pages

Tuesday, April 11, 2017

Kartun monyet: KDN beri surat tunjuk sebab kepada Nanyang Siang Pau


PUTRAJAYA, 14 Rejab 1438H, Selasa – Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini mengeluarkan surat tunjuk sebab kepada akhbar Nanyang Siang Pau berhubung karikatur yang menghina Presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.
Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Alwi Ibrahim berkata, akhbar itu diberi tempoh tiga hari untuk menjawab surat tunjuk sebab yang dikeluarkan. 
“Satu surat tunjuk sebab bertarikh hari ini telah dikeluarkan kepada akhbar harian berkenaan di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (AMCP) 1984.
“Tindakan selanjutnya akan diambil berdasarkan peraturan serta prosedur yang ditetapkan,” katanya.
Menerusi muka surat B2 akbar itu menyiarkan karikatur bertajuk “Akta Monyet”, yang menunjukkan seekor monyet bersongkok dan dilabelkan sebagai “speaker” manakala seekor lagi memakai serban dan dinamakan sebagai “Hadi Awang” bertenggek di pokok “Akta 355”.
Sehubungan itu Alwi berkata, pihaknya turut memanggil ketua pengarang akhbar harian Nanyang Siang Pau Sdn Bhd berhubung isu ini. 
Jelas beliau, tindakan Nanyang Siang Pau itu mungkin memudaratkan ketenteraman awam, kerana menggalakkan perasaan niat jahat, perseteruan, permusuhan, kebencian dan prasangka buruk terhadap orang atau kaum lain.
“Ia juga secara tidak langsung seolah-olah mempersendakan Parlimen dan agama Islam kerana Rang Undang-undang (RUU) 355 yang digambarkan dalam karikatur itu adalah berkait dengan hal ehwal agama Islam,” katanya. 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com