innity

pages

Thursday, April 6, 2017

PAS juga terkejut Pandikar tangguh sidang
Usul persendirian dibawa Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Marang) untuk meminda Akta 355 - atau Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 akhirnya dibentangkan di Dewan Rakyat hari ini.

Ia menjadi perhatian ramai kerana ada sesetengah pihak - termasuk parti komponen BN - menentang cadangan berkenaan. Umno pula pernah mengumumkan bahawa kerajaan akan mengambil alih usul berkenaan.

Bagaimanapun, mesyuarat Dewan Tertinggi BN pada 29 Mac lalu memutuskan rang undang-undang itu tidak diambil alih oleh kerajaan dan menyerahkannya kepada Speaker Dewan Rakyat menentukan kedudukan usul berkenaan.

Tengah hari tadi usul itu dibawa oleh Abdul Hadi dan disokong oleh Datuk Takiyuddin Hassan (PAS-Kota Bharu). Bagaimanapun, selepas ucapan menyokong usul itu ditamatkan petang tadi, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menangguhkan sidang Dewan Rakyat sebelum usul Abdul Hadi itu dibahaskan.

Berikut adalah komen beberapa anggota parlimen mengenai usul tersebut:

NIK ABDUH NIK ABDUL AZIZ (PAS-Pasir Mas)
Saya rasa cukup puas hati anggota parlimen sama ada pembangkang atau kerajaan telah mengambil bahagian mohon penjelasan.

Walaupun keputusan speaker untuk menangguhkan sidang mengejutkan semua, tetapi keputusan itu dibuat dengan guna kuasa dia.

Kami dari PAS telah sediakan dua tiga orang orang pembahas yang sudah bersedia berbahas. Saya harap perbahasan seterusnya pada sidang akan datang ada masa yang banyak diberikan.

Walaupun BN tak bawa (usul berkenaan), tetapi Umno akan terus sokong. Saya ucap taniah, saya rasa bukan hanya PAS atau Umno, bahkan semua anggota parlimen Muslim patut sokong pindaan ini.

Penjelasan disampaikan Kota Bharu tadi, saya rasa cukup meyakinkan semua MP.

TAKIYUDDIN HASSAN (PAS-Kota Bharu)
PAS tidak tahu (sidang akan ditangguhkan). Kita sudah ada pembahas. Kita pun terkejut juga, sepatut ada masa lagi.

Terpulang kepada masyarakat (untuk buat penilaian). Saya buat ikut bahagian saya, berdasarkan pengetahuan saya, penyelidikan saya untuk terangkan kepada rakyat.

Hari ini kalangan anggota parlimen, kita telah tunjuk kematangan baik untuk mendengar isu ini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com