pages

Wednesday, February 15, 2017

[MESTI PUNYA] PAS sahkan Jamil Khir akan hadiri himpunan Akta 355

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom akan hadir pada perhimpunan menyokong pemerkasaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355 di Padang Merbok, Kuala Lumpur pada Sabtu ini.
Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hasan, berkata Jamil Khir akan hadir atas kedudukannya sebagai menteri kabinet.
"Beliau akan (menyertai kami) pada sesi solat," katanya, sambil menambah bahawa tindakan itu membuktikan pihak kerajaan menyokong perhimpunan tersebut.
Menurutnya, perhimpunan 18 Februari ini bukannya anjuran PAS tetapi didukung bersama oleh sepuluh NGO sebagai penganjur.
Perhimpunan Sabtu ini bertujuan mendapatkan sokongan rakyat terhadap pindaan itu yang akan membolehkan Mahkamah Syariah menjatuhkan hukuman yang lebih berat dengan meningkatkan had hukuman penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam sebatan rotan kepada penjara sehingga 30 tahun, denda RM100,000 dan 100 kali sebatan.
"Terdapat himpunan untuk orang Islam dan bukan Islam, kami jemput semua rakyat Malaysia untuk hadir," katanya pada sidang akhbar di Kuala Lumpur, hari ini.
Menurutnya, pemimpin bukan Islam Persatuan Pendebat BN dan Persatuan Hindu Pahang adalah antara 21 orang dijemput untuk berucap.
Perhimpunan itu diadakan untuk menyokong usul Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang untuk memperkasakan akta berkenaan.
Sebelum ini, kumpulan yang menggelarkan diri mereka sebagai BEBAS mengumumkan akan mengadakan perhimpunan balas pada hari yang sama. - MK

1 comment:

  1. Kelantan dah declare cuti 19hb tu wooo

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com