pages

Thursday, December 1, 2016

[TIPU PAKEJ UMRAH] 300 jemaah umrah terkandas di klia2


SEPANG: Kira-kira 300 jemaah umrah terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2), di sini, selepas dipercayai terpedaya dengan pakej umrah murah yang ditawarkan sebuah agensi pelancongan. 

Difahamkan, pakej umrah berkenaan berjumlah RM6,500 tetapi mereka hanya perlu membayar RM3,500 dan selebihnya ditaja oleh pihak yang tidak diketahui. 

Pengarah Negeri Pejabat Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia Selangor, Arshad Mustapa ketika ditemui berkata, kebanyakan bakal jemaah itu mendakwa mereka rasa tertipu selepas penerbangan beberapa kali ditunda. 

"Mereka terbahagi kepada tiga kumpulan dan sepatutnya berlepas pada 27 dan 28 November lalu serta hari ini. 

"Tetapi, sehingga kini mereka masih belum mendapat sebarang maklum balas berhubung perkembangan terkini, malah difahamkan agensi pelancongan berlesen itu hanya menghantar ejen saja untuk sebarang urusan penerbangan," katanya. 

Sementara itu, seorang bakal jemaah umrah ketika ditemui berkata, beliau sepatutnya berlepas jam 7.30 malam hari ini, tetapi dimaklumkan penerbangan ditunda dan sehingga jam 10.20 malam masih belum mendapat sebarang maklum balas. 

"Kebanyakan kami dari Perak serta Johor dan mendapat tahu mengenai pakej umrah ini daripada rakan. Sehingga kini, kami tidak tahu maklumat terkini dan masih menunggu wakil agensi pelancongan itu," katanya. 

Ditanya sama ada beliau mengetahui secara lengkap segala maklumat bagi mengerjakan umrah melalui pakej itu, katanya, mereka tidak mendapat maklumat lengkap, termasuk tidak tahu jenis penerbangan dan destinasi pesawat mendarat. 

Tinjauan BH mendapati, kumpulan bakal jemaah umrah terbabit berkumpul bersama keluarga masing-masing di terminal pelepasan klia2, malah wakil Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan turut berada di klia2 bertemu dengan bakal jemaah terbabit. 

Bagaimanapun, ada segelintir mangsa tidak mahu memberikan kerjasama dengan wakil kementerian dan menganggap mereka tidak tertipu selain reda jika tidak dapat ke Tanah Suci.

3 comments:

 1. Assalamualaikum tuan,

  Flight delay berlaku di mana-mana samada syarikat umrah yg dah gah atau tidak. Jemaah yg dikatakan terkandas telah pun berada di madinah sekarang. Bagaimana tuan nak minta maaf atas tajuk ` tipu pakej umrah' yg tuan labelkan itu?

  ReplyDelete
 2. Apabila NGO mendesak Arshad Mustapa, Pengarah Kementerian Perlancongan dan Kebudayaan Malaysia Selangor menjelaskan semula kenyataan beliau, sampai hari ini beliau masih tidak dapat menjelaskan kenyataannya itu.

  NGO akan mendesak Menteri Perlancongan dan Kebudayaan Malaysia, Dato' Seri Mohd Nazeri Tan Sri Abdul Aziz mengaudit semula kenyataan Pengarah Kementerian Perlancongan dan Kebudayaan Malaysia Selangor, Arshad Mustapa.

  ReplyDelete
 3. Apabila NGO mendesak Arshad Mustapa, Pengarah Kementerian Perlancongan dan Kebudayaan Malaysia Selangor menjelaskan semula kenyataan beliau, sampai hari ini beliau masih tidak dapat menjelaskan kenyataannya itu.

  NGO akan mendesak Menteri Perlancongan dan Kebudayaan Malaysia, Dato' Seri Mohd Nazeri Tan Sri Abdul Aziz mengaudit semula kenyataan Pengarah Kementerian Perlancongan dan Kebudayaan Malaysia Selangor, Arshad Mustapa.

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com