pages

Thursday, April 6, 2017

RUU355: TS Muhyiddin: Seperti DIPERMAINKAN, Kemuka Usul TAPI Tidak BahasUsul persendirian dibawa Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Marang) untuk meminda Akta 355 - atau Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 akhirnya dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini.

Ia menjadi perhatian ramai kerana ada sesetengah pihak - termasuk parti komponen BN - menentang cadangan berkenaan. Umno pula pernah mengumumkan bahawa kerajaan akan mengambil alih usul berkenaan.

Bagaimanapun, mesyuarat Dewan Tertinggi BN pada 29 Mac lalu memutuskan rang undang-undang itu tidak diambil alih oleh kerajaan dan menyerahkannya kepada Speaker Dewan Rakyat menentukan kedudukan usul berkenaan.

Tengah hari tadi usul itu dibawa oleh Abdul Hadi dan disokong oleh Datuk Takiyuddin Hassan (PAS-Kota Bharu). Bagaimanapun, selepas ucapan menyokong usul itu ditamatkan petang tadi, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menangguhkan sidang Dewan Rakyat sebelum usul Abdul Hadi itu dibahaskan.

Berikut adalah komen beberapa anggota parlimen mengenai usul tersebut:

TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN (BERSATU-Pagoh)
Wakil rakyat tertanya-tanya apa yang terjadi (selepas sidang ditangguhkan). Sebaik mungkin, apabila (usul) dibentangkan - walaupun ada pihak kata tak payah - berilah ruang kepada ahli-ahli parlimen (berbahas). Manalah tahu kalau saya nak sokong, atau ramai lagi hendak sokong, atau tidak sokong

Sekarang ini seolah-olah kita dipermainkan. Saya tak tahu apa perasaan PAS. Dia boleh bentang, boleh sokong tapi tak ada keputusan.

Pada saya ini adalah mungkin perkara yang tak pernah berlaku, namun tentulah rakyat mahukan jawapan sebenar. Adakah ini akan diluluskan atau sebaliknya kerana penjelasan telah dibuat oleh ahli parlimen Marang tadi menyatakan terperinci, dan saya fikir beliau dapat bentang dengan baik walau ada pihak mungkin persoal kandungan, cadangan, tambah hukuman dan sebagainya

Apabila tak beri ruang kepada ahli parlimen pembangkang, malah yang lain-lain untuk suarakan pandangan, pada saya ini menyekat kebebasan.

Saya tidak persoal kuasa speaker. Memang beliau kata ada hak buat keputusan. Namun speaker kena pertimbangkan, dalam sistem demokrasi berparlimen, kita di dalam dewan harus diberikan peluang supaya rakyat tahu kita mengupas, kaji secara mendalam apakah RUU ini supaya tak ada pihak yang menyalah tafsir.

6 comments:

 1. Ditangguh kan maksudnya akan dibahaskan di sesi akan datang..kenapa lps keluar umno ko jd makin bodoh wahai muhyiddin...nak hain support non muslim pun jgn la sampai isu yg mcm ni ko nak berlakon..phuii..

  ReplyDelete
  Replies
  1. kau la yg otak sempit..bila lg parlimen akan bersidang? lepas PAU 14? UMO akan guna kan point ni la yg diaorg kononya sokong ruu355 dan kononnya membela islam dlm kempen pilihanraya nnti..nak gain support org Melayu..bila dah lepas PU, ada kemungkinan diaorg akan ignore ja RUU ni..phuiii

   Delete
 2. Hoi ko ni bebal bin bongkak x nmpak ker kaki kelentong umjo n pas sdg mainkn pranan... ko ni dlahiran bodo n bngung jgn2 ko ni dilahirkn dri sumber yng bngong..

  ReplyDelete
 3. Hoi ko ni bebal bin bongkak x nmpak ker kaki kelentong umjo n pas sdg mainkn pranan... ko ni dlahiran bodo n bngung jgn2 ko ni dilahirkn dri sumber yng bngong..

  ReplyDelete
 4. Pekara baik harus disokong... jika anuar korek dgn jari jubur saiful yang joloknya butuh si anuar?? Si tua kutty layak tala punggung. Bersuara pekara RUU bukan kesalahan jenayah... jolok bontot salah wajib kita jauhi golongan2 gay lesbian seks songsang?

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com