innity

pages

Thursday, March 23, 2017

[PAS U-TURN LUPAKAN RUU355] Rafizi dedah sebab kerajaan bentang RUU355


KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Pandan, Mohd Rafizi Ramli hari ini mendakwa mengetahui sebab mengapa kerajaan mengambil keputusan membentangkan sendiri bacaan kali kedua Rang Undang-Undang Persendirian Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau Akta 355.

Menurut Rafizi, sebabnya adalah BN yakin Pas tidak akan menyertai Pakatan Harapan.

"Disebabkan itu RUU355 merupakan satu "senjata sulit" atau "muslihat" daripada mereka. Sama ada Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang membentangkan usul itu atau tidak, adalah tidak relevan sekarang.


"Perpecahan di kalangan pembangkang telah berlaku dan tidak boleh dipulihkan serta Pas juga tidak akan menyertai Pakatan Harapan dengan apa cara sekali pun," katanya dalam sidang media di Invoke Malaysia di Sungai Besi, hari ini.

Beliau berkata, selain itu, BN kini mengemudi untuk komited dengan Pas dan dalam masa yang sama menyeimbangkan kemarahan yang semakin meningkat dalam kalangan komponen parti dalam BN.

"Kesannya berbeza. Jika Pas yang membawakan usul, parti komponen dalam BN yang tidak Islam akan mengalami tekanan daripada pengundi mereka yang ini merupakan langkah pertama terhadap perlaksanaan hudud.

"Ini yang pelik. Kalau kerajaan BN yang bentangkan, dia tak jadi hudud pula, sedangkan selama-lamanya memang kerajaan BN yang bentang (usul). Tapi kalau BN yang bentang, parti-parti politik dalam BN bukan Melayu merasakan ini bukan hudud sebab BN yang bentangkan," katanya.

Menurut Rafizi, selagi RUU355 dibentangkan oleh ahli parlimen pembangkang, maka ia akan terus menjadi risiko digunapakai sebagai senjata politik oleh BN-Umno untuk terus memecah belahkan PH.

"Kerana keputusan sama ada nak membenarkan ia dibaca, dibahas, diundi itu adalah keputuan BN-Umno," katanya.

Jumaat lalu, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan bahawa BN akan membentangkan RUU355 pada sidang Parlimen kali ini sebagai usaha untuk memartabatkan agama Islam dan kedaulatan bangsa Melayu tanpa menjejaskan pihak lain. - SHRamai pengundi PAS tak tahu RUU355, ia 'syok sendiri', kata Rafizi


Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata menurut kajian terdapat 54 peratus daripada responden yang merupakan pengundi PAS tidak tahu apa itu RUU 355.

Kata Rafizi, kaji selidik itu juga menunjukkan hanya 10.4 peratus daripada responden dalam kaji selidik baru-baru ini akan mengundi dalam pilihan raya akan datang berdasarkan kepada isu RUU 355.

Beliau berkata demikian pada sidang media hari ini.

Jelas Rafizi, kesimpulan tersebut diambil melalui kajian telefon yang dijalankan oleh Pusat Invoke for Policy Initiatives (I-CPI) yang disasarkan kepada pengundi Melayu-Islam dan menerima 43 ribu responden antara 16 Mac hingga 22 Mac lalu.

"Adalah penting untuk benar-benar tahu denyut nadi rakyat biasa, supaya ahli-ahli politik tidak 'Syok Sendiri' (penuh dengan sendiri) dan bercakap tentang isu-isu yang hanya penting kepada beberapa kumpulan orang," katanya.

Beliau berkata I-CPI memutuskan untuk menjalankan kajian ini mengenai Akta 355 pindaan kerana perkara ini telah menjadi satu isu politik negara, dan kaji selidik ini bertujuan untuk mengumpul data kuantitatif mengenai pengaruh isu ini dalam pilihan raya akan datang.

3 comments:

 1. Sebenarnya RUU355 tak akn boleh jd senjata BN kalu DAP mati2 menentangnya. Jdsbb penntgn DAP maka BN dapat sokongn PAS dan jd senjata pecah belah PH. Walhal RUU 355 ni lgsung tak da berkaitan dgn cina.

  ReplyDelete
 2. PAS dah cakap, negeri2 tak dipaksa laksanakan RUU ni...

  PAS, jika kamu ikut, menurut cakap umno, lingkup dan terkubur terus kamu kali ni.

  Dah terbukti sejarah yg lepas.

  Masih nak salahkan DAP?

  Untuk pengetahuan PAS, kaum bukan melayu, majoriti 90 peratus undi parti PAS pada PRU13.

  Masih nak berlagak?

  Bagaimana pula dengan ahli2 PAS yg telah ditarbiahkan anti umno?

  Mungkin juga hati dah hitam tak boleh tengok buruk baik yg sedang menanti.

  ReplyDelete
 3. KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Pondan, Mohd Rafizi Ramli hari ini mendakwa mengetahui sebab mengapa kerajaan mengambil keputusan membentangkan sendiri bacaan kali kedua Rang Undang-Undang Persendirian Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 atau Akta 355.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com