innity

pages

Friday, March 31, 2017

JAWAPAN kepada Farouk Musa atas Tuduhan Pengikut Sunnah PEMALAS, Hanya Pandai Duduk dan Jampi Serapah

Oleh: Ustaz Engku Ahmad Fadzil

(1) Apabila orang yang jahil cuba memperbodohkan orang lain, akhirnya menyerlahkan kejahilan diri sendiri.

(2) Yang mengatakan tiada taqdir Allah itu adalah Qadariah dan, to a lesser extent, Muktazilah ; dan yang mengatakan tidak perlu berusaha ikhtiar itu adalah Jabariah. Kedua-duanya BUKAN Ahlis Sunnah wal Jamaah.

(3) Yang pemalas itu sebenarnya adalah golongan liberal yang hanya sibuk dengan aktiviti2 memuaskan nafsu kebinatangan mereka dan menjustifikasikannya.

(4) Malah kalau yang menuduh ini tidak buta sejarah, pasti dia tidak akan buta kepada jasa2 Asyaa'irah yang membentuk majoriti ulama Islam di dalam pelbagai bidang ilmu dan kemajuan, dan begitu pejuang2 Asyaa'irah seperti Sultan Muhammad Al-Faateh dan Sultan Salahuddin Al-Ayyubi.

(5) Tuduhan melulu oleh Farouk Musa ini lah yang dalam Bahasa Arab disebut jahil murakkab dan di dalam Bahasa Nogori kalau tak silap saya disebut "bodo bertingkek-tingkek"
Menara.my đź‘‡


*Pengikut Sunnah Pemalas kata Farouk Musa*
Datuk Dr Farouk Musa juga mendakwa umat Islam mundur paling terkebelakang dan kurang memberi sumbangan terhadap sains dan teknologi serta cuma mengharapkan perubahan dengan hanya duduk dan berdoa mengharapkan mukjizat. Menurutnya, kemunduran umat Islam ini disebabkan mereka terperangkap dengan kepercayaan Asha’irah bahawa takdir ketetapan adalah sesuatu yang pasti dan tiada keperluan untuk berikhtiar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com