innity

pages

Thursday, May 25, 2017

NAZRI FITNAH: Atas nama Allah saya tak ambik satu sen duit 1MDB: Muhyiddin


KUALA LUMPUR, 28 Syaaban 1438H, Khamis – Bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan dakwaan yang dilempar Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Nazri Aziz yang menuduhnya menerima sebahagian besar dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).
Berucap dihadapan lebih 800 penyokong Bersatu dalam Jelajah Semarak Selamatkan Malaysia di sini malam tadi, beliau berkata, dakwaan Nazri terhadapnya dan Datuk Seri Shafie Apdal adalah fitnah semata-mata.
“Fitnah sefitnahnya. Wallahi (demi Allah) saya tak terima satu sen pun duit (1MDB) itu.
“Bukan masuk poket saya, yang kita bangkitkan adalah yang dimasukkan dalam akaun peribadi Najib RM2.6 bilion, bukan perdana menteri,” katanya.
Ahad lalu, Nazri yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO mengakui bahawa beliau adalah antara penerima dana derma RM2.6 bilion, tetapi mendakwa Muhyiddin dan Shafie juga penerima besar dana berkenaan.
Dakwaan itu turut dinafikan oleh Shafie Apdal kepada pemberita semalam serta menyifatkan tuduhan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan itu tidak masuk akal dan palsu.
Muhyiddin yang juga Presiden Bersatu berkata, dakwaan berkenaan jelas menunjukkan bahawa Nazri sudah kehabisan modal untuk menyerangnya dan juga Shafie.
“Dia (Nazri) nak tempis kiri kanan, tak boleh buat apa-apa. Memang dah ‘jammed’ dah,” katanya.
Mengulas krisis semasa hari ini, Muhyiddin berkata, kepimpinan Najib tidak lagi mendapat kepercayaan daripada rakyat ekoran mengetahui beliau adalah perdana menteri yang gagal kerana tidak amanah serta bertanggungjawab dan menjadi pencuri wang rakyat.
“Beliau tidak mengurus negara dengan baik, keadaan ekonomi negara tidak seperti mana yang kita tahu pada zaman lampau.
“Hari ini Najib menyebut soal pertumbuhan, apa maknanya? Pertumbuhan yang dikatakan sehingga 5 hingga 6 peratus, namun rakyat tidak terasa pertumbuhan itu.
“Ia bukan pertumbuhan sebaliknya pengagihan (distribution) kekayaan yang rakyat tidak rasa hari ini. Mana duit itu? Mana hasil negara?,” soalnya.
Katanya, Najib kononnya menubuhkan 1MDB untuk memperkaya negara dan menonjolkan syarikat pelaburan berkenaan sebagai tabung kekayaan Malaysia.
“Tetapi ia jelas terbukti ia adalah skim cepat kaya Najib Razak. Saya pernah menjadi menteri skim cepat kaya dan tangkap ramai orang (yang terlibat).
“Kalau saya jadi menteri lagi, saya akan tangkap Najib kerana buat skim itu dengan 1MDB. Yang cepat kaya bukan kita, tetapi dia,” katanya.
Muhyiddin berkata, beliau dan beberapa kepimpinan politik lain termasuk Dr Mahathir telah memberi jalan serta laluan supaya Najib menyerah diri dan berhenti sebagai perdana menteri.
“Keadaan sudah begitu kritikal, tetapi dia degil tetap mempertahankan bahawa beliau tidak bersalah,” katanya. - ismaweb

2 comments:

  1. Sebaik-baiknya TSMY kemukakan saman fitnah terhadap Nazri Aziz. Heret saja si botak itu ke mahkamah, minta dia dedahkan bukti yang membenarkan dakwaannya itu. Jika dia gagal, memang sahlah kenyataan yang dibuatnya itu adalah fitnah. Tunggu apa lagi ini kalilah!

    ReplyDelete
  2. Rasanya TSMY takkan berani saman fitnah Nazri... takkan berani !!! sebab takut jika di mahkamah kelak terbukti dakwaan Nazri adalah benar... tengok je kes TSMY kacau bini orang... isu itu lagi besar tapi TSMY tak berani pun nak ambil tindakan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com