pages

Saturday, April 8, 2017

Rafizi kepada PAS, dana 1MDB alir ke tokoh yang rapat dengan pimpinan PAS, RUU355 hanya Strategi Najib


SPRM SUDAH ADA KERTAS SIASATAN PEMINDAHAN WANG DARI AKAUN PERIBADI DATO’ SERI NAJIB

Saya sedia maklum jawapan rasmi Setiausaha Agung PAS, YB Datuk Takiyuddin Hassan kepada kenyataan saya mengenai dana berkaitan 1MDB yang dipindahkan dan sampai kepada seorang tokoh yang rapat dengan pimpinan PAS sekarang. Beliau menyeru supaya saya menyerahkan bukti yang saya ada kepada SPRM supaya SPRM boleh segera menyiasat.

Saya ingin memaklumkan kepada rakyat bahawa SPRM sudah pun menyiasat aliran dana dari akaun-akaun yang disiasat berhubung dana 1MDB yang dipindahkan ke akaun peribadi Dato’ Seri Najib Tun Razak. Dari siasatan itu, satu aliran dikesan sampai kepada tokoh yang rapat dengan pimpinan PAS itu.

Oleh itu, tidak timbul soal segera menyerahkan bukti kepada SPRM seperti yang dinyatakan oleh Datuk Takiyuddin itu. Namun, saya akan mendedahkan nama tokoh tersebut dalam masa beberapa minggu ini dan selepas itu, saya akan membuat laporan SPRM supaya SPRM dapat merujuk kembali kepada kertas siasatannya sendiri.

Setelah saya menamakan tokoh tersebut, ia akan menjadi ujian besar kepada UMNO dan PAS seperti berikut:

1. Pimpinan UMNO akan bergelut sekali lagi dengan isu campur tangan dalam pentadbiran keadilan negara sekiranya Peguam Negara sekali lagi menutup kes walaupun kertas siasatan telah selesai dan bukti telah dikumpul oleh SPRM;

2. Pimpinan PAS di segenap peringkat perlu menyemak sama ada mereka pernah sekali-kali menerima bantuan kewangan, derma, infaq atau dana (dalam apa jua bentuk dan bagi apa jua tujuan) dari tokoh yang saya namakan itu kerana ada kemungkinan besar ia dana dari wang rakyat yang dibelanjakan melalui 1MDB. Sebagai sebuah parti yang mengaku mengangkat Islam, setiap pemimpin PAS perlu lebih teliti dari semua parti lain mengenai asal usul sumber kewangan mereka untuk mengelakkan sumber yang disifatkan syubhah (diragui).

Saya pada mulanya tidak berniat untuk membawa isu ini tetapi episod di Parlimen semalam mengesahkan bagaimana isu penambahbaikan mahkamah syariah telah dimainkan lebih dari setahun demi memberi ruang bernafas kepada Dato’ Seri Najib Tun Razak.

Setelah ditangguhkan 3 kali, jelas bahawa isu yang dibawa oleh PAS melalui rang undang-undang persendirian untuk meminda Akta 355 (RUU355) akan terus dijadikan umpan oleh Dato’ Seri Najib Tun Razak. 

Sementara saya bersedia untuk berbahas sepenuhnya dan memberikan pandangan bagaimana cara terbaik menambahbaik mahkamah syariah, persetujuan di luar dewan di antara Dato’ Seri Najib dan PAS (seperti yang disahkan oleh Dato’ Seri S Subramaniam, presiden MIC bahawa keputusan itu telah dipersetujui lebih awal di Majlis Tertinggi Barisan Nasional) menunjukkan Dato’ Seri Najib tidak berniat pun untuk menambahbaik mahkamah syariah.

Isu RUU355 telah dijadikan umpan untuk memastikan PAS kekal berkecuali sebagai blok ketiga dan tidak bersuara dalam isu-isu penting seperti 1MDB. Jika Parlimen bersidang untuk Belanjawan 2018 dalam bulan Oktober, saya yakin PAS sekali lagi akan berkecuali semasa pengundian belanjawan kerana bimbang akan menjejaskan persefahamannya dengan Dato’ Seri Najib yang berkisar mengenai RUU355.

Oleh itu, selagi polemik isu RUU355 ini tidak diselesaikan, selagi itulah kelebihan berada di tangan Dato’ Seri Najib untuk bermuslihat politik dari semasa ke semasa dengan menggunakan PAS.

Setelah saya bersangka baik lebih setahun dan berharap agar RUU355 ini dapat dibahaskan sama seperti semua rang undang-undang yang lain, saya yakin segala yang berlaku di Parlimen, bila diambil kira pula soal dana 1MDB yang mengalir ke tokoh yang rapat dengan pimpinan PAS, mewajarkan saya memutuskan bahawa PAS akan terus “dipegang” Dato’ Seri Najib selagi isu RUU355 ini dibenarkan berpanjangan.

Oleh sebab itulah, saya berpandangan adalah menjadi tanggungjawab saya berdepan terus dengan PAS dan UMNO sekaligus mengenai kedua-dua isu ini supaya rakyat boleh kembali kepada isu yang paling penting iaitu kebajikan rakyat yang terlalu terbeban dengan pelbagai kenaikan harga barang, peluang pekerjaan yang sempit dan gaji yang berkurangan.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN

6 comments:

 1. Sudah terbukti, jelas Dan nyata bahawasanya hj hadi dan pemimpin PAS memang menerima Wang Dari najib.

  Rakyat sedar perjuangan parti PAS hari ini hanyalah untuk segelintir pemimpin mereka sahaja.

  Setiap transaksi perbankan sudah pasti Ada bukti Dan siapa penerimanya.

  Adakah pemikiran rakyat boleh di remote control? Seperti Korea utara? Adakah Najib fikir semua rakyat boleh disumbat cash is king?

  Diatas tahta mereka,

  Pemimpin2 umno bn Dan Pas hidup bermewah mewah....

  Sementara golongan bawahan pula,

  Rakyat marhaen berjuang mencari sesuap makanan untuk diletakkan diatas meja.

  Janganlah, sudah2lah rakyat diperbodohkan...

  Undi parti pembangkang pada PRU akan datang!

  Tangkap Dan sumbatlah pemimpin yg korup, menyamun wang rakyat ini!

  ReplyDelete
 2. Jika tidak dihebahkan, rakyat tidak mengetahui perbuatan terkutuk mereka ini.

  Terimakasih rafizi.

  ReplyDelete
 3. Bijan 4k, mana mau lari?

  Bijan beri 100 juta, Pas terima 90 juta sahaja, lagi 10 juta pergi mana?

  Patutlah hj hadi lain macam kelakuan nya, RUU yg dibentangkan sekadar wayang kulit sahaja, sekadar untuk menyedapkan hati ahli2 PAS yg berterusan dilembukan.

  Islam dilacurkan oleh pemimpin PAS, amat menyedihkan!

  ReplyDelete
 4. Hmmmm...

  Najib songlap Dan klepet billion2, pastu beri hanya 90 juta kepada hj hadi.?

  Zalim bijan neh...Hj hadi nampak juta ringgit (Blum lagi usd) terus gelap hati, kepala berpinar berpusing nampak bintang, bulan dah tenggelam, parti PAS kena lelong murah.

  Rakyat terus diperbodohkan.

  ReplyDelete
 5. Kalau individu PAS ini tak pernah terima duit 1MDB dari najib, dari dulu lagi SR dan Husam dah kena saman. LOD di hantar peguam uk kepada SR bukan saman....mainan orang yang guilty. Husam belum lagi disaman bukti mainan orang yang presumed guilty unless proven to the contrary.

  Now Rafizi dah cakap juga, lagi tak nak saman. Hanya takiyuddin mahu rafizi lapur kepada SPRM. Namun setelah rafizi respon, semua orang PAS dan umno senyap,....signs of people working in cahoot and presumed guilty. Allah maha mengetahui

  ReplyDelete
 6. 90 Juta yitu sudaa di INFuck, Janji ada vunyi Ereb ereb itu, vule kira suci leh.
  Ente jaga jaga jangan bangkan, takut nnt tavule firgi surgaaa. Hallel.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com