innity

pages

Thursday, May 25, 2017

PAS: Apa guna Umno tumbang, PAS Sasar Kerusi PKR


PAS kini mengambil pendekatan lebih lunak dalam gerakan mereka berdepan dengan Umno.
Berbanding menyerang dan bersikap keras terhadap pertubuhan politik terbabit, PAS kini menukar kaedah penentangannya dengan menggunakan cara lebih lembut.
Naib Presiden PAS Idris Ahmad berkata cara yang keras bukan tindakan yang sesuai untuk mendekati Umno.
“Dulu kita gemar 'bom' dulu isu panas yang dikaitkan dengan Umno BN, namun sekarang kita sedar itu bukan cara yang benar.
"Kerana itulah pada masa sekarang kita ingin cuba dekat dengan mereka supaya menerima pembawaan atau seruan kita sedikit demi sedikit," katanya seperti lapor akhbar Berita Harian hari ini.
Kenyataan itu dibuat hanya beberapa minggu selepas PAS membuat keputusan secara rasmi - pada 11 Mei lalu - menamatkan kerjasama politik (tahaluf siyasi) dengan PKR.
PAS sudah terlebih awal tidak bekerjasama dengan dua lagi parti pembangkang utama di negara ini - DAP dan Parti Amanah Negara (AMANAH) dalam langkah yang akhirnya menguburkan Pakatan Rakyat.
Pada masa sama PAS bertegas tidak bekerjasama dengan Umno dalam politik seperti dituduh beberapa pihak.
Apa guna Umno tumbang
Parti itu turut mengumumkan akan meletakkan calon di kira-kira 100 kerusi parlimen pada pilihan raya umum (PRU) akan datang. Antara kawasan disasarkan ialah kerusi yang kini diwakili PKR.
Kata Idris pendekatan lunak itu selaras dengan kaedah diajar Islam dalam al-Quran melalui kisah dua orang nabi ketika berdakwah kepada Firaun.
"Dalam al-Quran ada diceritakan bagaimana Nabi Musa dan Nabi Harun diperintahkan Allah supaya berdakwah kepada Firaun yang dikenali dengan kezalimannya melalui ungkapan atau perkataan yang baik,” beliau dipetik sebagai berkata pada suatu majlis di Kuala Kangsar.
Sementara itu Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak Misbahul Munir Masduki, pula bekata keputusan PAS mahu mengekalkan 40 kerusi parlimen yang akan ditandingi pada PRU ke-13 adalah untuk memastikan suara mereka berkesan di parlimen.
“Apa guna BN tumbang sekali pun kalau suara PAS masih minoriti dalam parlimen berbanding suara ahli parlimen yang bencikan perjuangan PAS seperti DAP.
“Namun, kalau semua 40 calon tu menang dan membentuk suara yang besar, pada kita itu lebih bermanfaat bagi membolehkan agenda perjuangan PAS terlaksana,” katanya.

5 comments:

 1. KERANA MULUT MAT DERIS INILAH PAS AKAN KALAH BESAR DLM PRU AKAN DATANG......KITA AKAN SAKSIKAN NANTI.....HEHEHE

  ReplyDelete
 2. Dari dulu parti cap bulan akan guna quran dan kisah nabi bagi menghalalkan kemungkaran mereka

  ReplyDelete
 3. Suara PAS kini dituturkan oleh manusia lidah bercabang ala-ala spesis bewok.

  ReplyDelete
 4. pas dan umno akan tumbang di kedah dan kelantan ..
  pemimpin pas akan dapat kerusi malas untuk tidur selamanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ha ha ha hang cakap deraih mcm ayam berkokok ha ha.Biasa la cakap orang yang tak berpijak di bumi nyata

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com