innity

pages

Friday, May 12, 2017

[Miliki Kewarganegaraan Australia] ADUN DAP Pujut hilang kerusiPilihan raya kecil Pujut bakal diadakan tidak lama susulan wakil rakyat DAP, Ting Tiong Choon (DAP-Pujut) yang dilaporkan hilang kelayakan daripada menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri Sarawak.

See Hua Online melaporkan bahawa DUN Sarawak dalam pengundian 70-10 menyokong penyingkiran Ting, selepas di dakwa memiliki kewarganegaraan Australia.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan E-Dagang Sarawak, Datuk Seri Wong Soon Koh (BN - Bawang Assan) mengemukakan usul terhadapnya.

Beliau dilaporkan memetik Perkara 17 (1) (g) Perlembagaan Sarawak yang menyatakan bahawa mana-mana orang yang dengan sukarela memperoleh kewarganegaraan asing atau menikmati hak-hak kerakyatan asing akan hilang kelayakan sebagai seorang ADUN.

Wong mendakwa Ting memperoleh kewarganegaraan Australia pada 20 Januari 2010.

Beliau juga mendakwa bahawa Ting telah dua kali diisytiharkan muflis di Australia, dan mendakwa Ting tidak berkelayakan, tidak sesuai, dan tidak boleh dipercayai sebagai ADUN.

Calon BN Pujut yang tewas kepada Ting, Hii King Chiong sebelum ini memfailkan petisyen pilihan raya terhadap kemenangan DAP itu, tetapi Mahkamah Pilihan Raya menolak kes itu atas alasan teknikal tahun lalu.

Sementara itu, pada sidang akhbar yang disiarkan di laman Facebook DAP Sarawak, Ting berkata beliau melepaskan kerakyatan Australia selepas dirinya direkrut oleh Talent Corporation Malaysia (TalentCorp) untuk kembali ke Malaysia.

Beliau berkata proses untuk memulangkan kerakyatan Australia itu memakan masa selama setahun, dan selesai sebelum Pilihan Raya Negeri Sarawak, yang diadakan pada 7 Mei tahun lalu.

Ting menambah bahawa beliau tidak pernah hilang kerakyatan negara ini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com