innity

pages

Friday, March 3, 2017

Tun M: Hanya Pemandu CERDIK buat Pusingan U bila Sesuatu Buruk di hadapan


Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menggunakan analogi pemanduan di jalan raya berhubung tindakan 'pusingan U' beliau kini yang menyebelahi pakatan pembangkang.

Menerusi catatan terbaharu diblognya, Mahathir berkata 'hanya pemandu yang tidak cerdik terus memandu tanpa membuat apa-apa takla melihat ada sesuatu yang buruk terjadi di laluan hadapan'.

"Ya, saya membuat pusingan U. Hanya pemandu bodoh akan terus memandu apabila terlihat jalan raya telah diletupkan dan tidak lagi boleh dilalui.

"Untuk menyokong Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak akan menjadikan saya pengkhianat kepada negara. Oleh itu, saya buat pusingan U," katanya yang dipetik diblog chedet.com.

Dalam pada itu, dalam catatannya itu juga, Mahathir turut menyenaraikan laporan salah laku Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung skandal yang terpalit dengan beliau.

“MAHATHIR RUNNING DOWN NATION”

1. The aide to the Prime Minister says I have run down the nation with my claim that Malaysia has become one of the 10 most corrupt countries in the world.
2. Am I the only person to say this.
3. Let us list the reports on corruption in Malaysia.
Dec 16, 2014
Washington Dec. 16
Malaysia in top 10 most corrupt developing country
Dec 8, 2015
Country Rankings (Biggest exporters of illicit capital over Decade China, Russia, Mexico, India, Malaysia)
Jan 27, 2016
Transparency International Malaysia today rapped Prime Minister Najib Abdul Razak for not seriously tackling corruption following the 1MDB and RM2.6 billion donation affairs which drags Malaysia down four notches in the latest world Corruption Perception Index (CPI) ranking.
Sept 2, 2015
Speech by Jose Ugaz, Putrajaya, Malaysia
“No one can be in Malaysia and not be aware of the corruption allegations of recent months and how damaging they are to the country”
Sept 4, 2015 – The Guardian U.K.
Scandal-list Malaysia PM Najib drops speech at anti- corruption conference.
The summit was agreed to be hosted just outside Kuala Lumpur before reports emerged that $700m (£456) linked to the debt – laden fund 1 Malaysia Development Bhd (1MDB) had allegedly entered Najib Razak’s personal accounts.
Sept 2, 2015 – (Channelnewsasia.com)
TITLE: Malaysia PM urged to come clean on scandal at anti- graft meeting
Feb 28, 2017 –
Malaysia Corruption Rank.
No 60 of 175 countries in 2011
No 23 in 1995
No 1 Denmark
No 175 Somalia
Mar 18, 2016 – (Wall Street Journal, CNBC, Australian National University)
1. Brazil
2. Malaysia
In 2009, Malaysia Prime Minister Najib Razak established a sovereign wealth fund called 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) to help the country attract foreign investment and boost its economy. Long story short, by 2015, 1MDB owed investors $11 billion. As investigations of the state fund got underway, it was revealed that $681 million dollars had been deposited into Najib’s personal account. The Prime Minister copped to the money transfer, but claimed it was a gift from Saudi royal family, about $620 millions of which he says he has returned. Two weeks ago, the 1MDB investigation uncovered that the total routed into Najib’s personal account was actually about $1 billion.
Malaysia is a de facto one-party country. All the country’s six post-independence prime ministers have come from the United Malays National Organisation (UMNO). That is why Najib owes his position to his party, not to the Malaysian people – good news for a man currently polling at 23 percent, the lowest ever for a Malaysian head of Government. He has spent the last half-decade strengthening his position within UMNO, and the past year since the 1MDB scandal broke purging his party of potential adversaries. This past summer, Najib fired his attorney-general, who had been leading the 1MDB investigation. Malaysia exemplifies how corruption drives man tall short in countries with a single party and weak governing institutions.
Mar 18, 2016 
Malaysia on Times Magazine list of corruption scandals.
Malaysia has made an appearance in the influential Time magazine again, this time with the dubious distinction of being among a list of five countries whose corruption scandals are being highlighted.
Mar 24, 2016 – Times
Malaysia Rated as 2nd Most Corrupt Country IN THE WORLD
4. These are some of the reports on corruption in Malaysia. There are scores of similar reports in the media all over the world. The US Dep. of Justice reported on money stolen from 1MDB being laundered through purchases of properties and paintings and financing film production.
5. But in Malaysia the main stream media have never reported on 1MDB scandal after The Edge was forced to stop publication following a series of reports by it.
6. The PM’s aide will not know about these reports as Najib’s supporters only read the local papers which are not allowed to publish anything exposing Najib’s misdeeds. The aide knows about what I said regarding Malaysia’s corruption probably through my blog and reports in the alternative media.
7. Yes, I am working with the opposition parties to topple Najib. Only idiots or corrupt people would still support Najib and ignore the condemnation of him for money laundering by the rest of the world.
8. Yes, I did a U-turn. Only a stupid driver would drive straight on when seeing the road ahead has been blown up and is no longer passable. To support Najib who has been accused of stealing billions of Ringgit, and a dumb corrupt UMNO would make me a traitor to my country. Hence the U-turn.
9. The aide must have eaten a lot of bran in his mouth to make his stupid statement that I was running down the nation. The whole world has run down this nation.
8. A country that was once labelled an Asian Tiger is now labelled as the second most corrupt country in the world. That is the achievement of Najib as Prime Minister of Malaysia. And that achievement is due to Ministers and other BN leaders corruptly supporting him.

13 comments:

  1. Exactly...

    Secara terang2 tun m cakap pencacai2 najip memang bangang..kah kah kah

    ReplyDelete
  2. beliau nak cover diri kenapa buat u-turn la tu. maka keluarlah statement pemandu cerdik sahaja yang buat u-turn. sebenarnya cerdik ke tersepit? itu kena dijelaskan oleh beliau. saya tidak berprasangka buruk kepada beliau tetapi nak beliau jawab dengan jujur sahaja dan bukan kerana nak cover kesilapan lampau....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku heran org kecoh pasal Tun buat u turn.yg org songlap duit berbilion tu tada org nak question pulak? satu dunia persoalkan tp masih lg ramai buta tak nak percaya yg mmg betul ada masalah besar dlm 1mdb.kalau tak kenapa beberapa org kena dakwa kat singapura tu?kat Malaysia sorg pon tak kena..paling hairan, JL pon tak kena soal siasat..korang tak pelik? bukak la mata sikit.

      yg nak sibuk pasal tun buat apa. biar la dia.suka hati dia la nak buat apa..dia rakyat biasa ja.ramai org buat uturn.dulu masuk semangat 46 n geng dgn PAS n jd PM.ok je.takda org kondem.biasa laaa..its politic..tiada kawan or musuh yg kekal.

      Delete
  3. Pusingan u terus jatuh ke lombong taik...cerdik tapi bodoh nyanyuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nyanyuk dia pon takda la susah kan rakyat bai.zaman dia dulu tak seteruk mcm ni ekonomi.cer pi siam n try tukar duit kita.bersyukur la kalau ada bank sana nak tukar.dulu mcm tu ke? zaman 98 pon nilai ringgit tak teruk mcm tu

      yg nyanyuk adalah org yg dah kena mcm2 kenaikan n tekanan ekonomi tp stil ckp negara kita takda masalah ekonomi, rakyat semua ok.thts pathetic!

      Delete

  4. CERDIK KE BILA TABAL DIRI JADI BARUA KPD CHAUVINIST?

    CERDIK SGT LAH TU...JADI PENGKHIANAT LEPAS TU JILAT HABIHH LEnDIR!! KASIHANN TONTAIK!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg jual tanah pada org asing la pengkhinat bang.kau ni cerdik ke tak?

      kasihan loji taik betul kau!!!

      Delete
  5. Punyalah ramai manusia melihat dan menganggap Tun seorang yang bijak laksana sehingga bila Tun kata pusingan U adalah tindakan cerdik seorang pemandu yang faham risiko menanti..... Tu Tun yang cakap yer.
    Jadi masih tak dapat nak faham lagi ker... betullah tu.... maksud penulis adalah Tun dan nampak apa yang dia buat tersebut backfire dia balik paling khdang... ataupun u turn yang di buat sebenarnya adalah akibat kebosohan Tun memilih laluan tepi jalan yang tak rata dan tidak kurang pula laluan ke gaung yang beliau sendiri pilih. Maknanya apa yang Tun buat semuanya tak kena dan tidak benar sebenarnya selama ini dengan beranggapan musuh akan tewas dwngan permainan persepsi beliau. Disaat dia swnsiri akan kecundang....maka dia pun U turn dwngan muka swlamba maamlah dia tu bijak... jujur...atau benar sangat..... Kamu semua hadamlah tingkah laku gampang ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro li rop...

      setiap kali kau punay komen, mmg tak bole pakai..sudah2 la..org suruh jawab kenapa singapore bole dakwa org yg terlibat dgn transaksi 1MDB bole kena dakwa n kena hukum tp kat Malaysia sorg pon tak kena..remember, singapore punya indeks rasuah top 10 paling rendah dlm donia..jawab isu pokok ni dulu bro..tak payah nak kesah tun ka..menteri ka..or sapa2..JAWAB solana pokok ni dulu ...

      Delete
    2. "maksud penulis adalah Tun dan nampak apa yang dia buat tersebut backfire dia balik paling khdang..."

      jadi maksud ko, tun buat u turn sebab takut rahsia and perbuatan lampau dia backfires semula ke dia?kalau betul dia takut backfire kan lebih baik dia memilih untuk berdiam diri dan terima je dedak dari MO1.nak buat apa dia susah payah pada usia ni kalau dia takut ngn isu - isu dulu.ingat suharli,tun bukan sebarang orang,dia konsisten dengan apa yang dia cakap dan apa yang dia buat.bukan mcm MO1 yang penipu dan suka merapu.Penipu dan Merapu, penyakit P dan M..

      Delete
  6. Si bodoh makanan kpd si pandai. Si pandai pulak makanan kpd si bijak. Agak agak hangpa semua org tua nyanyok ni lavelnya tang mana. 22 tahun dia perintah hangpa semua... Secara jujurnya hangpa semua memang level bodoh bahlol la kot...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Agak agak hangpa semua org tua nyanyok ni lavelnya tang mana. 22 tahun dia perintah hangpa semua... Secara jujurnya hangpa semua memang level bodoh bahlol la kot...hehehe"

      yang ko kata bodoh bahlol tu termasuk la ngn PM sekarang ni yang setia dengan Tun M selama 22 tahun.Dia sendiri mengaku sentiasa bersetuju dan x pernah mempersoalkan tindakan tun M masa memerintah dahulu...

      Delete
  7. Maruah sumbat bawah karpet.
    Rasuah? tak heran,! malah ia jd pameran.
    Agama dh jd retorik sukatan gram dan milligram ,bukan iman.
    Akhirat jadi ugutan.
    Mahu kunci? IKUT KATA KAMI!!
    Apa ini ?!
    Pos gambar depan kaabah, maka dh bersih lagi suci..
    JANGAN lah Kaabah,dijadi mesin basuh! Lahanat sikap tu
    Bila pandangan berbeza, dilabel, dikasta.
    Dengan kuasa yg hanya dipinjam, sanggup lupa Amanah.
    Lebih sanggup hirup nanah.
    Ribut yg kencang pun akan datang tenang.
    Melayu dh terlondeh pun, dgn sembang kencang,mmg terbilang.
    Sudah2 la UNDI lah yg lain pulak, Salahkan lah diri sendiri sama.
    Buat apa la dok undi bg kuasa dekat musang2 berjanggut penjual kincin jampi , dan ahli2 putar bangsa, penjual pertiwi, pemakan ketulan Taek Low?
    Sudahla wak masrop tu asyik jual najis basi..siaoa nak beli? ajak debat asyik lari

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com