innity

pages

Saturday, December 31, 2016

PRU14 dijangka hujung Oktober depan PRU14 sekiranya tidak diadakan pada April atau Mei tahun depan, kemungkinan besar akan dilanjutkan sehingga hujung Oktober dan awal November.

China Press menulis, hasil kajian yang dibuat beberapa pemerhati politik Singapura mendapati, hujung Oktober dan awal November adalah waktu yang paling sesuai untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengadakan PRU kerana banyak memihak kepada kerajaan.

“Selepas penganjuran Sukan Sea yang dijangka berlangsung secara besar-besaran, perayaan Hari Kebangsaan dan ditambahkan lagi pengumuman bajet yang sudah tentu akan memberikan ‘gula-gula’ kepada rakyat, maka inilah waktu yang paling sesuai untuk bubar parlimen.

“Undi rakyat tentu akan diberikan kepada kerajaan jika mereka sokong atau mahu apa yang mereka inginkan,” kata seorang pemerhati politik.

Beliau menjangkakan PRU juga kemungkinan akan diadakan pada April atau Mei kerana mengikut tradisi, ia tidak diadakan pada sepanjang bulan puasa ataupun hujung tahun.

Selain itu, kata beliau, dua faktor akan menjadi penentu kepada Najib mengadakan PRU, iaitu perpaduan Melayu dan isu Islam.

“Najib akan terus menekankan dua isu ini kerana ia mampu mengukuhkan sokongan orang Melayu bagi membolehkan BN memperoleh kemenangan dalam PRU akan datang,” katanya.

Sebelum ini, ramai pihak menjangkakan Najib akan mengadakan PRU lebih awal, iaitu pada tahun hadapan disebabkan perkembangan politik yang menyaksikan bakal memihak kepada BN.

Perpecahan yang berlaku dalam parti-parti pembangkang sehingga hari ini, terutama membabitkan Pakatan Harapan dengan Pas memungkinkan BN akan memperoleh kembali sokongan yang lebih baik berbanding PRU lalu. - SH

2 comments:

  1. Kem azizah sudah memulakan gerak langkah menyingkirkan azmin dari PKR.... Mereka akan pastikan Azmin kalah di DUN Selangor untuk menyingkirkan Azmin... langkah akhir Azizah selaku Persiden akan pecat Azmin dari PKR... tungguuuuu..

    ReplyDelete
  2. Fuad zakat potong je...sprm pun di rasuah la kalau pegawai siasat di pindah
    Insyallah..makbul doa rakyat hapus lenyap najib bn umno
    Insyallah menang pru14 pribumi. Warisan .harapan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

innity

Recent Posts

Recent Posts Widget

Blog Archive

Total Pageviews

Alexa

review http://www.celahgelegar.blogspot.com on alexa.com