innity

pages

Sunday, May 28, 2017

Tips kurangkan belanja di Bazar Ramadhan


[ BAZAR OH BAZAR ]

Murtabak Daging - RM8
Murtabak Daging Special - RM11
Murtabak Daging 2 Lapis Special - RM15
Murtabak Daging Cheese - RM26

Roti John Biasa - RM3.50
Roti John Cheese - RM6
Roti John Special Cheese - RM8
Roti John Super Special Xtra Cheese - RM12

Sotong Goreng Crispy - RM8
Ayam Goreng - RM8

Aduhai ngeriii kak ieza tgk JERAT KEWANGAN waktu bulan Ramadhan. 

Peniaga akan ambil peluang buat PROMOSI giler2 dgn meningkatkan harga makanan dgn menambahkan pakej-pakej pada makanan tersebut supaya lebih menarik.

Balik Johor kak ieza ke Bazar Ramadhan order murtabak 3 keping sebab beli utk makan bersama keluarga besar di kampung. Tak tgk harga main order je dgn andaian RM4-RM5. Bila nak bayar alangkah terkejut sekeping murtabak daging RM8 x 3 = RM24 😱😱😱😱



Sekali tgk list jenis-jenis murtabak yg di offer tu kak ieza terkejut sehingga capai RM26 sekeping yg di tambah-tambah perasa seperti xtra CHEESE ! aduhaiiii

Orang kata ekonomi tak brp ok skrg, tapi kak ieza nmpk ramai yg balik bazar Ramadhan dgn gendungan bermacam-macam makanan.

Dah ada ke SIMPANAN KECEMASAN keluarga antara 6-8 bulan ⁉️

Kalau keluar ke Bazar Ramadhan, RM30 minimum mesti habis tanpa sedar 

= RM30 x 30 Hari
= RM900 Sebulan 🤔🤔🤔🤔

Itu minimum kalau control tapi kak ieza rasa lebih drp tu ‼️ Adussss

Tips utk sedikit sebanyak dpt kurangkan belanja di Bazar Ramadhan :-

✔️ Bawak duit secukupnya sahaja ketika ke Bazar Ramadhan. Contoh bajet RM15, so kita akan beli dgn duit yg ada je.
✔️ Jangan bawa anak-anak ke Bazar kerana Nafsu makan mereka lebih ganas waktu Ramadhan. Semua yg nampak mesti nak beli.
✔️ Pergi ke Bazar Ramadhan yg kurang pilihan makanan so kite akan dpt kawal nafsu membeli disebabkan kurang pilihan.
✔️ Masak makanan berat seperti Nasi + 2 Lauk + Kurma. Jadi bajet RM5 beli kuih muih sahaja.

Langkah yg paling bagus....

Jangan langsung ke BAZAR RAMADHAN, Simpan duit tu utk bajet BAJU RAYA seisi keluarga !

Atau

RM900 tu kalau letak dalam pelaburan Saham @ Unit Amanah akan boleh berkembang jadi RM2,795 utk 10 tahun akan dtg dgn anggaran pulangan 12% !

Jom Kurangkan JUADAH tingkatkan IBADAH ‼️
Fikir-Fikirkan !

Jom Share & Manfaatkan ....dapat pahala kalau posting ni dpt menjimatkan duit semua org !

OLEH: Ieza Yusof

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com