innity

pages

Saturday, March 11, 2017

Dulu Tiru EVOQUE, Kini Kereta China Zotye T700 99% MENYERUPAI Porsche Macan

 Perbandingan Zotye T700 dan Porsche Macan

Beijing - Industri pengeluaran kereta China sekali lagi mencetuskan kritikan apabila dikatakan menciplak model Porsche Macan. 

Design Zotye T700 keluaran China mencetuskan perdebatan apabila reka bentuknya dikatakan hampir 99% menyerupai Porsche Macan.

Zotye hanya sedikit sahaja berbeza di bahagian grill dan bawah bumper. Selain itu, terdapat sedikit perbezaan pada reka bentuk lampu dan posisi nombor plat.

Di China, harga T700 adalah bermula dari 170,000 Yuan atau RM109,588, manakala harga Porsche Macan adalah bermulai dari 558,000 yuan atau RM359,708.

Semakan pada laman web http://www.porsche.com/pap/_malaysia_/models/macan/ mendapati harga porsche di Malaysia bagi model Macan adalah bermula dari RM425,000, model Macan S bermula dari RM610,000, model Macan GTS bermula dari RM710,000.







9 comments:

  1. Lobai mesti nak beli hanya yg ori, mcm Audi Q7. Agama tengah laris jualan, Kingcin Lobai jampi tgh laku sebagai CPR bantuan utk satu partai ala komunis yg tiada pemilihan jawatan tu. Ala, takkan tak tau kot. LOL.

    ReplyDelete
  2. Malaysia cekek darah..

    ReplyDelete
  3. Adakah menyebelahi China yg murah atau menghormati hak intelektual ?

    ReplyDelete
  4. Tak tau la memang stail china mcm tu. Semua nak copy. Mcm barang lain utk part lori saya berani pakai. Tapi utk break memang pakai yg ori. Risiko melibatkan nyawa org. Tgk tangga bergerak tempat dia.Org. berapa ramai yg cedera dan mati. Brg dia org murah. Kualitinya pun murah.

    ReplyDelete
  5. Kalau dari segi model dan rupa, China memang win gila. Memang bab2 rupa ni, dia orang memang win . Tapi kalau kaji ketahanan, performance dan kualiti, dia orang belum sampai ke tahap canggih macam Jepun dan Barat yang jauh lebih berkualiti, bermutu dan tahan lama.

    Baik dari segi apa sekalipun, barang-barang dan produk-produk dari China kebanyakannya tak tahan lama, life spannya pendek dan kualitinya kurang.

    Tengok saja dalam You Tube bagaimana kemalangan keretapi laju di China berlaku dan juga ada binaan jambatannya yang runtuh. Jambatan yang dibuat dari kaca yang konon nampak canggih tu pun sebahagiannya ada yang retak. Boleh tonton dalam You Tube.

    Kalau dari rupa luaran produk-produk China ni memang nampak canggih dan cantik. Tapi ketahanan dan kualiti mereka sangat-sangat diragui.

    Biar mahal asal tahan lama dan berkualiti. Memang betul kata bidalan orang-orang tua kita, kalah membeli menang memakai.

    ReplyDelete
  6. Wauuuuuuu biru buat ku celaruuuu

    ReplyDelete
  7. Padan muka porsche, sapa2 yg pakai macan biar terasa pakai kete made in china...lol

    ReplyDelete
  8. Cekek darah siapa? Berapa ramai rakyat Malaysia yang mati kebulur. Gelandangan yang hari-hari harap makan free pun sihat wal afiat. Kecuali puak pembangkang yang kebulur publisiti. Harap elaun gaji Wakil Rakyat namun rakyat mana yang dibela. Taukeh2 jerung. nak tutup kejahatan timbul pasal 1MDB yang dah basi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cekek darah rakyat laa..lg mau tanya? gst..petrol. .myk masak..gula..tol..harga barangan dapur..byk laaa..

      Tak yah la cita kebulur...ni bukan afrika...cita la berapa ramai rakyat yg tggl dlm pondok / rumah usang? Berapa ramai yg mkn sehari selali shj? berapa ramai yg dulu bukan dlm golongan asnaf tp tahun lepas dah request mintak zakat?

      Ckp guna akal bukan nafsu..isu 1mdb pon pusing baikk punya..bukan semua yg tolak kerajaan skrg tu pembangkang..ramai je rakyat biasa menyampah dgn situasi negara skrg..got it?

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com