innity

pages

Thursday, April 27, 2017

TS Muhyiddin: Persetujuan 1MDB bayar IPIC, Jelas Mereka AKUI SALAH, ada UNSUR PENIPUAN


KENYATAAN MEDIA
PARTI PRIBUMI BERSATU MALAYSIA

KEPUTUSAN PROSIDING TIMBANG TARA IPIC DENGAN 1MDB DAN KERAJAAN MALAYSIA (MOF Inc)

1. International Petroleum Investment Company (IPIC) milik Abu Dhabi melalui satu kenyataan mereka kepada Bursa Saham London telah mengesahkan mereka telah mencapai persetujuan dan menyelesaikan prosiding timbang taranya dengan 1MDB dan Kerajaan Malaysia(MOF Inc) di Mahkamah Arbitrasi Antarabangsa London.

2. Menurut persetujuan itu,

i. 1MDB akan membayar sejumlah AS1.2Bilion (RM5.28billion) pada dua peringkat iaitu pada bulan Julai dan Disember tahun ini. Di bawah syarat penyelesaian, IPIC akan menerima AS $ 602.7 juta (RM2.64 bilion) pada 31 Julai ini dan selebihnya AS602.7 juta(2.64bilion) pada 31 Disember akhir tahun ini.

ii. 1MDB dan Kementerian Kewangan juga berjanji kepada IPIC untuk membayar bagi semua faedah masa depan dan prinsipal di bawah dua bon yang dikeluarkan syarikat kumpulan 1MDB yang dijamin 1MDB dan IPIC. Bon pertama adalah AS$1.75 bilion (RM7.7bilion) pada kadar tetap 5.75 peratus yang dikeluarkan 1MDB Energy (Langat) Limited dan kedua sebanyak AS$1.75bilion (RM7.7bilion) pada kadar tetap sebanyak 5.99 peratus yang dikeluarkan oleh 1MDB Energy Limited. Kedua-dua bon hanya akan matang pada 2022.

3. Persetujuan 1MDB untuk membuat bayaran kepada IPIC jelas menunjukkan bahawa syarikat itu mengaku telah membuat bayaran yang salah kepada satu syarikat yang tiada kaitan langsung dengan IPIC.

4. Persetujuan arbitrasi yang dicapai di antara 1MDB dan IPIC ini juga jelas menunjukkan terdapat unsur-unsur penipuan apabila 1MDB telah membuat salah pembayaran kepada Aabar BVI. Bagaimanakah 1MDB telah tersalah bayar wang sebesar itu? Wang itu sepatutnya dibayar oleh 1MDB kepada anak syarikat IPIC – Aabar Investments PJS tetapi sebaliknya pembayaran dibuat kepada Aabar BVI, sebuah syarikat palsu yang mempunyai nama yang hampir sama atau mirip dengan anak syarikat IPIC.

5. Sebelum ini, pertikaian timbul di antara 1MDB dan IPIC apabila IPIC menyatakan 1MDB tidak pernah membuat apa-apa pembayaran kepada IPIC sebagaimana yang didakwa oleh 1MDB. Inilah yang telah menyebabkan IPIC dan Aabar Investments PJS meneruskan tuntutannya selepas beberapa kali mengeluarkan kenyataan 1MDB telah memungkiri komitmen mereka kepada IPIC. Abu Dhabi telah berulang kali berkata, IPIC atau anak syarikatnya itu tidak pernah menerima sebarang pembayaran atau deposit dari 1MDB walaupun 1MDB bertegas menyatakan bahawa Aabar BVI adalah anak syarikat Kumpulan IPIC.

6. Mengapakah pembayaran sebesar ini dibuat kepada sebuah syarikat yang palsu? Mengapakah tidak ada satu pun tindakan diambil kepada mana-mana pihak yang bertanggungjawab yang telah membuat pembayaran yang salah ini? Atau adakah dari awal lagi pembayaran kepada syarikat Aabar yang palsu ini telah dirancang?

7. Persoalannya, dari manakah sumber kewangan yang akan diperolehi oleh 1MDB dan MOF Inc untuk membayar sebanyak RM26.5 bilion kepada IPIC? Jika ianya menerusi penjualan sebuah unit pelaburan 1MDB bernama Brazen Sky Ltd, siapakah yang membeli unit pelaburan tersebut dan berapakah nilainya? Benarkah unit pelaburan ini wujud?

8. Mengapakah Perdana Menteri dan Menteri Kewangan tidak berminat langsung untuk menuntut semula wang yang telah dibayar kepada syarikat Aabar yang palsu itu?

9. Perjanjian IPIC adalah dengan 1MDB dan Kerajaan Malaysia melalui MOF Inc. Ini bermakna jika 1MDB tidak mampu untuk membuat pembayaran, maka Kerajaan Malaysia terpaksa menanggung kesemua bayaran kepada IPIC.

10. Walaupun Kerajaan Malaysia di dalam satu kenyataan mengatakan gembira IPIC dan 1MDB telah dapat menyelesaikan perbezaan mereka secara baik namun perlu diingatkan di sini rakyat Malaysia lah yang akan menanggung beban berganda apabila pembayaran kepada IPIC dibuat sebanyak dua kali, bayaran pertama yang dibuat kepada Aabar BVI yang telah hilang dan lenyap dan kini, bayaran kedua yang akan dilaksanakan dengan termeterinya perjanjian timbang tara ini.

11. Akhirnya, rakyat, melalui hasil kutipan cukai yang akan dikenakan ke atas mereka bagi meningkatkan pendapatan kerajaan akan terus menanggung masalah kewangan 1MDB.

Sekian. Terima kasih.

BERSATU BERAMANAH BERMARUAH

TAN SRI DATO’ HJ MUHYIDDIN BIN HJ MOHD YASSIN
PRESIDEN 

PARTI PRIBUMI BERSATU MALAYSIA
26 APRIL 2017

5 comments:

 1. Pembohongan najib dan mereka bersekongkol telah membelit mereka sendiri......

  Tunggu saat dan ketika mereka tak boleh bernafas sebab lilitan dileher terlalu ketat..

  Masa itu barulah pemimpin umno yang telah didedak akan menyesal

  Masa itu barulah agamawan yang telah di beri pangkat dn kuasa berkata....kami tak sangka

  Masa itulah segala NGO yang telah disumbat dedak berkata.....sungguh tak sangka kita ditipu

  Masa itu rakyat yang mengundi kerajaan kleptocratic dan munafiq menyesal NAMUN NASI SUDAH JADI BUBUR. AIRMATA BERDARAH TAK BERGUNA. ANAK CUCU CICIT KITA AKAN MENYUMPAH IBUBAPA DAN NENEK MOYANG KERANA TIDAK BERTiNDAK SEMASA DIBERI PERINGATAN. MEREKA YANG KITA WARISI NEGARA YANG DAH HANCUR TERPAKSA MENANGGUNGNYA. Jangan ingat ulama nak peringat lagi kerana rakyat tak perlu ulama lagi, jangan ingat pemimpin lama timbul untuk memimpin kerana rakyat tak peru pemimpin lagi....lupalah sinar islam, forum perdana......melayu muslim akan terus mencaari hidup mengikut alquran...tak perlu menteri agama, ulama, majlis fatwa, agamawan hanya pandqai cakap tak serupa bikin....

  SELAMATKANLAH MALAYSIA

  ReplyDelete
 2. http://ruai.randausarawak.net/2017/04/penyelesaian-ipic-1mdb-april-2017-apa.html?m=1

  ReplyDelete
 3. Kena desak gov Dan PM siasat kemana Wang salah bayar pergi.itu duit rakyat.

  ReplyDelete
 4. Apa yang boleh dibuat kesimpulan....tidak ada seorang pun rakyat Malaysia pada hari ini yang betul2 berani dan bersepakat untuk bertindak.Cuma yang dok ada tu cakap je berdentum2 tapi bila sampai saat untuk sepatutnya untuk bertindak semuanya boleh buat2 tak tahu.

  Hanya yang jadi mangsa adalah Tun Mahathir,ramai yang datang kepada beliau konon mengadu ,tetapi setelah beliau bertindak tak sekor pun menyokong...sebaliknya beliau dihina sedemikian rupa!!...inilah orang MELAYU ,bangsa yang sangat bodoh pada hari ini dan selamanya....

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com