innity

pages

Monday, March 6, 2017

Tulisan Terbaru Tun M: Nazri Azizi, Jadi Menteri bawah Najib lebih mudah dari keluarkan kereta


Tulisan terbaru Tun M di www.chedet.cc

NAZRI AZIZ

1. Nazri mencabar saya supaya bertanding di kawasan Padang Rengas yang ia menjadi wakil rakyat.

2. Syabas saya ucapkan. Cabaran ini menunjuk betapa beraninya Nazri.

3. Sebabnya ialah kerana Nazri tahu saya tidak berhajat untuk bertanding dalam pilihanraya akan datang. Oleh itu cabarannya ialah cabaran kosong.

4. Tetapi jika Nazri hendak sangat mencabar saya, bolehlah kita ada perbahasan terbuka berkenaan 1MDB, RM2.6 billion dalam akaun tuannya, pinjaman RM55 billion untuk keretapi pantai timur atau apa juga tajuk, termasuk BMF. Ini boleh diadakan tanpa syarat.

5. Kata Nazri Proton adalah seekor Gajah Putih. Semasa saya menjadi PM, Proton dapat kumpul tabung keuntungan sebanyak RM4 billion. Proton membina kilang baru di Tanjung Malim dengan kos RM1.8 billion tanpa pinjaman bank atau bantuan Kerajaan.

6. Di masa yang sama Proton membayar RM18 billion cukai kepada Kerajaan.

7. Kemerosotan Proton bermula apabila kereta buatan asing dibenar masuk dengan mudah, walaupun negara-negara pengeluar kereta ini menghalang kemasukan kereta Proton ke negara mereka dengan berbagai alasan.

8. Apakah kereta Proton begitu buruk? Hari ini kereta Proton buatan tahun 1985 masih boleh diguna. Ya. Ada kes tingkap tidak berfungsi. Tetapi itu cerita 10 tahun dahulu. Cermin tingkap Proton sekarang tidak bermasalah. Lain-lain kelemahan kereta Proton sudah diatasi.

9. Demikian juga dengan kereta buatan Korea dan Jepun. Dahulu tidak baik. Sekarang berkualiti. Dahulu dikatakan jika kikis cat akan ternampak label tin milo. Sekarang tidak siapa berani fitnah.

10. Kenaikan harga kereta import bukan disebabkan oleh Proton. Cukai kereta adalah suatu punca dana Kerajaan. Sebelum ada Proton pun harga kereta import memang tinggi jika diambil kira zaman kos sara hidup yang rendah.

11. Hari ini penjualan kereta Proton memang tidak laris. Sebabnya ialah kerana banyak kereta jenama asing boleh masuk dengan mudah. Pengeluar kereta asing adalah syarikat gergasi yang mengeluar berjuta buah setahun. Mereka boleh jual dengan harga yang murah sehingga rugi di Malaysia pun tidak menjadi masalah kerana mereka mendapat keuntungan yang besar dari negara mereka di mana mereka dapat lindungan Kerajaan dan mereka dapat eksport ke merata dunia. Namun kereta jenama asing sukar didapati di negara mereka kerana sekatan.

12. Kerajaan biasanya membiayai dana untuk research and development dalam industri pembuatan. Tetapi walaupun ada peruntukan dana untuk Proton, Kerajaan lambat membekal dan membekal kurang dari peruntukan budget bagi Proton. Namun Proton mengguna duit sendiri untuk develop tiga kereta baru. Ini menyebabkan masalah kewangan Proton.

13. Memang ada kelemahan-kelemahan dalam Proton, tetapi teknologinya sesuai untuk Malaysia, Australia dan Asean. Ada bantuan teknologi syarikat Eropah dalam Proton. Yang menjadi masalah ialah cashflow kerana kemasukan kereta asing memakan pasaran Proton.

14. Saya telah beli ketiga-tiga model baru Proton dan saya tidak menghadapi masalah menggunanya.

15. Saya yakin YB Menteri Nazri boleh beli kereta mewah yang diimport dan berbangga memperkecilkan kebolehan bangsa sendiri. Pada pendapat saya menjadi menteri dalam Kerajaan Najib jauh lebih mudah dari mengeluar kereta. Buat salah, menghilangkan berbillion Ringgit pun okay. TV3, Utusan dan New Straits Times akan lapor duit dapat dari raja yang sudah mangkat.

16. Gajah putih depan mata tak nampak. Semut di seberang laut ternampak uban dikepalanya. Dunia kata awak anggota geng pencuri. Awak kata awak bukan pencuri, hanya perompak sahaja.


14 comments:

  1. Aaa, kan dah kena sebijik. jawab, jgn tak jawab. Saya pun pakai satria masa bujang dulu. Kawin pakai wira. Ok ape kate tempatan. Nak repair senang. Part pun murah, senang cari. Kerana proton la membuatkan org yg berpendapatan rendah mampu pakai kereta. Jadi siapa lagi nak berbangga dgn keluaran kita jika bukan kita sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat pakai kereta jaguh kampung je buat ape? Oppss... Bukan jaguh dah pon. Ntah no. berapa dalam malaysia sekarang ntah

      Delete
    2. Pomen tuh guna kereta buatan anak watan apasal kamu pulak yang panas bontot??? Oppss...sembelit kut.....

      Delete
    3. Takpe la.mungkin 8.02 tersusun ferari kat rumah kot. Setakat Honda dia buat masuk kebun je. Dia mampu biar la. Tapi saya suka tengok proton memenuhi jln raya kita.

      Delete
  2. Haha... hebat. Kalau nazri dan lain pengklepet negara baca yang nombor 16 tu... mau terjun bangunan. Memang tun baling gelas tak pecah kerana tun tak akan baling gelas minumannya. Tun sangat sayang akan negara bangsa dan agamanya.

    ReplyDelete
  3. Saya tetap bangga dgn proton yg mendapat sentuhan lotus. Tapi org kita suka merendah2kan buatan tempatan namun adakah menyumbang idea utk sebarang penambah baikan? Jika tidak....jgn sibuk lah.

    ReplyDelete
  4. anak nazri nih ada pakai keta proton x??

    ReplyDelete
  5. nazri pondan bodoh... hahaha

    ReplyDelete
  6. Nampak tak siapa nazri sebenarnya?

    Bodoh, bodohm bodoh

    ReplyDelete
  7. Mula bekerja pada 2002.

    Beli proton waja. Loan 5tahun. Masih guna hingga hari ini. Alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Good job dude...someday you make it big Continental car would be in your garage but, that First Car...its precious!

      Aku doa kan kamu berjaya, In Sya Allah, Amin!

      MLN

      PS. Apa apa pun ingat emak/ayah dulu ok!

      Delete
  8. Tun M, masalah cashflow proton bukan shj sbb kereta import tapi semgt patriotik org Malaysia sgt nipis. Mrk lbh rela prestij diri berbnding maruah negara. Bila kehilangan sesuatu berharga barulah sibuk sembg macam marah tapi semuanya berpunca dari semgt org Malaysia menyokong produk negara sendiri amat nipis. Kini pemimpin nombor satu Najib pula mmg sejak kecik sgt megah dgn barat, bininya gila brg mewah. Bg mrk ni kemewahan, branding antarabgsa dibanggakan dan dikejar bukan maruah dan kejayaan produk sendiri.

    Proton adalah nasib buruk hasil keringat rakyat negara ni. Mmg najib mesti diturunkan. Semua lgkah najib tidak popular.

    ReplyDelete
  9. dia ni memang suka menjatuhkan hasil negara sendiri.matawang negara jatuh pun dia suka..

    ReplyDelete
  10. Aku bangga dgn preve aku, syok drive long distance,aircond superb

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com