innity

pages

Thursday, January 12, 2017

[KENAPA NAK TIRU KAFIR?] Pakai HITAM ziarah Kematian


Asal Usul & HUKUM Memakai Pakaian HITAM Ketika Ada Kematian
Seringkali kita lihat apabila ada kematian, budaya pemakaian pakaian berwarna hitam pasti berlaku. 
Mengenakan pakaian Hitam ketika menziarah kematian bagaikan perkara MESTI/PERLU, bahkan WAJIB dalam kebanyakkan masyarakat harini. 
Tanda penghormatan? Berkabung?
Namun, tahukah anda Asal-usul dan apa hukum memakai pakaian hitam ketika kematian?

ASAL USUL

Berpakaian hitam kerana berlaku kematian sudah mahsyur dan menjadi kebiasaan diamalkan olih masyarakat kristian eropah sejak abad pada 19.
Ketika Raja Albert meninggal dunia pada tahun 1861, balunya Ratu Victoria juga mengamalkan tradisi berpakaian hitam ini dan diberitakan Ratu memakainya selama 40 tahun.
Menurut pakar sejarah eropah, berpakaian hitam ketika kematian bermula lebih awal lagi yaitu di abad yang ke 17.
Ketika Inggris diperintah olih Sir Oliver Cromwelll pada 1653-1658, beliau melarang rakyatnya hidup mewah, termasuk dalam soal berpakaian. Kaum wanita dikehendaki memakai gaun labuh yang berwarna hitam.
Ane Holander menyebutkan tiga mazhab kristian katolik yang memakai pakaian hitam ketika kematian samada hitam keseluruhan seperti mazhab Benedictine. Manakala mazhab Augustine dan Dominican memakai hitam dan putih.
Menurut Franco Piponnier dan Perrine Manne dalam buku bertajuk Dress in the Middle Ages, bahawasanya berpakaian hitam ketika berlaku kematian asalnya dari Sepanyol pada abad pertengahan yang kemudian ditiru oleh para masyarakat inggeris dan perancis.
Al-Hafiz Al-Imam As-Suyuthi berkata pada kitabnya “Al-Awa’il” bahwa orang-orang kristian koptik Mesir memakai pakaian berwarna hitam untuk menunjukkan kesedihan dalam masa berkabung bila berlaku kematian dikalangan mereka.

HUKUM

Memakai pakaian berwarna hitam bukan sebab berlaku kematian adalah harus kerana Nabi saw pernah memakai pakaian berwarna hitam.
Memakai pakaian hitam kerana meniru budaya orang kafir adalah haram kerana hadith
” مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
artinya “ Sesiapa yang meniru/menyerupai suatu kaum, maka ia termasuk dari kalangan mereka
Berkata Imam ‘Izzuddin bin Abdussalam adalah harus memakai pakaian hitam sebab ia dibolehkan oleh syarak, melainkan jika dalam memakainya adalah kerana meniru/menyerupai orang-orang kafir, maka hukumnya diharamkan.
Imam Ghozali menyebut didalam Ihya ‘Ulumuddin bahwa hukum memakai pakaian hitam ketika kematian adalah haram karena termasuk tasyabbuh (menyerupai) dengan cara hidup dan pakaian orang-orang kafir.
Oleh itu jika kebetulan kita sedang memakai pakaian berwarna hitam lalu mendengar berita kematian, harus hukumnya terus memakai pakaian tersebut dan harus pula pergi ke tempat berlaku kematian samada kerana mengucapkan takziah atau sembahyang atau mengikut jenazah ke kubur.
Tetapi jika tidak berpakaian hitam lalu menukar pakaian hitam kerana mendengar berita kematian atau kerana hendak ziarah kematian maka hukumnya adalah haram.
Begitu juga haram membuat peraturan kemestian memakai warna hitam bila berlaku kematian atau menyuruh atau berpesan kepada orang lain supaya memakai warna hitam sebab ada berlaku kematian.
wallahua’lam.
– Sumber dari Facebook rasmi Ustaz Azhar Idrusa

7 comments:


 1. Semua itu pendapat Ulamak, bukannya Nas Al Quran atau Hadith yg soheh. Arahan itu hanya di galakkan bukannya di wajibkan.
  2. Bagi wanita2 pula apabila keluar, disunatkan memakai pakaian yang tidak menarik perhatian umum.
  Sekian Allah yang lebih mengetahui.

  ReplyDelete
  Replies
  1. dilarang menyerupai tiru kafir tu hadith la

   Delete
 2. dipinggiran kubur allahyarham adenan satem siang tadi, terlihat aku sultan brunei pun pakai pakaian hitam... apakah blogger ni nak kata sultan brunei pun berpakaian menyerupai kristian???

  Dan dalam kamu nak kutuk pakaian najib yang ziarah jenazah dengan pakaian hitam ... beliau di pinggiran kubur tadi berpakaian serba putih.

  Tak payah la nak gelapkan lagi hati kamu yang sediakala dah hitam tu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. sultan Brunei ke sultan apa ke kalau dia pakai hitam semata-mata kerana nak berkabung kematian maka haram lah bodoh, tak kira lah sul;tan mana pun

   Delete
  2. baca lah sepenuhnya artikel ni, tapi jika kebetulan masa dia ada urusan lain pakai hitam tiba2 dengan rberita kematian maka dia terus pergi tempat kematian maka itu HARUS, bukan HARAM...belajar agama ni bukan main ikut sultan, kesian ko

   Delete
 3. Pengaruh Syiah tu sebenar nya! Syiah sgt gemar warna hitam dalam serbi ,

  ReplyDelete
 4. Wearing black at times of calamity… a wrong custom with no basis:

  https://islamqa.info/en/10919

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com