pages

Saturday, February 11, 2017

Polis Tahan kerana Kavadi guna lambang Nazi - Polis


GEORGETOWN: Lambang yang digunakan pada sebuah kavadi tertentu pada sambutan Thaipusam di sini kelmarin adalah sepadan dengan lambang Nazi dan bukannya lambang swastika Hindu, kata Ketua Polis Daerah Timur Laut, ACP Mior Faridalathrash Wahid. 

Beliau berkata penggunaan lambang Nazi adalah dikutuk masyarakat dunia dan kebiasaannya kumpulan samseng yang menggunakan lambang Nazi untuk merujuk kepada serangan, keganasan dan kebencian. 

"Dalam masyarakat pelbagai kaum di negara kita, kami tidak boleh bertolak ansur atau membiarkan penggunaan lambang Nazi. Perayaan Thaipusam (di negara ini) telah menarik kedatangan pelawat dari seluruh dunia dan kita tidak sepatutnya menggunakan lambang yang dikutuk ini sebagai sebahagian kebudayaan kita," katanya dalam kenyataan hari ini. 

Beliau berkata peranan polis semasa perayaan Thaipusam ialah untuk memastikan undang-undang dan ketenteraman awam serta keselamatan dan kesejahteraan penganut dan juga pelawat adalah terjamin. 

"Ini adalah keutamaan kami dan kami tidak boleh membiarkan sekumpulan anak muda untuk mencetuskan ketakutan dalam kalangan penganut dan pelawat," katanya.

Mior Faridalathrash Wahid

Mior Faridalathrash berkata, polis menahan sekumpulan 20 anak muda pada sambutan Thaipusam di sini bagi pelbagai kesalahan jenayah, termasuk rompak dan salah guna dadah. 

"Sejak ditahan, beberapa daripada mereka termasuk tiga pelajar telah dibebaskan dengan jaminan polis," katanya. 

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang, A Kumaresan, yang kesal dengan tindakan polis menahan 20 individu kerana membawa kavadi dengan lambang Nazi. 

Katanya, berkata polis sepatutnya mendapatkan penjelasan daripada badan agama Hindu terlebih dulu sebelum mengambil sebarang tindakan. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com