innity

pages

Tuesday, January 3, 2017

MUFTI & PEGUAM NEGARA yang PATUT KESIPUAN, Dato' Bahri Seorang HERO


Oleh: Buzze Azam

Komen saya berkaitan Bahri SPRM

1. Secara peribadi, saya mungkin boleh bersetuju dgn beliau. Dah beliau yg menyiasat, pasti beliau mengetahui apa yg di siasat dan apa dapatannya.

2. Ibarat tukang masak, pastinya selepas berpenat lelah menyediakan hidangan tersedap, beliau mengharapkan pujian org terhadap masakannya.

3. Namun perlembagaan kita adalah undang2 tertinggi negara. Perlembagaan memberikan kuasa mutlak kepada Peguam Negara SECARA INDIVIDU untuk memilih samada utk membuat pendakwaan atau tidak berdasarkan siasatan yg di buat oleh Dato Bahri.

4.Oleh itu Dato Bahri tidak bersalah dari segi undang2 dan agama jika Peguam Negara memilih utk tidak mendakwa sebab bukan tanggungjawab dato bahri utk mendakwa. Beliau hanya bertanggungjawab menyiasat sebaik mungkin.

5. Saya percaya tiada sebab juga utk beliau berasa malu kpd 30 juta rakyat kerana kami semua tahu, beliay adalah wira kami yg telah menyiasat dengan baik tetapi Peguam Negara tidak memilih utk mendakwa walaupun kebiasaannya kualiti siasatan demikian akan berakhir dgn 99% pendakwaan jika tidak melibatkan Menteri Perdana.

6. Jadi yg harus rasa berdosa dan malu bukanlah Dato Bahri tapi sebaliknya Peguam negara.

7. Biarlah sejarah yg menghakimi kesipuan ini kerana rakyat kita tidak memilih utk menjatuhkan rejim secara paksa sptmana negara lain.

8. Biarlah PRU14 nanti menjadi medan utk rakyat menentukan samada majoriti akan memilih utk percaya kpd dato bahri atau sebaliknya.

9. Perlembagaan juga memberikan kuasa budibicara kpd peguam negara utk tidak mendakwa dan semestinya beliau bertanggungjawab dunia dan akhirat atas keputusan beliau.

10. Barangkali kamu suka kpd sesuatu tetapi sebenarnya ia buruk utk kamu dan sebaliknya kamu benci kpd sesuatu sedang ia sebenarnya yg terbaik utk kamu.

11. Allah telah menunjukkan beberapa tanda kebesarannya dlm hal ini tapi kamu mungkin telah di butakan hati untuk menyedarinya.

12. Memang sedap makanan yg kamu masak tapi saya telah di nasihatkan utk kurangkan pengambilan garam dan kalori oleh doktor.

Tak paham tak apa

Kita semua akan meninggal juga nanti.

1 comment:

  1. Adalah menjadi impian kami rakyat melihat najib dan kuncu2nya dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan mencuri dan menyamun wang rakyat.

    Impian akan menjadi kenyataan apabila najib dan partinya ditumbangkan pada PRU akan datang.

    Ketepikan segala pertelingkahan diantara kamu wahai pembangkang2 sekalian.

    Lawan satu sama satu adalah wajib!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com