innity

pages

Tuesday, January 31, 2017

Reaksi Netizen Isu Ahmad Idham PERSOAL PTPTN Sekat Peminjam ke Luar Negara


  • ahmad_idhamDlm masa 24jam posting di laman twitter saya perihal isu ini nampaknya medapat pelbagai respon. Sejujurnya memang saya risau akan masa depan graduan kita hari ini. Sy sering tertanya tanya ADAKAH dgn di jatuhkan sekatan imigresen pd graduan ini merupakan satu bentuk "hukuman utk mendidik" atau untuk menekan? Di katakan belia adalah masa depan negara. Adakah ini salah satu plan mendidik remaja utk persiapkan mereka dimasa depan? Terus terang saya amat risau akan module mendidik jika ini lah caranya.


  • rubeejazzmeanHutang tetap hutang tuan... kena usahakan cari jalan utk bayar..
  • schmodesttKesian tu memang kesian. Tapi berbalik kepada point utama, "dah pinjam, mesti kena bayar". Apa cara sekalipun kena gak bayar. Saya seorang peminjam gak, lama memganggur sebelum ni.
  • chentatyfaraainSokong 200%👍👍👍
  • ninahjhairaniSokong 100%
  • xxliesapeterxx💯💯💯
  • kokasihuruharaMcm2 peluang kerja ada..cuma nak tak nak je sekarang ni....alasan je tu
  • pndhielaBagaimana hidup
  • ahmad_idham@rubeejazzmean@schmodestt .. sy setuju bila dikatakan hutang tu hutang lah kan. Cuma tertanya tanya sikit, in the first place perlu ke di bebankan dgn hutang utk u all belajar.??? Then u all grad je dah ada hutang puluhan ribu ringgit di bahu dan u all ni baru je nak mula kerjaya...apa pilihan u all ada then?
  • starporium.univHubungi saya untuk Dapatkan produk selebriti
  • qhue_syafieqah👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 sangat tepat
  • ms_karianna@ahmad_idham betul tu....bkn xnak byar kdg nak byar pun mkn pun xckup....bila kita dh mampu nak byar n nak tukar ujrah dh ada syart...nak suh byr min byrn/separuh byrn...time kita nak bayar byk plak syart..terus rasa semangat nak byar tu xda...ermmm.mcm mana nak buat sifu @ahmad_idham
  • mizspurpleSetuju tapi bukan 100% sebabnya ada juga yang budak kaya -raya liat nak bayar. Kalau yang susah cari Keja tue memang xpatut kerajaan blacklist. Bukan senang nak cari duit. Cari dapat baru 2k keluarnya berlipat2 ganda. Lagi-lagi jumps kawan kaki pinjam take reti bayar.Trauma dh kawan orang can nie.
  • nurulathirah713Sokong 100%!!!!
  • annur_fatimah90sokong 100%
  • n4ineeSokong 100%
  • anatitajudinSokong 😖
  • schmodesttEncik @ahmad_idham OK ni maybe masalah pada T&C yang ditetapkan PTPTN bila tempoh masa untuk start bayar loan tu sangat singkat. Maybe a few months je lepas grad dah kena start bayar. Sedangkan keje belum pasti dapat kan dalam tempoh tu. Tempoh bayaran balik ni perlu dipanjangkan lagi. Pilihan lain x ada .. huhu
  • ciyungYer betol ...saya setuju...x patot rase nyer buat mcm tu dgn keadaan peluang pekerjaan yg susah...nak² fresh graduate mcm kami tiada pngalam bekerja...kbnyakan time iv mesti tnye pngalaman bkerja ape...aduii
  • mohamad_razi.irTerima kasih kerana risaukan umat @ahmad_idham 😢
  • ladiesjunesy stuju sb sy yg msih blm konvo ni pn sdh mencari kerja part time utk survive sbb tw before konvo pn dh mula wajib membyr ptptn





18 comments:

  1. yang kata PTPTN ada unsur RIBA tu mmg tak sekolah dan tak minta penjelasan. Cuba google lah PTPTN dari 3% dah turun kepada 1% yang dipanggil UJRAH, ujrah ni mengikut kaedah Islam,

    ReplyDelete
  2. baca mengenai Ujarah
    http://e-muamalat.islam.gov.my/sites/default/files/kertas_persidangan/2013/07/mcsn07-shamsiah_aplikasi_ujrah_dalam_institusi_kewangan_islam_formatted.pdf


    Definasi Ujrah
    Kalimat Ujrah (أجرة) berasal dari kalimat (أجر), dan seperti yang dinyatakan Ibn Manzur
    dalam Lisan Al-‘Arab, kalimat ajara bererti : (العمل على الجزاء)
    2
    , yakni habuan/balasan atas pekerjaan/usaha/amalan.

    ReplyDelete
  3. dapat duit ptptn je enjoy,beli henset,tgk wayang,shopping2,belanja awek,beli moto/kereta...tak reti2 nk menyimpan,hbs belajar duit pun habis lepas tu melalak kena byr hutang.

    ReplyDelete
  4. Bila menghutang x fikir riba.
    Bila d suruh bayar hutang mcm dalil riba timbul.
    Belajar tinggi2. Otak celah lutut.
    Kaki kau org dpt ijazah kelentong kali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko cakap pakai kpl lutut..hutang tu bukan saja2 minta..dipaksa berhutang sebab nak belajar..ada degree free ke skarang?peluang kerja macamana? Setakat makan dedak tak payah nak jd hero

      Delete
  5. PTPTN bila bayar spt ada hidden payment dari tiap bulan yg dipotong 30-40% saja yg dijelaskan yg selebih ada servis perkhidmatan... caj lewat..dll
    mogon pencerahan...

    ReplyDelete
  6. kesian ahmad idham kerana memandang bahawa sekatan tidak boleh keluar negara sebagai hukuman. kenapa nak keluar negara, kerana untuk sambung belajarkah? untuk bekerjakah atau melancong? untuk keluar negara tak pakai duitkah? kalau tak ada duit tak munasabah boleh keluar negara. kalau dah ada duit kenapa tak mula membayar hutang ptptn? boleh je hubungi ptptn untuk berunding penyelarasan bayaran balim pinjaman. masa sign aggrement dulu dah dijelaskan berapa jumlah pinjaman, tempoh bayaran balik dan bila tempoh minimum mula membayar balik pinjaman. andai aggrement dah sign maknanya setujulah dengan syarat dan peraturan. kenapa bila dah grade mula nak cari jalan untuk engkar persetujuan? ahmad idham tak buat pinjaman, maka sebenarnya beliau tak tahupun kisah dalaman peraturan pinjaman ptptn. yang dia tahu ialah komen peminjam ptptn yang gagal mula membayar kena sekatan dari keluar negara. saya nak respon sikit tulisan ahmad idham "kerajaan dah tak percaya rakyat sendiri ke? bukan ke rakyat yang pilih kerajaan?". sedap dan lunak ayat ahmad idham. adakah semua rakyat setuju peminjam ptptn tak payah bayar balik pinjaman mereka? adilkah kepada rakyat yang tak dapat pinjaman ptptn sebab mereka tak dapat duit ptptn sedangkan mahasiswa dapat dan tak perlu bayar balik? adakah peminjam ptptn semua sekali telah menunaikan tanggungjawab memilih kerajaan sebagai pengundi? kekadang artis ni suka timbulkan polemik untuk naikkan nama sendiri. lebih2 lagi bila persaingan mula sengit dan cuba nak cari pengaruh. entah la artis ni, bisingkan sesuatu yang bukan dalam bidang diapun...

    ReplyDelete
  7. Betul gak kalau keje luar negara, dapat bayar hutang pinjaman

    ReplyDelete
  8. So..... Tendang Kerajaan sekarang yang korup!!!

    ReplyDelete
  9. Engko mendefinasikan ujrah itu islam.?.block blaksit tu islam? Sekat imegresin tu islam? Bayar caj perkhidmatan tu islam?..semua topeng islam..sistem yahudi israel..
    ..macamana kawan2 peminjam ptptn?..komen jangan tak komen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak nak baayar hutang tu Islam lah sangat...dpt kerja terus beli kereta..hutang ptptn buat2 lupa..apa salah naik public transport dulu..nak buat alasan pun biarlah munasabah...aku pun amik loan mara nak study..alhamdulillah dah settle...mula2 ry tengok jer org pakai kereta baru..nak bayar loan lagi penting..budak2 sekarang tahu nak senang jer..imgat sume benda dpt free ker...artis jgn sibuk lah..gi lah berlakon jadi org kaya

      Delete
  10. KOMEN TERBAIK....MASA KO NAK PINJAM KO TAK TANYA ADA RIBA KE TAK UJRAH TU IKUT ISLAM KE TAK...BILA NAK BAYAR SEMUA RIBA, DASAR PELACUR AGAMA

    ReplyDelete
  11. aku nak bg tau kt generasi baru2 ni, hakikat sebenar sblm ada PTPTN dulu dlm tahun 1970-80an, masa tu aku lah orang pertama d kg aku yg dpt masuk uni....masa tu ibu bapak aku menangis, bukan kerana gembira saja tapi aku tau diorg menangis kerana risau mana nak cati duit, aku faham diorg tada duit nak bayar yuran aku n belanja aku, ..akhirnya diorg jual tanah...masa tu 6 ekar tanah kebun hanya Rm10K saja....korang yg baru2 ni tak rasa semua tu....boleh masuk u je dah ada sumber kewangan mcm2...tak dpt penajaan...dpt pinjaman ...pinjam MARA ada ...PTPTN ada...byk pilihan n tak susahkan mak bapak lg....klu korang kaya..guna je duit mak bapak...klu tada duit ..pinjam...aku dulu terpaksa hilang harta kebun demi nak masuk u

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak sekarang terlalu manja,

      Delete
  12. depa yang berhutang selalaunya tak mau bayaq. lepas tu bila ada adik beradik atau sanak saudara nak pergi pinjam , dan tak dapat depa maki hamun. ini soal pinjam kalau dah pinjam kena bayar. kalau tak bolih bayar banyak bayar dikit dikit RM50/-pun bulih itu yang saya buat.jangan dok gelembong lah. HUTANG TETAP HUTANG

    ReplyDelete
  13. mungkin ke luar negara tu bagi Ahmad Idham kena pakai sabut kelapa atau tempurung kelapa kot...bukan duit...kalau dah mampu keluar negara yang guna duit banyak ape hal PTPTN tak booeh bayar?? Lebih baik ko tutup muka dengan spendar la Ahmad Idham..

    ReplyDelete
  14. Org tak bising la pasal ptptn kalau peluang kerja ada, ekonomi stabil..yg x bayar tu kurg dr peratusan yg menganggur..hadam kan

    ReplyDelete
  15. Kalau kena sekat sebab nak melancong memang patut pun. Ada duit tapi tak nak bayar balik pinjaman. Ada lagi yang patut kena sekat dan blacklist yang tak nak bayar hutang pinjaman bank sekali. Selalunya penjamin yang merana, yang berhutang horayyy.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com