kadar VAT nya 20% ke atas. Bukan sahaja pendidikan universiti percuma, banyak manfaat sosial untuk rakyat mereka.

Di Malaysia sampah pun banyak yang masih buang merata-rata, suruh tukar atm card kepada debit card pun masih ada yang terpinga-pinga, kurangkan biasiswa ke luar negara pun riuh satu Malaysia, kadar GST 6% pun dah kecoh gempak gempita.

Nak lihat negara kita setaraf negara Eropah tapi mentaliti taknak macam negara Eropah. Tak habis-habis-habis salahkan rasuah macam dah terlalu parah. Diri sendiri taknak diubah. Di luar negara segala-galanya indah. Negara sendiri kutuk tak sudah-sudah.

Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Lebih baik di negeri sendiri.
Kredit - #SYAHIR

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com