pages

Sunday, February 12, 2017

[PAS PATUT TANYA RAJA-RAJA MELAYU DULU] Ku Li: Ahli Parlimen, Adun tiada hak pinda undang-undang Islam


Ahli Parlimen, Adun serta mana-mana pihak lain tidak mempunyai hak untuk membuat sebarang keputusan mengenai agama Islam memandangkan ia tertakluk di bawah kuasa Raja-Raja Melayu.

Presiden Angkatan Amanah Merdeka Malaysia, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, Raja-Raja adalah ketua agama di setiap negeri masing-masing dan telah diberikan hak untuk menggubal atau meminda akta serta undang-undang Islam di negara ini.

"Perlembagaan telah menetapkan bahawa jika Raja-Raja Melayu ingin meminda akta dan undang-undang Islam, keputusan mengenai perkara itu dibuat melalui Majlis Agama yang bertanggungjawab.

"Keputusan itu kemudian hendaklah diketengahkan ke Parlimen, Dun atau kedua-duanya sekali dikehendaki dari segi undang-undang untuk penggubalan dan pindaan,"katanya ketika menyampaikan ucapan di Forum Sejauh Mana Anda Memahami Hudud yang diadakan di Rumah Kelab Persatuan Alumni Universiti Malaya (PAUM), hari ini. - SH

1 comment:

  1. Ku Li, mufti2 ramai yg sokong, awak je yg tak minat. Bgtau je adakah sebenarnya awak tak akan menyokong atau menyokong.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com