pages

Monday, April 10, 2017

Peguam: 1MDB jadi SUSPEk Siasatan Jenayah Gubahan Wang Haram di negera Asing

Siri : 809
1MDB JADI SUBJEK SIASATAN JENAYAH GUBAHAN WANG HARAM DI PELBAGAI NEGARA ASING !!!
NAMUN, IRWAN SERIGAR, PENGERUSI 1MDB JADI "PEKAK" DAN "BISU" UNTUKJAWAB KENYATAAN PEGUAM NEGARA SWITZERLAND !!!
Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin,
AsSalaamualaikum dan Salaam Sejahtera :
1. Pada 05.04.2017, melalui Siri : 801, saya telah memberi pandangan berkaitan Laporan Agensi Berita Antarabangsa yang ulung, REUTERS bertarikh 05.04.2017 (seperti yang dilaporkan oleh usnews.com), yang telah memetik kenyataan Peguam Negara Switzerland, MICHAEL LAUBER, berhubung perkembangan siasatan di Switzerland berhubung jenayah gubahan wang haram melibatkan agensi-agensi kebangsaan Switzerland berkaitan penyelewengan dana 1MDB, sebagai berkata :
" ... the probe was making progress based on money-laundering reports, bank documents and work with Singapore and other countries.", dan
"It would have been very desirable from our perspective if Malaysia had cooperated ... "
2. Sekali lagi, dengan jelas Agensi Laporan Antarabangsa mengesahkan :
(a) bahawa ada keterangan yang diperolehi melalui siasatan jenayah di luar negara yang membuktikan dana 1MDB telah diselewengkan, dan sekiranya tidak, masakan siasatan di sana menjurus kepada jenayah gubahan wang haram yang berasal dari 1MDB !!, dan
(b) pengakuan Peguam Negara Switzerland bahawa "Peguam Negara Malaysia" APANDI ALI telah enggan memberikan kerjasama kepada pihak siasatan Switzerland untuk membantu siasatan mereka !!
3. Namun, apabila IRWAN SIREGAR, kini Pengerusi 1MDB, dan Ketua Setiausaha Perbendaraan ditanya pemberita untuk komen kenyataan Peguam Negara Switzerland, MICHAEL LAUBER itu, IRWAN SERIGAR memainkan watak "PEKAK" dan "BISU", dan sekadar menjawab "OUT OF MY CONTEXT" !!!
(Screenshot Laporan MALAYSIAKINI 07.04.2017 bertajuk "Irwan enggan ulas kenyataan AG Swiss mengenai 1MDB" : Gambar Ruang Kiri)
(Link Laporan MALAYSIAKINI 07.04.2017 :http://www.malaysiakini.com/news/378386)
4. PERSOALANnya :
(a) Adakah Rakyat Malaysia yang prihatin, boleh terima JAWABAN YANG TIDAK BERUPA JAWABAN ini daripada IRWAN SERIGAR seorang yang dikatakan PENGERUSI 1MDB kini, yang juga sebenarnya merupakan KETUA SETIAUSAHA PERBENDAHARAAN ?? !!!
(b) Bolehkah Rakyat Malaysia yang prihatin, TERIMA BULAT-BULAT kesemua kenyataan Kerajaan NAJIB RAZAK berkaitan "semua kononnya adalah baik dan teratur berkaitan 1MDB", sedangkan PENGERUSI 1MDB kini, yang juga sebenarnya merupakan KETUA SETIAUSAHA PERBENDAHARAAN, iaitu IRWAN SERIGAR memainkan watak "PEKAK" dan "BISU" bila ditanya tentang komen Peguam Negara Switzerland, MICHAEL LAUBER itu ?? !!!
(c) Adakah tahap kebolehan tadbir-urus dan kebolehan untuk buat kenyataan di kalangan PENJAWAT AWAM TERTINGGI seperti IRWAN SERIGAR, sudah sampai ke tahap rendah dari "TADIKA", sehinggakan bukan sahaja IRWAN SERIGAR tidak dapat menjawab soalan ringkas dan mudah itu, malah IRWAN SERIGAR terus cuba mengelak dari mendengar soalan itu ?? !!!
Sila lihat Video KINITV 07.04.2017 (Ruang Bawah Kanan), dan nilaikan sendiri !!!
5. HAKIKAT SEBENAR : Kerajaan NAJIB RAZAK secara berterusan, di dalam negara, cuma sajikan maklumat yang TERPESONG untuk menyelewengkan fakta sebenar tentang JENAYAH FROD dan GUBAHAN WANG HARAM berkaitan SKANDAL 1MDB, namun tidak berani menjawab mahupun bersemuka berhubung SKANDAL 1MDB itu, dengan mana-mana pihak luar !!!
BERANI KERANA BENAR !!!!
DEMI AGAMA DAN NEGARA TERCINTA !!!!
oleh: Haniff Khatri 

1 comment:

  1. Sudah ku kata berulang kali , kerajaan BN ni dah bertukar kepada kerajaan Bohongan Najib .

    Wawasan 2020 yang sepatutnya melakarkan tranformasi menjadi Negara maju telah memberi impak sebaliknya .... Negara sedang menuju ke taraf miskin dan seluroh dunia melihat Malaysia sebagai Negara keparat .

    Segala dalil dalil yang di beri olih Najib serta pencacai dia sudah tak bolih di dengar dan diguna pakai . TN 50 unjuran Najib tak lebih kepada Temberang najib saja .

    On the sidetrack . Saya yakin Najib dan gerombolan telah pun menamatkan lawatan ke India . This working visit , if the public take notice ,lack the fanfare compared to the China one. The only reason yang Nampak ialah lawatan ini coincide with the Swiss AG report release . So , lidah Najib jadi terkedu , mulut jadi bisu dan otak jadi buntu .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com