pages

Thursday, January 12, 2017

Ajaiblah kalau boleh kalahkan Najib, kata penganalisis


Walau gandingan, yang tidak pernah diramalkan penganalisis, antara dua musuh ketat Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sekalipun tidak akan dapat menumbangkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam pilihan raya umum akan datang.

Demikian hujah seorang penganalisis politik menerusi artikel yang tersiar dalam jurnal politik The Diplomat.

Ong Kok Hin dari Institut Pulau Pinang menggariskan empat sebab kepada kebuntuan politik Malaysia iaitu penyelewengan pilihan raya, kegagalan institusi, perpecahan politik dan garis kesalahan masyarakat.

"Sehingga dan melainkan ia berubah, pembaharuan akan menjadi rapuh di masa yang terbaik dan kosmetik di kala paling teruk," katanya.

Berhubung penyelewengan pilihan raya, Ong berkata, jika cadangan persempadanan semula terkini berkuat kuasa sebelum pilihan raya, maka hasilnya adalah ketidakseimbangan bilangan pengundi bagi kawasan yang berlainan atau 'malapportionment'.

"Malapportionment adalah perbezaan saiz kawasan pilihan raya yang disebabkan oleh persempadanan semula. Ia menyebabkan perwakilan tidak saksama kerana ia memberikan nilai undi yang tidak sama rata.

"Sebagai contoh, seorang pengundi di Putrajaya mempunyai nilai bersamaan seorang pengundi di Kapar kerana kedua-dua kawasan pilihan raya mempunyai satu kerusi - walaupun Putrajaya mempunyai kira-kira 15,991 pengundi dan Kapar pula 144,159 pengundi.

"Malah dalam negeri yang sama, perbezaan saiz kawasan pilihan raya adalah menarik. Di negeri Selangor, Damansara adalah empat kali lebih besar daripada Sabak Bernam.

"Mana-mana tiga kawasan Parlimen yang sangat kurang diwakili di Selangor adalah lebih besar daripada tiga kawasan pilihan raya kecil yang digabungkan.

"Ia bukan satu perbezaan matematik saiz kawasan pilihan raya. Ia adalah pembungkusan secara sengaja penyokong pembangkang ke dalam kawasan bersaiz mega, melemahkan keupayaan untuk menang kerusi lain dan menyebabkan kerusi marginal lebih mampu dimenangi parti pemerintah.

"Tidak menghairankan, Damansara dipegang oleh pembangkang dan Sabak Bernam dipegang oleh parti pemerintah," katanya.

Tambah Ong, persempadanan semula pula, di sisi lain, adalah amalan melakar sempadan berdasarkan corak pengundian pengundi supaya ada pihak yang boleh mendapat manfaat.
"Persempadanan semula Malaysia dilakukan dalam tiga cara: penciptaan kawasan yang merangkumi pelbagai pihak berkuasa tempatan, gabungan sewenang-wenangnya masyarakat tanpa minat yang sama dan pengasingan komuniti dan kejiranan tempatan. - MK

5 comments: 1. Pembangkang tidak pernah di sekat dari bertanding di mana2 kawasan DUN atau Parliment.
  So perbezaan saiz kawasan pilihan raya bukanlah sebab mengapa pembangkang kalah. Lagi pula pembangkang sendiri terdiri Dari berbagai kaum, jadi kekalahan mereka adalah kerana kegagalan menarik minat pengundi untuk memilih mereka.
  Satu lagi sifat pengundi2 bandar ialah tabiat mereka yang anti establishment, ini bukan saja berlaku di Malaysia bahkan di banyak negara lain. Dan ini semistinya akan mendapat riaksi yang sebaliknya dari pengundi luar bandar.

  ReplyDelete
 2. Penganalisis yang jilat bontot najib menang makan dedak
  Insyallah pribumi warisan harapan menang pru14
  Hapus musnah lenyap najib umno bn

  ReplyDelete
 3. PERKARA AJAIB BUKAN MUSTAHIL.

  ReplyDelete
 4. I did not know that Trump beat Hilary........:)

  ReplyDelete
 5. Kata dr analisa. Bukannya suatu kebenaran, tapi PRU 14 telah membuka minda pengundi bagaimana pengurusan undi perlu secara telus dan perlu ditentukan secara telus tanpa berlaku kemerosotan intergriti melanggar sistem yang dikatakan adil.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com