innity

pages

Monday, January 16, 2017

Sultan Johor bidas Mahathir, Netizen tetap Sokong Tun M


Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar membidas bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang mendakwa negeri itu 'menyerahkan tanah kepada orang Cina' dengan menyifatkan ahli politik veteran itu telah 'melampaui batas'.

Dalam temu bual eksklusif dengan The Star yang disiarkan hari ini, Sultan Johor dilaporkan bertitah, baginda 'amat tersinggung dan disakiti' dengan beberapa ulasan Mahathir yang dibuat sejak beberapa minggu yang lalu.

In kerana kenyataan Mahathir yang membuat dakwaan bahawa 700,000 rakyat tanah besar China akan tinggal di Johor Baharu dengan diberikan kewarganegaraan dan sebahagian besar tanah telah dijual kepada Cina.

Jelas Sultan Johor, ini memberi gambaran seolah-olah beliau tidak mempertahankan kedaulatan negara, dan membuat perbandingan sehingga tahap bagaimana penyerahan Singapura kepada British.



Antara Komen Netizen:

Hooh Chee Keong Objectively...Yes, it is still investment. But which sector...construction? And again yes, d domino effect in bring jobs & services. But on d long run...Hw is that ten of thousands of unit of condos fits in? U either hv local purchasers or may b the Chinese? Or maybe d Singaporean which I doubted so...remember d 90s? Y dun diversify d investments? 😎. I heard TM speech on d pty inauguration...Dun think it was confined to one state....

Chua Mun Kong Anyone can invest but must not mark up prices to cover this and that.I think Tun mean this.

Darick Wong Its all abt politics n who's in control....
Wen PKNS selling condos at Dtk Keramat tat time....
Samseng fr rejim mo1 dumno came amok demolished d showroom n site opis bcz...
Tey claim China PRC hv bought it....!!!
Berapa units je.... compare 2 ct forest...???

Say Say Guan I think China interested to invest in Asia. Also maybe China interested to built and strengthen their military force.

Sunny Dave Bhandal INVESTORS ARE MOST WELCOME BUT NOT DO WE REALLY HAVE TO SELL OUR ASSETS AND LAND. EG BANDAR MALAYSIA OR OUR ELECTRICITY POWER PLANT?

Ricky Tay Telling the truth is always hurt..siapa makan cili dia terasa pedas

Zaki Asyraf Iskandar Waterfront Projects ?

Daniel Chan Money do d talking........



30 comments:

  1. Its damn reality and into history how Temasek was 'sold' with such ease and that the Johore Sultanate has its fair share to blame themselves, and themselves only. Tanah Kampung Lorong Fatimah (see National Archives of Singapore) atas ayer just next to the current causeway (now the Immigration Checkpoint Complex) were a patch of land own by Johore where the residents, mostly anak melayu Singapura paid their rent dues directly to the Johore State, yet kind of in a flash it was made to be gone! The kampung was beautiful, serene and unique. And, do you want to believe that 'no deal' was done and 'no money' changes hand for such a priced land???

    Also, the current one on the throne has a lot of bone to pick with Tun M....probably still bitter without being able to move on or at least look in the mirror and asking themselves whether have they erred???

    The message we're seeing are TMJ has a different outlook altogether with his vision and effort to change the mindset of the younger generations or at least those in his age group via his Johore Southern Tigers-JDT.

    Then again, these royals when comes to Citizens' Declaration they would see it as politics when it actually concerns the people at every level and colour and ethnicity but, when their tail is stepped on, they would sprung like a cat being awaken from its deep slumber!

    Not surprising at all!

    ReplyDelete
  2. Tengok Tu even Malaysian Chinese pun rasa bimbang! Tapi pihak lain tu tau la .Mungkin janji masyuk kot!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko ni, nampak sgt lemah otak. tu bukan bimbang, tu stand politik. kena nyatakan seolah pendirian tetapi hanya untuk menyatakan dia di pihak mana. alahai bro, politik la.

      Delete
    2. 5.08 yg penting harta tanah dan aset tidak digadai kepada orang asing sehinggakan rakyat merempat dibumi sendiri.

      Inilah najib lakukan.

      Delete
  3. Sultan Johor ada saham dlm projek tersebut.

    Hinggakan Security Guard kat Projek tersebut pon datang dari Negara China...berapa kerat jer pekerja local (rakyat malaysia) yg terlibat

    ReplyDelete
  4. Was not arrogance and ignorance the cause of Malacca's downfall? Do we ever learn past lessons? Are malays born with low IQs?????

    ReplyDelete
  5. Nenek dah menyampah dan meluat tengok semua raja-raja...maaflah ye... setakat tu je... takkan jadi salah kalau kata kuta menyampah...

    ReplyDelete
  6. Bawa masuk projek dari negara china bermakna rakyat hilang pekerjaan, bahan pembinaan di import masuk, pengilang tempatan hilang sumber pendapatan dan tiada kualiti kerja.

    ReplyDelete
  7. Apa jaminan rakyat negara china mahukan undang2 mereka sendiri? Bagaimana pula jika mereka enggan peraturan negara ini?

    Bagaimana pula dengan masalah sosial? Jenayah? Pelacuran? Rasuah? Berjudi? Dadah? Di negara china itu sendiri mereka undang2 mereka amat ketat!

    Siapa yg harus dipersalahkan jika Madu dan Racun di import masuk bersama sama?

    Madu = pelaburan dan duit negara china.

    Racun = masalah sosial? Jenayah? Pelacuran? Rasuah? Berjudi? Dadah?

    Nak salahkan Tun jugakah? Mana akal fikiran kamu?

    ReplyDelete
  8. Mudah cerita...jom siapa yg free pergilah tgk sendiri projek di Pengerang Johor. Lawat dan buat rumusan anda sendiri samada kekhuatiran TM ada point dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak orang melayu sudah menjual tanah mereka di Pengerang kepada proksi2 termasuk bapa mertua says Nak cakap macam mana? Sekarang duit nak dekat habis tanah dah takdah dah. Banyak yang macam bapa mertua saya tak ingat anak cucu bangsa sendiri. Konon Jabatan Tanah dan Galian tak akan luluskan pembelian tanah disitu. Hmmmm RM 10 ribu semua bereh boh.

      Delete
  9. Adakah sesuatu yg menghairankan seperti mana yg telah terjadi di sri lanka apabila negara china mengambil lebih banyak aset dan harta kepunyaan rakyat negara sri langka akibat mereka gagal mematuhi perjanjian kedua dua negara ini?

    Bukankah raja2 melayu sebelum merdeka, ketika negara dijajah british melakukan perkara yg sama? Menyerahkan tanah2 dan daerah2 kepada british?

    Adakah Tun dipersalahkan apabila peristiwa yg sama berulang kembali?

    ReplyDelete
  10. I was given an IPP.

    Who cares. I am what I am. Statements are cheap. I have got I wanted

    ReplyDelete
  11. Apa yang dinyatakan oleh Tun Dr. Mahathir ada kebenarannya kerana apabila sesuatu kawasan di dalam sesebuah negara itu dipenuhi oleh orang-orang asing, maka lama kelamaan, orang asing itu akan menguasai kawasan tersebut hampir secara total.

    Kalau kita lihat sejarah negara China, beberapa negara barat diberikan konsesi untuk menduduki beberapa kawasan di tanah besar China pada ketika itu, maka akhirnya orang-orang asing di kawasan itu menguasai keadaan di kawasan konsesi itu hinggakan akhirnya Hongkong terlepas kepada British sejak 1842, begitu juga dengan Macau terlepas kepada Portugal sejak tahun 1557 kerana dipajak oleh kerajaan Dinasti Ming kepada Portugal.

    Tidak mustahil Forest City akan menjadi seperti Macau yang terlepas daripada Dinasti Ming kepada kerajaan China apabila penguasaan oleh orang-orang asing mula berleluasa.

    Bila terlalu ramai orang asing, maka mereka akan menuntut macam-macam hak untuk kepentingan diri mereka, dan akhirnya sejarah Hongkong dan Macau akan terjadi kepada Forest City jika tidak ditangani secara wajar demi kepentingan negara.

    China sebuah negara yang besar dari segi ketenteraan, ekonomi, serta populasi, jika orang-orang asing di Forest City meminta supaya hak mereka di kawasan isu diperluaskan, maka negara China akan membantu kerana orang-orang asing di Forest City itu adalah rakyat mereka, lama kelamaan, dengan jumlah yang ramai, dengan kepentingan dari sudut ekonomi, kawasan itu tidak mustahil terpaksa dilepaskan kepada China secara pajak atau sewa seperti Hongkong dan Macau.

    Negara China telah belajar dari sejarah untuk meluaskan hemogeni mereka di rantau Asia, tetapi sayangnya pihak berkuasa dan gologan elit pemerintah di negara ini tidak belajar dari kesilapan kehilangan Singapura oleh Johor, dan Pulau Pinang oleh Kedah, cuma Pulau Pinang kini masih di dalam Malaysia.

    Sedarlah semua.

    Salam perjuangan A Ba Ta,

    Ikhlas daripada,

    Mohamad Faiz Hamzal Ismail
    Ahli Parti Pribumi BERSATU Malaysia
    Bahagian Jerlun
    Kedah Darul Aman

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro Faiz,

      We had a fine example....Petaling Street...remember? Is not the Ambassador from China that make a stand? Melayu dah lah mudah, cepat lupa lagi!

      And, now PM01 will make it even easier...that is if we fail to win GE14!

      Delete
  12. Jangan dengar cakap pemimpin yg dah jadi barua penjajah ini.... terutama pemimpin dari Utara.. nak fakta...?
    Pemimpin yg sedekah singapork ke lee kuan yu datang dari mana.... Utara
    Kerabat ini jugak yg serah P Pinang ke Francis light dengan senangnya bila siam nak setang Kedah..
    Prmimpin mana yg cukup lunak dng slogan Islam Madani yg akhirnya jadi barua dan melacurkan islam dengan Pluralist murtad lgbt dan gay... utara jugak
    Slogan Islam Hadhari yg akhirnya 5 negeri jatuh padaprmbangkan... utata jjugak punya kirja
    Slogan Fundementalis Islamic States selama 22 tahun kini BERSATU dengan pluralist murtad... gay.. lgbt.. PAN syiah (mat sabu.. utara jugak) yg bukan saja menghancurkan bangsa tapi melacurkan kesucian Islam hingg anak perempuan pun lebih ke gereja dari masjid....

    Faktanya banyak pemimpin Utara akhirnya jadi barua barua menjahanamkan bangsa dan agamanya...

    fakta pemimpin selatan spt tun hussin onn dan tun razak semua negeri dalam gengaman kerajaan Islam BN... tiada slogan dan yg banyak dengan dasar yg membina rakyat malaysia...

    Yg dah tua bangka ni tak payah naknlayan lelebih ssgt sbb kroni dan anak beranak sedang kepanasan


    lu fikir la sendiri....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chai 5.39, lu kat blog sini pun ada?

      Ohh lupa plak oaspg lu gak?

      Walau apa per pun, lu na citer Pluralist murtad lgbt dan gay...hakikatnya, rakyat hidup amat menderita hari ni.

      Yg bunuh diri pun ada disebabkan oleh pemerintahan najib penyamun.

      Cer bandingkan zaman anwar, tun dengan najib menyamun?

      Banyak bezakan?

      Delete
    2. Chai 5.39,

      Kat blog ni lu takleh maki hamun tau tak? Lu nak pantun kartun lu, err blum tentu admin benarkan.

      Ape pe pun wa happy chai, sebab blog putra merdeka lu bleh letak komen sampah sarap tahap bodoh mega.

      Kat sini tak leh.

      Jadik wa happy chai, ayuh chai kita buka gelanggang kat blog sini dengan penuh adab sopan dan tertib!

      Delete
    3. Menderita tahap mana ... BR1M kan adeeee... kikiki... menderita ketana pluralist murtad bawak
      Ke akhirat... lu fikir la sendiri...

      Delete
    4. Chai 10.11 citer ikut tajuk?

      Delete
  13. Kalau confirm unit tu utk rakyat tempatan saja maknanya confirm la rakyat akan juai balik unit tu. Xpercaya ampa cuba tanya kat org yg dah lebih 22tahun pengalaman dgn kerajaan. Segala bantuan perumahan yg dah kerajaan bagi kat rakyat dulu semua dah kena jual sebab org susah masih tak senang sampai sekarg ni. Puncanya sebab ekonomi negara masih mencengkam sara hidup kebanyakkan golongan. So xpayah la nak buktikan dgn kajian2 yg dah dibuat. Selagi ekonomi x sejahtera selagi tu lah rakyat terpaksa gadai semula harta yg ada. Jgn duk ungkit apa yg org tua yg berpengalaman tu dah buat dulu. Tapi kena ambil pengajaran lah dengan apa yg dah berlaku utk masa depan generasi akan dtg. La ni bentuk pembangunan yg dipromosi oleh kerajaan adalah sangat tidak seimbang. Pembangunan yg ada hanya utk faedah jangka pendek rakyat. Bila permintaan dari pihak luar sgt tinggi rakyat terpaksa juai semuanya semata2 utk kelangsungan idup.

    ReplyDelete
  14. Sempadan lautan Malaysia yg berdaulat pon diceroboh oleh Negara China...MO1 buat apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bro,aku tak rasa depa menceroboh,depa tolong tengok-tengokkan je sempadan lautan Malaysia.

      Delete
  15. Insyallah..tumbangnya umno bn...johor pru14

    ReplyDelete
  16. Chief Kadi sudah mengamuk. You better take cover..

    ReplyDelete
  17. Peliknya kenapa rakyat nak pertahan kan raja2 yg takde paedah langsungnya.minta tolong bela rakyat langsung tak dipeduli.. Kenapa Kita nak peduli diaorg kalau mcm tu.

    ReplyDelete
  18. Melayu cekap berfantasi mengalahkan berrealiti
    Bila bercakap tak berfakta, auta yang lebih
    Yang Palsu ditonjolkan yang benar disenyapkan
    Tiada agenda bela bangsa, agama dan negara

    ReplyDelete
  19. Nasib baiklah dia raja. Kalau rakyat biasa ..banyak komen yg masuk ni. Nak cakap lebih2 nanti ..salleh biawak lak cekup. One thing i can say is that he is nothing like almarhum tuanku his late father.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com