innity

pages

Sunday, April 9, 2017

Dato' Mahfuz: masukkan Mi Segera, Mi, Laksa Kering dlm senarai KENA GST pd 4/4/2017, BN makin Zalim


*KERAJAAN BN DAH NAK BANGKRAP: MI SEGERA,MI DAN LAKSA KERING KENA GST*.

1. Perlaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) menzalimi rakyat berpendapatan rendah dan sederhana kerana banyak makanan biasa rakyat yang dikenakan cukai itu.

Pembentangan penyususunan semula perlepasan dan pengenaan cukai GST pada 4 Apr 2017 oleh Menteri Kewangan Malaysia dengan *memasukan pengenaan GST ke atas mi segera,mi dan laksa kering*,manakala dalam masa yang sama mi kolok tidak dikenakan GST adalah amat mengejutkan. (mee kolok makanan orang Sarawak)


2. Saya bersetuju mee kolok tidak dikenakan GST kerana itu makanan orang kebanyakan dan bawahan.Persoalannya kenapa mi segera,mi dan laksa kering dikenakan GST,sedangkan *ia adalah makanan orang kebanyakan dan orang susah.Dalam kalangan pelajar-pelajar universiti dari kalangan keluarga berpendapatan rendah,untuk membeli makanan lain memerlukan perbelanjaan besar manakala mi segera yang jauh lebih rendah harga menjadi pilihan untuk mengalas perut*.

Begitu juga golongan pekerja bawahan yang berada dibandar besar tatkala tiba *pertengahan bulan inilah makanan mereka*.

Menurut laporan *Persatuan Mi Segera Dunia (WINA) yang berpangkalan di Jepun*,permintaan mi segera di Malaysia adalah sebanyak *1.30 bilion peket pada 2012, 1.35 bilion (2013) 1.34 bilion peket (2014) dan 1.36 bilion peket (2015) atau 3.73 juta peket sehari*.

3. Begitu juga bagi *peniaga makanan sudah pasti akan menaikan harga mi segera serta mi dan laksa yang mengguna mi dan laksa kering yang dijual di warung atau restoran mereka.Tidak terlepas bagi *suri rumah yang nak memasak laksa dan mihun goreng di rumah untuk hidangan keluarga terpaksa menanggung peningkatan kos perbelanjaan bulanan*.

4. *_Saya membantah dalam penghujahan saya semasa perbahasan kerana ini merupa suatu kezaliman dan pederaan keatas orang miskin_* yang dalam kesusahan, tiba-tiba makanan orang miskin dikenakan GST.

Ketidakadilan GST terserlah apabila *rakyat yang berpendapatan rendah diluar lingkungan pendapatan menjadi mangsa untuk membayar cukai itu*.

Perlaksanaan GST sebanyak 6 peratus ini yang menekan rakyat memberi *isyarat UmnoBN akan terkubur dalam pilihanraya akan datang* serta menampakan kerajaan *UmnoBN begitu bermasalah dalam pengurusan kewangan negara dengan memerah wang orang miskin melalui pengenaan GST keatas makanan orang miskin*.

Suatu kecelekaan bagi rakyat Malaysia kerana jika *mahu selamatkan negara dari bangkrap terpaksa membayar GST keatas mi segera*.


*DATO Hj Mahfuz Hj Omar*
Ahli Parlimen Pokok Sena
10.00 pagi Dewan Parlimen
5 Apr 2017/8 Rejab 1438H

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com